Περί Διατροφής – Ό,τι τρώμε, είμαστε

  • (Οδηγίες του Οστεοπαθολόγου Μιχαήλ Τσιρλή)

Συνδυασμοί τροφών

Είναι αδύνατο να δοθούν οι συνδυασμοί όλων ή πολλών φαγητών, γιατί θα χρειαστούν πολλές σελίδες. Δύο ή τρία παραδείγματα συνδυασμών είναι τα κυριότερα σε γενικές γραμμές.

Καλοί Συνδυασμοί:

Οι Πρωτεΐνες συνδυάζονται καλά με όλες τις σαλάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τρυφερά ριζώδη λαχανικά (όπως τα παντζάρια κ.ά.) ή με ξινά φρούτα εκτός από πατάτες.

Τα Άμυλα συνδυάζονται καλά με όλες τις σαλάτες, όλα τα λαχανικά και γλυκά, ξερά φρούτα όπως τα μήλα, ροδάκινα, αχλάδια και βερίκοκα. Ένας πολύ καλός συνδυασμός είναι ξηροί καρποί, αμύγδαλα, σουσάμι, φουντούκια, καρύδια ωμά, με σταφίδες ή μέλι.

 

Κακοί Συνδυασμοί:

Πρωτεΐνες με άμυλα: Ο συνδυασμός αυτός επιφέρει ρευματισμούς, αρθριτικά, πίεση, ασθένειες της καρδιάς και διαβήτη.

Άμυλα με ξινά φρέσκα φρούτα: Προξενούν ζύμωση, γαστρίτιδες, φουσκώματα, δυσπεψία και έλκη στομάχου.

Άμυλα με γάλα και σακχαρώδη: Ευνοούν την αμυγδαλίτιδα, συνάχι, δυσκοιλιότητα και σκωληκοειδίτιδα.

Δύο ή περισσότερες πρωτεΐνες: Μην τρώτε περισσότερο από ένα είδος πρωτεΐνης σε κάθε φαγητό, π.χ. κρέας με τυρί, κρέας με γιαούρτι ή τζατζίκι, ψάρι με κρέας, ψάρι με τυρί, αυγά με τυρί, αυγά με γάλα, επιφέρουν συμφόρηση στα νεφρά και στο συκώτι οδηγώντας σε σοβαρές ασθένειες. Είναι ο χειρότερος συνδυασμός.

Σημείωση: Ορισμένα φρούτα δεν ταιριάζουν και είναι πολύ καλό να τρώγονται μόνα τους. Όχι δύο μαζί. Όπως: Όχι σταφύλια και καρπούζι, μπανάνα και πορτοκάλι, αχλάδι και μήλο.

Οι Πρωτεΐνες είναι: Το κρέας & πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια). Οι ξηροί καρποί μπορούν να συνδυασθούν με τα άμυλα, γιατί είναι φυτικές πρωτεΐνες.

Άμυλα είναι: Ψωμί, ρύζι, πατάτες, μακαρόνια, μπανάνες.

Ξινά φρούτα είναι: Το πορτοκάλι, το λεμόνι, η ντομάτα, οι φράουλες.

Όσοι πάσχουν από κολίτιδα και αμοιβάδες, θα πρέπει τα λαχανικά και τα όσπρια να τα συνοδεύουν πάντοτε με πατάτες, δίχως να βάλουν στα χορταρικά ή στα όσπρια λεμόνι ή ξύδι.

Μην τρώτε ζάχαρη, είναι ο κλέφτης του ασβεστίου. Άτομα με νευροφυτικές διαταραχές ΔΕΝ πρέπει να τρώνε ζάχαρη.

Για πυρετό: Μισό λεμόνι σε μισό ποτήρι ζεστό νερό και λίγο μέλι κάθε 3 ώρες μέχρις ότου πέσει ο πυρετός. Επίσης ο υποκλυσμός παίζει μεγάλο ρόλο στον πυρετό.

Μολάσσα: (molasses) είναι εξαιρετική για την αναιμία και την κακή λειτουργία των εντέρων (δυσκοιλιότητα). Μια κουταλιά του γλυκού πρωί και βράδυ.

Για το βήχα: Βράζουμε 1-2 ξερά σύκα και πίνουμε.

Για πονόλαιμο βράζουμε ρίγανη ή θυμάρι. Πίνουμε και κάνουμε γαργάρες.

Το κρέας δεν είναι καλό να τρώγεται κατά τους μήνες του θέρους. Όσο πιο λίγο κρέας τρώτε, τόσο καλύτερα είναι.

Όταν έχετε πικρό ή στεγνό στόμα ή φούσκωμα, πίνετε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό μία ώρα προ του φαγητού μεσημέρι και βράδι επί 30 ημέρες. Θα έχετε άριστα αποτελέσματα. Βοηθάει πολύ τη χολή.

Για την αντιγραφή

Γαρυφαλλιά Καλαμπόκη

Σχετικές δημοσιεύσεις