Δημιουργία Aστρονομικού Σταθμού στο Kρυονέρι Kορινθίας

15 Ιανουαρίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ASTRONOMIKOSΣτο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, στις 9/11/2013 ενεκρίθη η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τους κάτωθι συμβαλλομένους:
1. Περιφέρεια Πελοποννήσου
2. Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
3. Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία O.Τ.Α., Πελοπόννησος Α.Ε.
Η Σύμβαση αυτή εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση έργου, με τίτλο «Αστεροσκοπείο Κρυονερίου» και στόχο τη δημιουργία ενός υπερτοπικού εκπαιδευτικού κέντρου Αστρονομίας.
Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει δράσεις που αφορούν στην:
1. Ανάδειξη ειδικών ζωνών.
2. Ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
3. Αναβάθμιση ειδικών τουριστικών υποδομών.
Και ειδικότερα στην:
ß Δημιουργία υποδομών για τη θέσπιση Αστροεκπαιδευτικού πάρκου Κρυονερίου.
ß Διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας με την ανάδειξη του «Αστρικού πλούτου» αυτής.
ß Ανάδειξη των ειδικών τουριστικών πόλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το έργο θα περιλαμβάνει:
1. Την επισκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου τηλεσκοπίου.
2. Τη δημιουργία πλανηταρίου και εκπαιδευτικού κέντρου.
3. Τη δημιουργία σεισμικής Τράπεζας.
4. Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού λειτουργίας του αστεροσκοπείου.
5. Δράσεις για την προβολή του και προώθηση των προγραμμάτων.

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται στη Βόρεια Πελοπόννησο, στην Κορινθία στο βουνό Κυλλήνη κοντά στο χωριό Κρυονέρι, του Δήμου Σικυωνίων, σε υψόμετρο 930 μ. και ιδρύθηκε το 1972. Διαθέτει πολλές εγκαταστάσεις, σε έκταση περίπου 92 στρεμμάτων. Oι επεμβάσεις που θα γίνουν στον χώρο θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο θεματικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο που θα συνδυάζει αστεροσκοπείο με πλανητάριο, και λοιπές εγκαταστάσεις, όπως διαμορφωμένοι χώροι παρατήρησης, ειδικά εργαστήρια, αίθουσες διαλέξεων.
O εκπαιδευτικός χαρακτήρας θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, το εκπαιδευτικό αυτό πάρκο Αστρονομίας θα αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια με διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων και εντατικών εργαστηρίων σε παγκόσμια εμβέλεια, που θα συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προαγωγή της εκπαίδευσης και της γνώσης.
Συγχρόνως το Αστρονομικό Κέντρο θα είναι πόλος έλξης επισκεπτών γενικού και ειδικού τουρισμού που θα επιβάλλει την συνέργεια των πολιτισμικών χώρων της εγγύς περιοχής, έτσι ώστε να γίνει ένα επιστημονικό και πολιτισμικό μνημείο της Κορινθίας και της Ελλάδας. Τη λίμνη υγροβιότοπο Στυμφαλία, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα θρησκευτικά μνημεία, τις εκκλησίες και τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ακόμη το Αστρονομικό Κέντρο Κρυονερίου δύναται να συνδυασθεί με άλλους σταθμούς που υπάρχουν στην Πελοπόννησο έτσι ώστε να αποτελέσει ένα δίκτυο.
Με το Αστεροσκοπείο στο Στεφάνι, Κορινθίας, το οποίο λειτουργεί ως ερευνητική δομή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), από το 1966 και με το Αστεροσκοπείο Χελμού, Αχαΐας, όλα κάτω από ένα σπάνιο ουρανό. Το δίκτυο αυτό θα εμπλουτισθεί στα προσεχή χρόνια με την δημιουργία ακόμα ενός Αστεροσκοπείου στον Πάρνωνα, Αρκαδίας. Ακόμα, στο μέλλον, δύναται να συνδυασθεί με την καινοτόμο δημιουργία Διαστημικής Πύλης στην περιοχή της Καλαμάτας, ενός κέντρου Διαστημικής Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας, που θα περιλαμβάνει Διαστημικό εμπορικό κέντρο, Διαστημικό πανεπιστήμιο και Διαστημικό θέρετρο.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκληρωμένη λειτουργία αυτών των αστρονομικών πάρκων είναι πολύ μεγάλα. Είναι χώροι έρευνας και εκπαίδευσης με μεγάλο επιστημονικό κύρος, σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο που συνεισφέρουν και στην τουριστική προβολή των τόπων και στη συνέργεια με άλλες πολλαπλές δραστηριότητες.
Η γεωγραφική θέση της Πελοποννήσου και ο διαυγής ουρανός, κατάλληλος για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αξιοποιεί ιδιαιτέρως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία προγραμματίζει βάσει γενικότερου σχεδιασμού όλες τις δράσεις της.
Έτσι και στο χώρο του θεματικού τουρισμού, υψηλών προδιαγραφών, σχεδιάζει και συνδυάζει με αυτό, την έρευνα, τη διάδοση της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, τη δημιουργία ερευνητικών υποδομών, με πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για την τοπική κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την Πελοπόννησο.
ΑΠOΣΤOΛOΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙOΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛOΠOΝΝΗΣOΥ
ΠOΛΙΤΙΚOΣ ΜΗΧΑΝΙΚOΣ Ε.Μ.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *