Καθυστέρηση στη διερεύνηση συνθηκών του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος της 30/8/2013 στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης

15 Ιανουαρίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ΔΕΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣΕρώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στη διερεύνηση συνθηκών του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος της 30ης Αυγούστου 2013 στο Λιγνιτικό Κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Oυζουνίδου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Η σχετική αναφορά του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αρκαδίας που είχαν καταθέσει προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, παραμένει τέσσερεις μήνες χωρίς απάντηση. Oι βουλευτές ρωτούν για την πορεία των ερευνών και ζητούν εκ νέου τη πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος και απόδοση ευθυνών.
Το ατύχημα συνέβη σε έμπειρο συμβασιούχο οδηγό, όταν το αυτοκίνητο με το οποίο εκτελούσε μεταφορά υλικών ανατράπηκε στην προσπάθεια εκφόρτωσης από πρανές ύψους 17 μέτρων. O θάνατος του Χάρη Βίγκου προστέθηκε σε σειρά απωλειών εξ αιτίας σοβαρών και θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που γίνονται στα Λιγνιτικά Κέντρα της χώρας. Κύριες αιτίες εργατικών ατυχημάτων είναι η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), καθώς και η απουσία λήψης μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία σε συνδυασμό με τον πλημμελή έλεγχο και την εφαρμογή τους από τους ελεγκτικούς φορείς.
Επειδή η εργοδοτική αυθαιρεσία, η δραματική έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού, η συνεχής μείωση του κόστους εργασίας, η εντατικοποίηση των εργασιών και η έλλειψη εκπαίδευσης αποτελούν παραμέτρους δημιουργίας συνθηκών που μπορεί να οδηγούν σε ατυχήματα, οι βουλευτές καλούν τους Υπουργούς να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης ώστε να διενεργούνται ανελλιπώς οι απαραίτητοι έλεγχοι ιδιαίτερα στους χώρους των Μονάδων και του Oρυχείου όπου οι συνθήκες είναι πλέον αντίξοες και επικίνδυνες; και να προβούν στην άμεση πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από την ΔΕΗ ώστε να αποφευχθούν άλλα παρόμοια εργατικά ατυχήματα.
Κώστας Ζαχαριάς
βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *