Εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στη Σπάρτη

Το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 6:30 μμ ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο ΠΟΝΤΟΣ» και η Πνευματική Εστία Σπάρτης, οργανώνει εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» του εντευκτηρίου της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης αυτής θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «GENOCIDE – Μία αληθινή ιστορία», σε σκηνοθεσία του Τρύφωνα Δ. Ζήση και με κείμενα και σενάριο της Βασιλικής Τσανακτσίδου. Πρόκειται για αληθινή ιστορία που όπως δηλώνει η δημιουργός της ταινίας, εκπαιδευτικός, Βασιλική Τσανακτσίδου, έχει στόχο να ενημερώσει και να αφυπνίσει το κοινό για την Γενοκτονία των Ποντίων. «Μια Γενοκτονία της οποίας τα θύματα θρηνήσαμε και κλάψαμε για 100 χρόνια εμείς οι απόγονοί τους. Φτάνουν τα δάκρυα, είναι καιρός να απαιτήσουμε αυτό που χρωστάμε στα θύματα: αναγνώριση και μια συγγνώμη».

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο κος Θωμάς Αλεξιάδης, δρ. Ιστορίας του νέου Ελληνισμού του Α.Π.Θ. θα μιλήσει με θέμα «Το αντάρτικο σωτηρίας των Ελλήνων του Πόντου μεταξύ των ετών 1916 – 1992». Ο Θωμάς Αλεξιάδης είναι ένας Έλληνας ιστορικός και συγγραφέας που ασχολήθηκε και ασχολείται με την ιστορία του Ελληνισμού του Δυτικού Πόντου. Οι έρευνές του επικεντρώνονταν στην αντίσταση των Ελλήνων του Δυτικού Πόντου κατά τη διάρκεια των εθνικιστικών εκκαθαρίσεων, των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, μεταξύ των ετών 1914-1923. Επιπλέον, ο Θωμάς Αλεξιάδης έγραψε και για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Πάφρας του Πόντου, οι οποίοι επέζησαν από τη νεοτουρκική και κεμαλική βαρβαρότητα και αναγκάστηκαν να φύγουν για την ελεύθερη Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία «GENOCIDE – Μία αληθινή ιστορία»

Η ταινία είναι μια ιδέα της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στο πάγιο αίτημα του Ποντιακού Ελληνισμού, την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Το σενάριο και τα κείμενα είναι της Βασιλικής Τσανακτσίδου που έχει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Βασιλικής Τσανακτσίδου και του Ποντιακού Συλλόγου “Πόντος” του Norwalk CT.

Την σκηνοθεσία, την εικονοληψία και το μοντάζ ανέλαβε ο Τρύφωνας Δ. Ζήσης και την εκτέλεση παραγωγής η εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών REC Productions – www.RECPRO.gr με έδρα την Κοζάνη, Περγάμου 2, Τηλ. 2461050128.

Η μουσική είναι του Θεόφιλου Πουταχίδη ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια και η οργάνωση παραγωγής του Παναγιώτη Θεοδωρίδη.

Στην ταινία εμφανίζονται οι: Ολγα Καραπαναγιωτίδου – Τσαουσίδου, Άννα Κυριακίδου, Όλγα Γιαπουτζή, Ιωάννα Τσιλφίδου, Παρθένα Καλογερίδου, Freshta Asskaryer (Αφγανιστάν), Yemisrach Wondimu (Αιθιοπία), Γιούλα Τσαντεκίδου και η μικρή Κυριακή Τογρίδου.

Η Freshta Asskaryer (Αφγανιστάν) και η Yemisrach Wondimu (Αιθιοπία) εκπροσωπούν φυλές που έχουν υποστεί Γενοκτονία και μέχρι τώρα δεν έχει αναγνωριστεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις