Το Χρέος

  • Της ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ας αναλογιστούμε το θαύμα αυτό του 1821, που όσο χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, τόσο ζωντανεύει, γιγαντώνεται και μετουσιώνεται σε ιδέα. Στην Επανάσταση, που στάθηκε το σημαντικότερο και σπουδαιότερο γεγονός του 19ου αιώνα, που συνετάραξε και τους πιο δυνατούς της γης και τους έκανε να κλίνουν γόνυ σεβασμού και να αναγνωρίσουν ότι οι Έλληνες δεν πέθαναν, αλλά ζουν και μεγαλουργούν συνεχιστές του μεγαλείου και της δόξας της πατρίδος τους.

Σε τούτη τη χώρα κάτω απ’ το γαλανό ουρανό κάτι αφάνταστα μεγάλο γίνεται. Η αρχαία Ελλάδα δίνει τα χέρια στη νέα, βγαίνουν απ’ τις θήκες τους οι οπλίτες του Λεωνίδα για ν’ ανταμωθούν με τα παλικάρια του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι Θερμοπύλες του ’21.

Στην ηρωική εκείνη μάχη, που στάθηκε ακίνητη η μαγνητική βελόνα στη μοίρα του καθαρού χρέους προς την πίστη και τη λευτεριά, προσανατόλισε τον αγώνα στην πιο τραγική του στιγμή. Και θα προσανατολίζει τις επερχόμενες γενιές, όσο υπάρχει καρδιά και νους, που νιώθει από ευγενείς και μεγάλες πράξεις.

Ζωντανεύουν οι Μαραθωνομάχοι και συναντιούνται με του Κολοκοτρώνη τα παλικάρια. Οι Σαλαμινομάχοι κι ο Θεμιστοκλής δίνουν τα χέρια στο Μιαούλη, στο πυρπολητή Κανάρη και στους ηρωικούς ναύτες τους. Και οι Έλληνες αγωνιστές δείχνουν ότι είναι αντάξιοι των προγόνων των και ικανοί να κατοικούν την χώρα των, την χώρα της Παλλάδος, την χώρα του πολιτισμού, την γεννήτρα των ιδεών. Ξαναζωντανεύουν ολοφώτεινα σημάδια και στέκονται στα μάτια όλων των ανθρώπων του κόσμου, οι μεγάλες ιδέες γεμάτες δροσερότητα και σφρίγος. Η ιδέα της πατρίδος και της λευτεριάς, η ιδέα του έθνους και της πολιτείας, η ιδέα του ανθρώπου και της ανθρωπότητος, η ιδέα της ιστορίας και της παραδόσεως, η ιδέα του Θεού και των αγίων του. Και όλες αυτές παίρνουν οστά και σάρκα στα Ολυμπιακά αγωνίσματα, που φέρνουν τα θρυλικά ονόματα: Μανιάκι, Αγία Λαύρα, Σπέτσαι, Ψαρρά, Σάλωνα, Βαλτέτσι, Γραβιά, Τριπολιτσά, Νάουσα, Χίος, Μεσολόγγι και τόσα άλλα. Και πρωταγωνιστές σ’ όλες αυτές τις μάχες, σ’ όλους αυτούς τους τόπους, που έγιναν σύμβολα και τα ονόματά τους γράφτηκαν με χρυσά γράμματα για τους αιώνες, αντάξιοι των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών, που δεν στερούν καθόλου ορμής, θυσίας, αυταπαρνήσεως εκείνων, είναι οι ηρωικές μορφές: του ηφαιστειώδους ρασσοφόρου Παπαφλέσσα, του πρωτοπόρου και πρωτομάρτυρος Αθανασίου Διάκου, του αρχιστράτηγου της Ρούμελης Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Μπότσαρη, του αγνού αγωνιστή Νικηταρά και τόσων άλλων, που λησμόνησαν τους εαυτούς τους μπροστά στο χρέος για την πατρίδα.

Και στη μνήμη όλων μας έχει μείνει βαθιά χαραγμένη η ασύγκριτη μορφή του Γέρου του Μοριά, που υπήρξε ο πλέον αγνός και ανιδιοτελής αγωνιστής. Ο πρώτος αρχηγός στον μεγάλο αγώνα. «Κάποια αγαθή μοίρα των Ελλήνων έκανε να γεννηθεί ανάμεσά τους τη στιγμή που χρειαζόταν, για να σπάσει τις βαριές αλυσίδες της σκλαβιάς τους», λέει ο Π. Μελάς.

Στην ευγνωμοσύνη, στη μνήμη όλων όσων για τη λευτεριά θυσιάστηκαν, διάλεξαν οι Έλληνες τούτη την ανοιξιάτικη ώρα να γιορτάζουν. Και οραματίζονται όλοι τους την πανέμορφη θεά Ελευθερία να βγαίνει απ’ τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά, να αναμετρά τη χώρα, να πλησιάζει τους δοξασμένους τόπους, να σκύβει και να στεφανώνει τους τάφους των ηρώων. Αγάλλονται οι ψυχές των ηρώων γιατί έκαναν το χρέος τους. Χαιρόμαστε εμείς τη λευτεριά μας και καλούμεθα να γίνουμε αντάξιοι συνεχιστές εκείνων και σαν καλοί θεματοφύλακες, να κρατήσουμε ψηλά της φυλής μας τα ιδανικά. Ας στείλουμε ολόθερμη την ευγνωμοσύνη μας και τον θαυμασμό μας στις ψυχές των ηρώων που στον θάνατό τους και στη θυσία τους βρήκαμε εμείς τη λευτεριά.

Ζήτωσαν οι ήρωες του ’21
Ζήτω η Ελλάς

Σχετικές δημοσιεύσεις