Ξεκινούν άμεσα οι καταγραφές από την Περιφέρεια των ζημιών από την πυρκαγιά στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

  • Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενόψει του νέου κύματος καύσωνα

Τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, στην Κορινθία, επισκέφθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενώ στη συνέχεια, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ενημερώθηκε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά και τα προβλήματα που προκλήθηκαν.


Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι άμεσα θα συγκροτηθούν από την Περιφέρεια οι αρμόδιες επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών και των καταστροφών σε δημόσιες υποδομές και σε επιχειρήσεις στην πυρόπληκτη περιοχή.


Η εκτίμηση που εκφράζεται για τις επιπτώσεις της πρόσφατης αυτής πυρκαγιές αναφέρει περί τα 14.800 στρέμματα καμένα, από τα οποία 8.000 είναι δασικά και χορτολιβαδικά και τα υπόλοιπα αγροτικά, ενώ γίνεται λόγος για ζημιές σε περίπου 40 δευτερεύουσες κατοικίες.


Όπως δήλωσε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια συνέδραμε με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής, ενώ παράλληλα κινητοποίησε και εξακολουθεί να έχει εν εγρηγόρσει το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής της Προστασίας.


Σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες
Νωρίτερα, εν όψει και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που αναμένονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και την αυξημένη επικινδυνότητα σε όλη την Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη των 5 χωρικών αντιπεριφερει- αρχών, με τη συμμετοχή και του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, όπου δόθηκαν οδηγίες για τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, αλλά και για την ετοιμότητα όλου του μηχανισμού της Περιφέρειας.
Όπως τονίστηκε, η Περιφέρεια έχει αρμοδιότητα ως προς την πρόληψη καταστάσεων μέσα από ενέργειες όπως οι καθαρισμοί πρανών στους δρόμους, ενώ επισημάνθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση από την Περιφέρεια συνολικά 63 νέων υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας, οι οποίες είναι ήδη πλήρως λειτουργικές και έχουν προστεθεί στο δίκτυο των ήδη υφιστάμενων δεξαμενών.


Όσον αφορά στις αρμοδιότητες μετά τις πυρκαγιές, ξεκαθαρίστηκε ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια για την καταγραφή των ζημιών και των καταστροφών σε δημόσιες υποδομές και σε επιχειρήσεις.


Δυτική Αττική – Λουτράκι
Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα πύρινα μέτωπα στη Δυτική Αττική. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό καθώς και 4 αεροσκάφη 2 από τη Γαλλία και 2 από την Ιταλία. Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του πυροσβεστικού σώματος


Καταγραφή καταστροφών
μέσω δορυφόρου

Σε 34.724 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 17η Ιουλίου στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο). Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ενεργοποιηθεί και για τις περιοχές σε Δυτική Αττική-Βοιωτία και Κορινθία (Λουτράκι) οι οποίες πλήττονται από την 17η Ιουλίου από δασικές πυρκαγιές.


Συνελήφθη 30χρονος που ομολόγησε
τρεις εμπρησμούς στη Μεσσηνία

Αναφορικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στο Λευκόχωμα της Λακωνίας ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυρο- σβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι είναι σε ύφεση και ότι για την κατάσβεση της επιχειρούν 52 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.


Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός γνωστοποίησε ότι τις απογευματινές ώρες συνελήφθη ένας άνδρας στην Μεσσηνία, ο οποίος ομολόγησε για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές. «Αυτή την στιγμή κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα» σημείωσε.


Meteo: Η θερμοκρασία
θα ξεπεράσει τοπικά τους 45 ° C

Δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία, σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, να κυμαίνεται έως και 14 ° C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45 ° C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Σχετικές δημοσιεύσεις