ΣΠΑΡΤΗ: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ «ΔΙΕΘΝΕΣ»: Από τον Νίκο Κρία στον Θεόδωρο Τσούκλερη

  • Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΗΤΡΑΚΟΥ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το «ΔΙΕΘΝΕΣ» υπήρξε ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης μας, που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία και τη διαδρομή της  Σπάρτης από το Χθες μέχρι ΚΑΙ το Σήμερα.

Οι ρίζες του φτάνουν, σίγουρα, κάπου στις πρώτες 10ετίες του περασμένου αιώνα. Διαβάζουμε, λόγου χάρη, στην τοπική εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΝΕΑ,   Φ. 56, 25 Σεπτεμβρίου 1933, αμέσως μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το «Μεταξουργείο – ο Μωριάς- Ι. Π. Ρηγοπούλου και Υιού» στη Σπάρτη :

ΤΟ ΣΥΣΣΙΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΡΟΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το Σωματείον «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» της πόλεώς μας, εκτός του μεγάλου ενδιαφέροντος και της στοργής με την οποίαν περιέβαλεν ευθύς αμέσως μετά την τρομακτικήν πυρκαϊάν τα ανέργους εργατρίας του Μεταξουργείου , διωργάνωσεν την επομένην του θλιβερού γεγονότος συσσίτιον υπέρ των εργατριών. Την 12ην μεσημβρινήν της Παρασκευής 70 εργάτριες συνεκεντρούντο έξωθεν του εστιατορίου «ΔΙΕΘΝΕΣ». Η επιτροπή της «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» ήρχισεν αμέσως την διανομή του συσσιτίου αποτελεσθέντος από φασολάκια γιαχνί, τυρί και σταφύλια.

Δυστυχώς, οι ελάχιστοι πόροι της «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» δεν επέτρεψαν την μεγαλυτέραν ποικιλίαν του συσσιτίου.»

Το εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ» ερχόταν από μιαν εποχή, που άνθισαν, κυριολεκτικά, τα εστιατόρια, εξαιτίας των συνθηκών ζωής και κοινωνικής-οικονομικής διάρθρωσης που επικρατούσαν σ’ εκείνους τους μακρινούς και δύσκολους καιρούς.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λειτούργησαν, ΚΑΙ στη Σπάρτη, πολλά και καλά εστιατόρια που άφησαν εποχή, μαζί και ζωηρές αναμνήσεις:

ΔΙΕΘΝΕΣ – Διαμαντάκου-Σκιαδά, ΟΛΥΜΠΟΣ- Μηνακάκη, ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ- Κυριακούλια, ΑΒΕΡΩΦ-Θεοφιλάκου, ΕΘΝΙΚΟΝ –Βαβαρούτσου & Βοζόλα, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΝ –Καστάνου,  ΜΥΣΤΡΑΣ-Τρουγκάκου, «Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ» – Βοργιά, ΤΑ ΤΣΙΝΤΖΙΝΑ- Λάμπρου καθώς και εκείνα του ΜΑΡΙΝΟΥ, του ΒΑΡΛΑ,  του ΠΙΤΣΟΥΛΗ, του ΜΠΙΣΜΠΗ, κ.α.).

Ανάμεσά τους, ξεχώριζε το εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ», εκεί στην κεντρική λεωφόρο Κ. Παλαιολόγου, στο ύψος της πλατείας.

Σίγουρα, μέσα στο πέρασμα των χρόνων, όπως συνέβαινε με όλα –σχεδόν- τα εστιατόρια, το «ΔΙΕΘΝΕΣ» θα άλλαξε χέρια. Στο ΛΕΥΚΩΜΑ  του ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ (π.χ) με τίτλο «ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ , 1908-2008» υπάρχει δημοσιευμένη διαφήμιση σε τοπική εφημερίδα (δυστυχώς χωρίς χρονολογία) που γράφει:

ΖΥΘΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ

ΤΟ «ΔΙΕΘΝΕΣ»

ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΡΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

ΕΝ ΣΠΑΡΤΗ

Γρηγόρης Καραναγνώστης (πατέρας του γνωστού παλαιού κουρέα και μετέπειτα επιχειρηματία καλλυντικών Τάσου Καραναγνώστη, παππούς του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΠΑΡΤΗΣ και τέως Διευθυντή των ΕΛΤΑ ΣΠΑΡΤΗΣ, Γρηγόρη Καραναγνώστη), υπήρξε ονομαστός μάγειρας της Σπάρτης –γι’ αυτό είχε και το παρατσούκλι «οΜάγειρας»- ο οποίος, σύμφωνα με τη δημοσίευση, υπήρξε αφεντικό (ίσως και ο ιδρυτής στη 10ετία του ’30) του εστιατορίου «ΔΙΕΘΝΕΣ». Όταν το «ΔΙΕΘΝΕΣ» άλλαξε χέρια ο Γρηγόρης Καραναγνώστης («Μάγειρας») εργάστηκε στην κουζίνα του «ΑΒΕΡΩΦ» του Στράτη Θεοφιλάκου (άλλο γνωστό εστιατόριο, στο υπόγειο  κοντά στη γωνία Παλαιολόγου και Λυκούργου) ενώ παράλληλα, τον καλούσαν, λόγω της φήμης του, σε ολόκληρη τη Λακωνία για να ετοιμάζει φαγητά σε γάμους, βαφτίσεις, γιορτές και πανηγύρια.)

Αρχικά, το «ΔΙΕΘΝΕΣ» πρέπει να λειτουργούσε στο υπόγειο του καφενείου «ΚΟΣΜΙΚΟΝ» πλατείας, την αίθουσα του οποίου μετέτρεψαν σε εστιατόριο, στα 1958,  ο Περικλής Σκιαδάς από τη Μαγούλα και ο Ανδρέας Διαμαντάκος από τους Γοράνους, ο οποίος διατηρούσε, παράλληλα, και το αξέχαστο «ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ» της πλατείας.

Στην εφημερίδα  ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ , του αείμνηστου Ανδρέα Χιώτη, στις 16 Οκτωβρίου 1958, διαβάζουμε:

Νέον εστιατόριον

Οι προοδευτικοί συμπολίται μας κ.κ. Ανδρέας Διαμαντάκος και Περικλής Σκιαδάς ενοικίασαν την παρά την κεντρική πλατείαν αίθουσαν του πρώην καφενείου «Κοσμικόν» την οποίαν ανακαινίζουν εκ βάθρων προκειμένου να μεταβάλουν εις σύγχρονον εστιατόριον. Πρόκειται περί μιας φιλοτίμου και πολυδαπάνου προσπαθείας, η οποία αποβλέπει εις το να αποκτήση η πόλις μας μίαν πολιτισμένην σάλαν εστιατορίου, εφάμιλλον των καλλιτέρων Αθηναϊκών.

Το εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ» είχε, λοιπόν,  μεγάλη ιστορία πίσω του, όμως, απογειώθηκε, κυριολεκτικά, κι έκανε ένα όνομα που έφτασε σ’ όλον τον κόσμο («διεθνές» όνομα και πράγμα), όταν το πήρε στα χέρια του και το δούλεψε, για χρόνια πολλά, ο Νίκος Κρίας, από την Τραπεζοντή, ο οποίος ταύτισε  τ’ όνομά του με το «ΔΙΕΘΝΕΣ» και αποτέλεσε υπόδειγμα επιχειρηματικότητας και αυτοδημιούργητου επιχειρηματία.

Ύστερα από μια μακρόχρονη διαδρομή στα εστιατόρια της πόλης, ως σερβιτόρος, ο Νίκος Κρίας άκουσε ότι πουλιέται το «ΔΙΕΘΝΕΣ», είδε ότι ήταν γι’ αυτόν μια ευκαιρία ζωής, μάζεψε τις οικονομίες του, αναζήτησε συνέταιρο, τα «βρήκε» με  τον άλλο σερβιτόρο του «ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ» τον Νικηφόρο Κουρή και αγόρασαν το «ΔΙΕΘΝΕΣ» από τους αδερφούς Αλεξανδρόπουλου (μπαρμπα-Γιώργη, Λούη και Κυριάκο (Κούλη)) τον Ιούλιο του 1967, έναντι 150.000 δρχ.

*Οι αφοί Αλέξανδρόπουλοι φαίνεται, συμπερασματικά, πως υπήρξαν η διάδοχη κατάσταση του «ΔΙΕΘΝΕΣ» μετά τους Διαμαντάκο-Σκιαδά.

Στην πορεία έριξαν κι άλλα χρήματα για να το ανακαινίσουν και πήραν στην κουζίνα τον περίφημο μάγειρα Παναγιώτη Γαλιάτσο , «εκ μεταγραφής» από το εστιατόριο «Η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ», μιας και ο Νίκος Κρίας και ο συνέταιρός του Νικηφ. Κουρής είχαν, πλέον, μεγάλη εμπειρία στα εστιατόρια και ήξεραν πως ΟΛΑ ξεκινούσαν από την κουζίνα και τον καλό μάγειρα.  Για σερβιτόρους στο ξεκίνημα αυτό είχαν τους έμπειρους Καθόλο Χαράλαμπο και Σταυρόπουλο Τάσο. Δούλεψαν το εστιατόριο ΚΑΙ στο υπόγειο ως λαϊκό αλλά ΚΑΙ στο ισόγειο, ως πολυτελείας, χωρίς βέβαια διακρίσεις όσον αφορά την εξυπηρέτηση και το φαγητό.

Η κοινωνία της Σπάρτης καλοδέχτηκε, από την πρώτη μέρα, το νέο εκσυγχρονισμένο εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ», το οποίο  έφερνε έναν  άλλο αέρα στην εστίαση στη Σπάρτη και μάλιστα σε μια εποχή που γινόταν μια πραγματική τουριστική έκρηξη στην Ελλάδα.

Έτσι, διαβάζουμε σε τοπική εφημερίδα του Μαρτίου 1968, τα εξής:

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΙΣ

Το από οκταμήνου λειτουργούντα, υπό νέαν διεύθυνσιν Εστιατόριον

«ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ»

ΝΙΚΗΦ. ΚΟΥΡΗ & ΝΙΚ. ΚΡΙΑ

Ευχαριστεί τους  πελάτας του δια την υποστήριξίν των και τους υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν την άριστον κουζίνα των και την ταχείαν εξυπηρέτησιν.

Η Σπάρτη είχε, επιτέλους, ένα εστιατόριο το οποίο ανταποκρινόταν στις ανάγκες της νέας εποχής που ξημέρωνε για την πόλη. Ένα εστιατόριο με περιβάλλον ευρωπαϊκό και κοσμοπολίτικο, πόλο έλξης για τους απανταχού ταξιδιώτες αλλά και  για όλους όσοι αναζητούσαν ένα εστιατόριο επιπέδου, μιαν αυθεντική ελληνική γωνιά, που πρόσφερε, απλόχερα, μοναδική ποιότητα φαγητού, σέρβις και περιποίηση, που είχε τον πελάτη στο κέντρο της προσοχής, προσφέροντάς του άνεση και θαλπωρή σαν αυτός να γευμάτιζε στο σπίτι ενός φίλου καλού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δικτατορία ήταν τότε, είχαν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί πρόβλημα … με τα τραπεζομάντιλα του «ΔΙΕΘΝΕΣ» που … ήταν κόκκινα. Το κόκκινο των τραπεζομάντιλων είχε, φαίνεται, συζητηθεί, τόσο στο ΚΕΕΜ όσο και στη Διοίκηση της Χωροφυλακής Σπάρτης, οπότε έγινε σύσταση στο Ν. Κρία και στους συνεταίρους του να τα αλλάξουν, πράγμα που, φυσικά,  έγινε.

Επρόκειτο για άλλη μια από τις αμέτρητες φαιδρότητες της δικτατορίας, να ασχολούνται, δηλαδή, οι κρατούντες, με το χρώμα των τραπεζομάντιλων ενός εστιατορίου, όταν ο ελληνικός λαός βρισκόταν στον «γύψο» και χιλιάδες Έλληνες έλιωναν στα ξερονήσια και στις φυλακές για τις ιδέες τους ή γιατί τόλμησαν να υπερασπίσουν τις δημοκρατικές και προσωπικές αξίες.

Η φήμη του εστιατορίου «ΔΙΕΘΝΕΣ» απλωνόταν γρήγορα, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων, μιας και οι πελάτες του μεταβάλλονταν σε διαρκή και ζωντανή διαφήμισή του ενώ ΚΑΙ η Σπάρτη καμάρωνε, γιατί διέθετε ένα τέτοιου υψηλού επιπέδου εστιατόριο. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω περιστατικό:

Μια μέρα, ο Διοικητής της Αστυνομίας, ο οποίος έτρωγε στο «ΔΙΕΘΝΕΣ», κάλεσε κοντά του τον Νίκο Κρία και του είπε εμπιστευτικά:

-Νίκο, άνθρωποι δουλεύουνε για σένα χωρίς να τους πληρώνεις.

-Τι εννοείτε, κ. Διοικητά;

-Όλοι οι περιπτεράδες, όταν τους ρωτούν οι τουρίστες πού να πάνε για φαγητό, τους λένε «στο ΔΙΕΘΝΕΣ» και τους καθοδηγούν να το βρουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η αίθουσα του «ΔΙΕΘΝΕΣ» ήταν διαμπερής (πλατεία-Παλαιολόγου), με δίφυλλες ανοιγόμενες τζαμόπορτες και υπέροχα κεραμικά πλακάκια του παλαιού καιρού στο δάπεδο. Τα ξύλινα τετράγωνα τραπέζια (16 έως 18 στον αριθμό), με τα όμορφα τραπεζομάντιλα και τα βιενέζικα καθίσματά τους, ήταν άψογα στοιχημένα σε δυο σειρές, δεξιά της εισόδου από την Παλαιολόγου, ενώ αριστερά ήταν η κουζίνα, το μεγάλο ψυγείο με τη βιτρίνα και το πάσο της κουζίνας. Η  αίθουσα είχε έντεχνα τελειώματα, φινίρισμα, διακόσμηση και χρώματα που ταίριαζαν με το ύφος του εστιατορίου, έτσι όπως το ήθελε ο Νίκος Κρίας, και δημιουργούσε στον πελάτη την ανάλογη ευχάριστη διάθεση.

Το 1974 απεχώρησε ο συνέταιρος Νικηφόρος Κουρής και το «ΔΙΕΘΝΕΣ» έμεινε, αποκλειστικά, στα χέρια του Νίκου Κρία, ο οποίος, λόγω της κοινωνικότητάς του, της ευστροφίας και του επιχειρηματικού του πνεύματος, είχε, ήδη, ταυτίσει το όνομά του με το «ΔΙΕΘΝΕΣ», το οποίο συνέχισε την πορεία του στη νέα εποχή, αυτή της μεταπολίτευσης, ΠΑΝΤΑ με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στον πελάτη, σε περιβάλλον πολιτισμένο και άνετο, με άψογη και «ταχεία» εξυπηρέτηση, καλές τιμές και (πάνω απ’ όλα) καλή κουζίνα με υπέροχα φαγητά,  που «πάντρευαν» τις γνήσιες ελληνικές γεύσεις με τις σύγχρονες.  

Η λαμπρή φήμη του εστιατορίου «ΔΙΕΘΝΕΣ» επί ημερών Νίκου Κρία επιβεβαιωνόταν διαρκώς (εκτός άλλων) και με δημοσιεύματα στον ελληνικό αλλά και στον ξένο τύπο, όπως ,π.χ., η ιδιαίτερα τιμητική αναφορά που έγινε γι’ αυτό στην παγκοσμίου φήμης και διεθνούς κύρους εφημερίδα New York Times,  από τον δημοσιογράφο Richard J. Walton, ο οποίος, σε άρθρο του, στις 29 Απριλίου 1979, με τίτλο «Ancient Sparta: A Warior City in Retirement» έγραψε (μεταξύ άλλων) και  τα εξής:
 
«The best restaurant is considered to be the Diethnes on the plateia.»
«Το καλύτερο εστιατόριο θεωρείται το ΔΙΕΘΝΕΣ στην πλατεία».
 

Δυστυχώς, στα 1990, η εξέλιξη του εστιατορίου «ΔΙΕΘΝΕΣ» διακόπηκε αναπάντεχα, όταν ο ιδιοκτήτης του κτηρίου θέλησε να το αξιοποιήσει διαφορετικά.

Ο Νίκος  Κρίας, ύστερα από 30 χρόνια ζωής  και εργασίας μέσα στα εστιατόρια και ύστερα από 23 χρόνια στο τιμόνι του «ΔΙΕΘΝΕΣ»  έπρεπε να αλλάξει ρότα ζωής. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε να ανοίξει το «ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ Ν. ΚΡΙΑΣ» (Παλαιολόγου 87), το οποίο, γρήγορα, εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες και σοβαρές επιχειρήσεις της Σπάρτης.

Όμως, παρά τη νέα του επιχειρηματική επιτυχία, ο Νίκος Κρίας, παρέμενε νοσταλγικά δεμένος με το «ΔΙΕΘΝΕΣ». Αισθανόταν ότι η ζωή του το χρειαζόταν ακόμα και ότι ο κύκλος του δεν έπρεπε έτσι άδοξα να κλείσει.

Για το λόγο αυτό πήρε πρωτοβουλία και με δυο πρώην εργαζόμενους του «ΔΙΕΘΝΕΣ», τον Νίκο Τσάκωνα (μάγειρα) και τον Θόδωρο Τσούκλερη (σερβιτόρο), συζήτησαν, συμφώνησαν και αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν,  συνεταιρικά,  το εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ».  

Έτσι, βρήκαν διαθέσιμο χώρο (και μάλιστα με κήπο), λίγο ψηλά προς το Στάδιο (Παλαιολόγου 105), δούλεψαν με ζήλο για να ξαναζωντανέψει το όνειρο και σε λίγο καιρό  (1991) το Νέο εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ» ήταν έτοιμο να καλοδεχτεί τους πελάτες του, παλαιούς και νέους.

Στα 2006,  ήρθε η ώρα να αποχωρήσει από την επιχείρηση ο Νίκος Κρίας και μαζί του ο Νίκος Τσάκωνας.Έτσι το «ΔΙΕΘΝΕΣ» έμεινε, αποκλειστικά,  στα χέρια του Θεόδωρου Τσούκλερη, από τους Σουστιάνους,  και άνοιγε ένας νέος δρόμος προς το μέλλον, τόσο του ιδίου όσο και του ιστορικού εστιατορίου.

Στα 2014 ο  Θόδωρος,  παρέδωσε τη διεύθυνση του «ΔΙΕΘΝΕΣ» στον γιο του Παναγιώτη Τσούκλερη και το ιστορικό εστιατόριο μπήκε σε μια νέα δυναμική κι εξελικτική πορεία, με γνώμονα πάντα την ποιότητα, την εξυπηρέτηση και την ευχαρίστηση των πελατών του. Η επιτυχία της νέας φάσης ζωής και πορείας του εστιατορίου «ΔΙΕΘΝΕΣ» είναι ότι κατάφερε να «παντρέψει» αρμονικά το παλιό με το νέο και να προχωρήσει στη νέα εποχή χωρίς να απαρνηθεί τις ρίζες του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Θόδωρος, η νύφη του η Αναστασία, ο γιος του ο Παναγιώτης, αλλά και όλο το προσωπικό του «ΔΙΕΘΝΕΣ» αποτελούν μια δεμένη κι αγαπημένη ομάδα, μια οικογένεια,  χωρίς διακρίσεις ανάμεσά τους, που τους συνδέει, στενά, η αγάπη, η φιλία και η αλληλοεκτίμηση, η αφοσίωση σ’ αυτό που κάνουν  αλλά και ο κοινός σκοπός τους:  Να κρατήσουν το «ΔΙΕΘΝΕΣ» ψηλά, ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να αποδεικνύεται αντάξιο της μακρόχρονης ιστορίας και της φήμης του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*Απ’ αυτήν την «δεμένη» ομάδα του νέου «ΔΙΕΘΝΕΣ», δεν μπορεί να εξαιρεθεί και ο Γιώργος Μπεκιάρης, από την Καλογωνιά, ο οποίος δουλεύει ήδη 8 χρόνια στο «ΔΙΕΘΝΕΣ» και είναι, κυριολεκτικά, εκτός από σερβιτόρος, το πολύτιμο «παιδί για όλες τις δουλειές», αγαπητός όχι μόνο στο προσωπικό του εστιατορίου αλλά και σ’ όλους τους πελάτες του.

