Κυριακή της Ορθοδοξίας

  • Της ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας καθιερώθηκε το 843 με τη Σύνοδο Κωνσταντινουπόλεως, η οποία επικύρωσε τα πρακτικά της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου (787), και σήμανε τη λήξη της πιο κρίσιμης περιόδου διχασμού του Βυζαντίου, την περίοδο της εικονομαχίας.

Έκτοτε, την πρώτη Κυριακή της σαρακοστής, εορτάζεται η οριστική αναστήλωση των εικόνων ως Κυριακή της Ορθοδοξίας και σηματοδοτεί την ενότητα Εκκλησίας, Λαού και κράτους. Στην παράδοση της σύγχρονης Ελλάδας, τη μεγάλη αυτή εορτή τιμούν η Εκκλησία και η πολιτική ηγεσία ενωμένοι, με την παρουσία των αρχόντων του τόπου και την ανάγνωση του «Πιστεύω» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην περίοδο αναταραχών που ζούμε σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη η πνευματική και πολιτική ηγεσία του τόπου μας, Εκκλησία και Κράτος, οι δυο αυτοί πυλώνες της χώρας μας, να δώσουν το «παρών» ενωμένοι. Οι Τούρκοι καραδοκούν. Υπάρχει πόλεμος στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία, χώρες που είναι κοντά μας. Ενωμένη η ηγεσία της χώρας θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Ο νυν Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή, βαδίζει καλά την εξωτερική πολιτική και προσπαθεί τα καλλίτερα για τον λαό στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Λάθη κάνει,∙ άνθρωπος είναι. Δέχεται πολλές βολές και συμβαίνουν πολλά άσχημα γεγονότα που καλείται να αντιμετωπίσει. Η Εκκλησία καλό είναι να στηρίζει τον Πρωθυπουργό και να κηρύξει ενότητα Εκκλησίας, Λαού και Κράτους. Να τονίζει τα θετικά για να δίνει ελπίδα στον λαό του Θεού και όχι να εμμένει στα λάθη που οδηγούν σε διχόνοια. Η Εκκλησία είναι φως, αγάπη, συγχώρηση και ελπίδα, σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ιησού, και πρέπει να φροντίζει για το καλό και την ηρεμία του συνόλου του ποιμνίου της.

Ας θυμηθούμε από την ιστορία μας γεγονότα διχασμού, την εικονομαχία επί Βυζαντίου, τον εμφύλιο πόλεμο του 1824, τον διχασμό βενιζελικών και βασιλοφρόνων το 1922 όπου απωλέσαμε τη Μ. Ασία και τον Πόντο, κ.ά., γεγονότα που οδήγησαν σε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας και τον λαό μας, και ας εορτάσουμε λοιπόν και φέτος τη μεγάλη αυτή εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας ενωμένοι Εκκλησία, Λαός και Κράτος, για να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον Ελληνικό λαό. Και να θυμόμαστε πάντα: η ισχύς εν τη ενώσει. Μονοιάστε, άρχοντες…

Σχετικές δημοσιεύσεις