Το δρώμενο «Στου Κουτρούλη το γάμο» αναβίωσε στο Καμάρι Τεγέας

Στην πλατεία του χωριού στο Καμάρι αναβίωσε «Στου Κουτρούλη το Γάμο», ένα αποκριάτικο δρώμενο, που χάρισε γέλιο σε όλους όσοι το παρακολούθησαν το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2023.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμαρίου, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Καμαρίου, διοργάνωσε με ιδιαίτερο ζήλο έως και την τελευταία του λεπτομέρεια το δρώμενο αυτό και την ενεργή συμμετοχή όλων των κατοίκων.


Ο γαμπρός, η νύφη, ο μπουραζέρης ―που μοιάζει με τον κουμπάρο τού σήμερα―, οι συγγενείς τους και τα προικιά της νύφης –περίτεχνα υφαντά, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε κοινή θέα πάνω σε ένα πράσινο αγροτικό αυτοκίνητο― ξεκίνησαν από τον χώρο του σχολείου με μουσική και τραγούδια για την πλατεία. Πρώτος πρώτος ερχόταν ο ντελάλης, ο οποίος ενημέρωνε τον κόσμο πώς το ζευγάρι καταφθάνει.


Υπό τους στίχους του τραγουδιού «Ωραία που είναι η νύφη μας», το ζευγάρι και όλο το συμπεθεριό έφτασε στην πλατεία, στο κέντρο της οποίας έκαιγε η φωτιά. Εκεί, στάθηκε ο γαμπρός να περιμένει τη νύφη, τον οποίο «με δυσκολία» κρατούσαν ο κουμπάρος και η μητέρα του, καθώς ανυπομονούσε να την αγκαλιάσει.


Πριν, όμως, πατήσει το πόδι της η νύφη στην πλατεία για να την παραδώσουν στον γαμπρό, προηγήθηκε το ασήμωμα των προικιών. Ο μπουραζέρης έβαλε χρήματα στα παπούτσια της νύφης, γιατί της ήταν μεγάλα. Ακολούθησε η αναλυτική ανάγνωση της προίκας από τον γραμματικό. Πλούσια και «νοικοκυρά» νύφη… πήρε ο γαμπρός, καθώς ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα πράγματα που του δόθηκαν, ξεχώρισε το ενάμισι ζευγάρι κάλτσες. «Το άλλο μισό μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας θα το έχει πλέξει η νύφη» πρόσθεσε πειραχτικά ο γραμματικός.


Μετά από «σκληρές» διαπραγματεύσεις σχετικά με την προίκα και την απαίτηση του γαμπρού για προσφορά και μετρητών ―η οποία έγινε δεκτή―, το ζευγάρι αγκαλιάστηκε με πάθος και οδηγήθηκε μπροστά από τον ιερέα.
Το μυστήριο είχε κάθε λογής ευτράπελα. Από τη μια ο κουμπάρος δεν έφτανε το κεφάλι της νύφης, για να της φορέσει το στεφάνι, ενώ από την άλλη, ο γαμπρός ήπιε υπερβολική ποσότητα κρασιού, όταν τους το πρόσφερε ο ιερέας.


Η τελετή πήρε τέλος και η νύφη ήταν εκείνη που πήρε στην πλάτη της το γαμπρό και τον οδήγησε στην πίστα.
Οι νεόνυμφοι μαζί με τους συμπεθέρους άνοιξαν πρώτοι τον χορό, με τον συγκεντρωμένο κόσμο να παίρνει μέρος και εκείνος με μεγάλη χαρά.


Το γλέντι και ο χορός συνεχίστηκαν με πολύ μεγάλο κέφι γύρω από τη φωτιά, ενώ μοιράστηκαν παραδοσιακά γλυκίσματα του γάμου, όπως δίπλες και κουραμπιέδες.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καμαρίου, κυρία Αντωνία Αδαμοπούλου, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι έδωσαν «το παρών» στην εκδήλωση και επεσήμανε ότι και του χρόνου τους περιμένει όλους στο Καμάρι, για να γιορταστούν τα βαφτίσια.
Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις