ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΤΕΣ, ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ!!!

  • Γράφει ο Ι.Γ. Ασημακόπουλος

Επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που έγινε το Σάββατο 25 Μαΐου στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κώστα Μιχόπουλου, με θέμα «τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Οδικού Άξονα Λεύκτρου – Μεγαλόπολης – Αρχαίας Ολυμπίας».

Ο εν λόγω οδικός άξονας θα συνδέει στην πορεία του δύο περιφέρειες, (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος) τέσσερις περιφερειακές ενότητες, (Αρκαδίας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας) και δεκάδες Δήμους. Θα συνδέει τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους Μυστρά – Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης – Επικούρειου Απόλλωνα – Αρχαίας Ολυμπίας. Με λίγα λόγια θα ενώνει πολιτιστικά, γεωγραφικά, εμπορικά και ιστορικά, την Πελοπόννησο με τη Δυτική Ελλάδα και τεκμηριώνοντας έτσι την ύψιστη σημασία του και την αναγκαιότητα κατασκευής του.

Στην ημερίδα ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την θετική συμβολή του έργου στην πολύπλευρη ανάπτυξη της Πελοποννήσου, από τους τρείς εισηγητές, (Αβραμόπουλο, Σπυρίδωνα, Γκόλια), αλλά και από το πλήθος των εκπροσώπων, νυν και τέως, Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης που παρευρέθηκαν.

Ηχηρή ήταν η απουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Η υποβαθμισμένη, ανούσια και υποτονική εκπροσώπηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας. Η απουσία του Δημάρχου Τρίπολης, ο οποίος φαίνεται πως λησμόνησε το μνημόνιο συνεργασίας που συνυπέγραψαν οι δήμοι της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ). Καθώς και η απουσία των βουλευτών Αρκαδίας και των κομμάτων που εκλέγονται.

Είναι γνωστό πως μετά την απόφαση του κ. Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση, η Μεγαλόπολη είναι σε οικονομική ύφεση, που συνεχώς βαθαίνει. Τα χωριά ερήμωσαν. Η πόλη ακολουθεί. Το Δημογραφικό εξακοντίστηκε στα ύψη. Η ανεργία επίσης. Στην περιοχή δεν παράγεται τίποτε. Οι αξίες των περιουσιών και των ακινήτων καταβαραθρώθηκαν και η αγορά πνέει τα λοίσθια, καθώς συντηρείται από μια χούφτα συνταξιούχους. Η περιοχή, αφού επί μισό αιώνα έδωσε τα σπλάχνα της στην Εθνική οικονομία, τώρα εγκαταλείφθηκε από όλους στην τύχη της. Το τέλος φαίνεται να είναι κοντά…

Αρχικά διάφορα παπαγαλάκια μίλαγαν για πακτωλό χρημάτων. Πως θα γίνονταν έργα με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που θα ερχόταν από την ΕΕ κι έτσι θα σωζόταν η Μεγαλόπολη. Τελικά, «αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννάν οι κότες». Με τον σχεδιασμό που έγινε από την Κυβέρνηση της ΝΔ και την Περιφέρεια (ΝΔ), με την ανοχή φυσικά του Δήμου Μεγαλόπολης (προηγούμενη Δημοτική Αρχή), και την ένοχη σιωπή των Βουλευτών Αρκαδίας που εκλέγονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παραχωρήθηκε το 50% του Προγράμματος (χρήματα και κίνητρα) σε όμορους δήμους χωρίς να πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Παραχωρήθηκαν οι εξαντλημένες εκτάσεις των ορυχείων στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, χωρίς να δοθεί ούτε ένα στρέμμα στο Δήμο Μεγαλόπολης για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας ή κάτι άλλο. Και επειδή ενός κακού μύρια έπονται, απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε η προσφερόμενη από τη ΔΕΗ περιοχή για ΒΙΠΕ στο Ψαθί και επί τρία χρόνια Περιφέρεια και Δήμος αναζητούσαν νέο χώρο, αλλά χώρος δεν βρέθηκε ποτέ. Τυχαίο; Ίσως…

Και ενώ ο τόπος βουλιάζει, σε καιρούς δημοκρατίας(;;) δεν δόθηκε η δυνατότητα σε φορείς της Μεγαλόπολης να έχουν λόγο στις επιτροπές λήψης των αποφάσεων για τη διαχείριση του ΣΔΑΜ. Έτσι, ξένοι αποφάσιζαν για τη Μεγαλόπολη, χωρίς τη Μεγαλόπολη. Το αποτέλεσμα όπως ήταν φυσικό, ήταν καταστροφικό. Τα προγράμματα που βγήκαν στα πλαίσια της ΔΑΜ αποδείχτηκαν απλησίαστα για επιχειρήσεις της Μεγαλόπολης, αφού δεν καλύπτουν τα αυστηρά κριτήρια που ετέθησαν. Τυχαίο; Ίσως… (Αυτά ακούστηκαν σε σχετική ημερίδα στο Δημαρχείο)

Πριν λίγες μέρες, ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα για ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων μέσω ΔΑΜ υπερκαλύφθηκε. Όμως δεν μας είπε: Πόσες επιχειρήσεις είναι από την πληγείσα Μεγαλόπολη και πόσες από τους όμορους Δήμους; Η απάντηση προς το παρόν είναι μυστικό, που προφανώς θα αποκαλυφθεί μετά από μερικούς μήνες. Όταν φυσικά το πουλί θα έχει πετάξει…

Στο μεταξύ, η νέα δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για δημιουργία ΒΙΠΕ. Πράγμα αρκετά δύσκολο, αφού για να ολοκληρωθεί χρειάζεται χρόνος που δεν υπάρχει, γιατί το πρόγραμμα ΔΑΜ έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Έτσι τώρα κινδυνεύει σοβαρά να χαθεί και αυτό το υπόλοιπο 50% του προγράμματος που υποτίθεται ανήκει στη Μεγαλόπολη. Τυχαίο; Ίσως…

Όλο αυτό το διάστημα οι Βουλευτές Αρκαδίας, αλλά και τα κόμματα, τα επιμελητήρια της Αρκαδίας, Μεσσηνίας κ.λπ. γύρισαν την πλάτη στη Μεγαλόπολη, αφού δεν έχει για αυτούς κανένα πολιτικό ενδιαφέρον λόγω μικρού μεγέθους, σε αντίθεση με την Τρίπολη και την Οιχαλία (Καλαμάτα). Έδειξαν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κομματικό και το πολιτικό τους συμφέρον.

Με λίγα λόγια: Η Μεγαλόπολη να γίνει Ιφιγένεια… Θυσία στα μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα των περιφερειαρχών, των Βουλευτών, των πολιτικάντηδων και των κομμάτων τους…

Κάτω από αυτό το πρίσμα, είναι προφανές, πως όλοι τους γύρισαν και πάλι την πλάτη στη Μεγαλόπολη. Γύρισαν την πλάτη και στο τελευταίο κάλεσμα του νέου Δημάρχου να στηρίξουν ένα έργο που αν γίνει, θα δώσει μια ανάσα στη χειμάζουσα περιοχή. Απείχαν για να μη δώσουν λαβή στους Γορτύνιους, ότι τάχα στηρίζουν έναν ανταγωνιστικό οδικό άξονα, σ΄ αυτόν που χρόνια παλεύουν αυτοί μέσω Λαγκαδίων; Ίσως… Όμως τους διέψευσε ο Δήμαρχος Γορτυνίας που ήταν παρών και είπε ότι στηρίζει αυτό το έργο. Οι μόνοι που έδειξαν αποφασιστική και μαζική στήριξη στο εν λόγω έργο, ήταν οι Ηλείοι Βουλευτές, Περιφέρεια και Δήμοι…

Μετά από όλα αυτά και την ολοφάνερα αρνητική στάση των Βουλευτών Αρκαδίας, του Περιφερειάρχη και των κομμάτων που τους εκλέγουν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), οι πολίτες της Μεγαλόπολης αν ενδιαφέρονται για το συμφέρον και το μέλλον του τόπου τους, θα πρέπει να το διεκδικήσουν. Σε πρώτη φάση, δεν έχουν παρά στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ.

Σχετικές δημοσιεύσεις