Στην περίοδο της καραντίνας, το «ΔΙΕΘΝΕΣ» ανακαινίστηκε κι έγινε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου, εστιατόριο, με υπέροχο ντιζάιν εσωτερικού χώρου,  όπου δεσπόζουν φωτογραφίες από τη Σπάρτη της παλαιάς εποχής,  με ατμόσφαιρα που αποπνέει ζεστασιά και αγάπη (σπιτική θα ’λεγε κανείς) με φαγητό συναισθηματικό και ουσιαστικά νόστιμο, με πολύ καλές τιμές, εξυπηρέτηση σε υψηλό επίπεδο από προσωπικό που έχει ενστερνιστεί την άποψη πως ο πελάτης είναι πρώτα φίλος, κι έναν μεγάλο κήπο βγαλμένο από τα παλιά, με τα τραπέζια, άνετα απλωμένα, κάτω από τις καταπράσινες και θαλερές πορτοκαλιές,  με χελωνίτσες να κυκλοφορούν αργά αλλά θαρρετά μέσα στις πρασινάδες του κήπου, δίνοντας μιαν άλλη διάσταση στην εμπειρία και αποτελώντας την αγαπημένη ατραξιόν του «ΔΙΕΘΝΕΣ». Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό και το όλο περιβάλλον,  η μεγάλη δύναμη του «ΔΙΕΘΝΕΣ» βρίσκεται στην κουζίνα του, που κάθε πρωί επιμελείται ο Θόδωρος με την νύφη του Τασία, συνεργούντος του γιου του Παναγιώτη αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού της κουζίνας. Όταν τα φαγητά της ημέρας μπουν στις κατσαρόλες και στα ταψιά και «ανάψουν οι φωτιές», μια γλυκιά ελκυστική μυρωδιά απλώνεται  «στα πέριξ» του «ΔΙΕΘΝΕΣ» και την ταξιδεύει ο αέρας και νιώθουν οι περαστικοί σαν να είναι παλιά Κυριακή και οι νοικοκυρές ετοιμάζουν το καλό φαγητό της βδομάδας και γεμίζει η γειτονιά με τις μυρωδιές που δραπετεύουν από τα

ανοιχτά παράθυρα. Άλλοι, πάλι, νιώθουν σαν τότε που πέρναγαν, μεσημέρι, μπροστά απ’ τους παλιούς  ξυλόφουρνους και είχε βγάλει ο φούρναρης τα ταψιά με τα ψητά στον μεγάλο πάγκο και μοσχοβόλαγε η Σπάρτη όλη.

Το εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ» αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας της πόλης και συνεχίζει με σιγουριά το δρόμο του προς το μέλλον  υπό τη στιβαρή και άξια διεύθυνση του Παναγιώτη Τσούκλερη, ο οποίος  αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία και τη γνώση του πατέρα του Θεόδωρου και σέβεται την ιστορία του ονόματος «ΔΙΕΘΝΕΣ», έχοντας καταλάβει πόσο ισχυρό πλεονέκτημα είναι να διευθύνεις ένα εστιατόριο με ιστορία. Ταυτόχρονα, κατανοεί, ότι αυτό, ακριβώς, είναι που του δημιουργεί την υποχρέωση να σεβαστεί την ιστορία και την παράδοση του «ΔΙΕΘΝΕΣ» και να αποδείξει ότι μπορεί, στο Σήμερα, να προσθέσει τη δική του γραφή στη λειτουργία του εστιατορίου, χωρίς, όμως,  να αλλάζει το αφήγημα. Η αφοσίωση και το μεράκι στο «ΔΙΕΘΝΕΣ» παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο.

Οι πολλές εγκωμιαστικές κριτικές και τα σχόλια ξένων και Ελλήνων πελατών στις σχετικές ιστοσελίδες αποτελούν τιμή όχι μόνο για το «ΔΙΕΘΝΕΣ» αλλά ΚΑΙ για τη Σπάρτη, στην οποία προσδίδουν προστιθέμενη αξία.

Μερικές ΜΟΝΟ απ’ αυτές τις κριτικές αρκούν, για να αναδείξουν την επίζηλη θέση που έχει κατακτήσει, δικαίως, το «ΔΙΕΘΝΕΣ» σε ελληνικό και σε ξένο επίπεδο αλλά και σε σημαντικούς διαδικτυακούς τόπους, σχετικούς με εστιατόρια:

«Ο σύζυγός μου προέρχεται από την Ελλάδα και κάθε φορά που ταξιδεύουμε στην πατρίδα του και επισκεπτόμαστε το νότο της Πελοποννήσου, σταματάμε πάντα στα Diethnes για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Οι λόγοι είναι πολλοί:

Delicious home cooked food, με παραδοσιακό τρόπο, με γεύση που δεν είναι εύκολο να βρούμε πια».

(ΗΠΑ)

«Το “ΔΙΕΘΝΕΣ” έχει πολύ ωραία παραδοσιακή κουζίνα. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι φρέσκα, ποιοτικά και τα πιάτα είναι γευστικά σαν να τρώει κάποιος σπίτι του. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές και όλο το προσωπικό πολύ εξυπηρετικό με χαμόγελο . Υπέροχη η ατμόσφαιρα ειδικά στην αυλή!!! Το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!! Κάποια από τις φορές που βρεθήκαμε εκεί ζητήσαμε και φαγητό για άτομο με ευαισθησία στο στομάχι και μας πρόσεξαν πάρα πολύ!!!»

(Ελλάδα)

«Συνιστάται ιδιαίτερα αν θέλετε να φάτε αυθεντικά!»

 (Γερμανία)

«Απίστευτη φιλοξενία, εξαιρετική περιποίηση, καλή προσοχή, ταχύτητα και εγγύτητα και το καλύτερο φαγητό, ο μεγάλος Λεωνίδας θα ήταν περήφανος, χαιρετισμούς από Ισπανία

«Ένα πολύ ζεστό καλωσόρισμα, μια υπέροχη τοποθεσία, μια απίστευτη αυλή και ένα γεύμα χωρίς ψεύτικη νότα. Σας ευχαριστούμε για αυτή την υπέροχη βραδιά.»

 (Γαλλία)

«Συνιστάται! Θα βρείτε νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα σε προσιτές τιμές, με μια απολαυστική εσωτερική αυλή με οπωροφόρα δέντρα και χελώνες. Πολύ ωραίο και φιλόξενο προσωπικό. Ειδική αναφορά στον μουσακά και τον μπακλαβά.»

 (Ιταλία)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ναι!!! To ιστορικό εστιατόριο «ΔΙΕΘΝΕΣ», της Σπάρτης, έρχεται από πολύ μακριά, δημιουργεί ένα «παρόν» αντάξιο της ιστορίας του και είναι σίγουρο ότι θα ταξιδέψει πολύ μακριά στο μέλλον.

Γιατί οι θρύλοι είναι προορισμένοι να ζουν για πάντα. Και το «ΔΙΕΘΝΕΣ» είναι, πλέον, ένας θρύλος της Σπάρτης, που αιμοδοτεί τη μνήμη και, εκτός άλλων, μας προσφέρει έναν επιπλέον δεσμό με τους παλαιότερους, με το παρελθόν της πόλης και εν τέλει με τους δικούς μας ανθρώπους.

                                                                                      Σπάρτη 11-9-2023

                                                                                     Βαγγέλης Μητράκος

ΥΓ: Σε ένα άρθρο που στηρίχτηκε σε πάρα πολλές ζωντανές μαρτυρίες και από διαφορετικούς ανθρώπους, είναι φυσικό να υπάρξουν (ίσως) κάποια «λάθη», ανακρίβειες αλλά και παραλείψεις, που όμως δεν αλλοιώνουν τον βασικό του σκοπό: Να αναδείξει την πολύχρονη ιστορία και διαδρομή ενός θρυλικού εστιατορίου της Σπάρτης, που δέθηκε αναπόσπαστα με τη ζωή και την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της.

Οφείλω θερμές ευχαριστίες στον Νίκο Κρία και στον Θεόδωρο Τσούκλερη που απλόχερα μοιράστηκαν μαζί μου τις μνήμες τους από το «ΔΙΕΘΝΕΣ» αλλά και από την ίδια τη ζωή τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις