«Χωραΐτικη Γορτυνίας»: ΠΟΠ ή ΓΕΠ εντός τετραετίας

Η ερημιά και η εγκατάλειψη βασιλεύει στην πεδινή Γορτυνία. Και στο μαύρο πέπλο που εκτείνεται από την οριογραμμή Λιβαδάκι – Καπελίτσα – Τριποταμιά (που συνορεύουν με τη γειτονική Ηλεία) έως τη Λιοδώρα και τα Λουτρά (στα δυτικά του πεδινού κάμπου της Ηραίας), μόνον το πράσινο χορτάρι, πού και πού και κάποιοι νεαροί βλαστοί στις ρίζες των καμένων ελαιόδεντρων, θυμίζουν πως η ζωή αντιστέκεται. Το μαρτυρά, επίσης, ο κότσυφας, που …επέστρεψε σ’ εκείνη την περιοχή ήσυχος από τα μπαμ μπουμ των κυνηγών. Οι «επίδοξοι» λάτρεις της θήρας δεν βρίσκουν πια ενδιαφέρον σε εκείνον τον τόπο, αφού οι φωτιές του καλοκαιριού του 2021 μαζί με τη χλωρίδα αφάνισαν και την πανίδα!


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά τη βιβλική καταστροφή των πυρκαγιών, την περασμένη Κυριακή το απόγευμα υπήρξε η Κοινότητα Λιοδώρας, φιλοξενούσα (στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου) Ημερίδα με συμμετοχή υπερπενηντάδας Γορτυνίων, Ηλείων, Μαντινείων (αλλά και Κυνουριατών!) ασχολουμένων με την καλλιέργεια της ελιάς, την επεξεργασία και την εμπορία των προϊόντων της.


Ειδικότερα, με πρωτοβουλία του Δήμου Γορτυνίας έγινε η πρώτη (σε Γορτυνιακό έδαφος) ενημέρωση από εξειδικευμένο Γραφείο για τη σημασία αναγνώρισης της χωραΐτικης ελιάς ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης). Στην εν λόγω διαβούλευση εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας ετέθησαν οι προϋποθέσεις και απαντήθηκαν τα εύλογα ερωτήματα παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων, χρήσιμα για τη σύνταξη της μελέτης για την υποβολή αίτησης καταχώρησης ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης του ελαιολάδου ποικιλίας χωραΐτικης (που καλλιεργείται στην περιοχή Γορτυνίας), σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1151/2012 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Παράλληλα, έγινε λεπτομερής αναφορά για τις διαδικασίες σύστασης «Ομάδων Παραγωγών» και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές της ελιάς, αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη στο Μητρώο ΠΟΠ. Η διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για την ωρίμανση και τελική έκβαση αναγνώρισης του μοναδικού αυτού προϊόντος, ώστε να συμπεριληφθεί στις δέλτους του Ευρωπαϊκού Μητρώου ΠΟΠ.
Η παρουσίαση της πρότασης έγινε από τη γεωπόνο Σοφία Καλαϊτζάκη, με μακρά εμπειρία στις ως άνω εφαρμογές, ιδιαίτερα στην πιστοποίηση της ελιάς, καθώς προέρχεται από ελαιοκομική περιοχή της Κρήτης και είναι και η ίδια παραγωγός.


Η εκδήλωση ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων υπήρξε ενθαρρυντική, ενισχύοντας τη βούληση το παραγωγικό εγχείρημα να λάβει «σάρκα και οστά» στον Δήμο Γορτυνίας.
Στο πάνελ, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, εκ δεξιών του ο δημοτικός σύμβουλος (αναπληρωτής του) Απ. Αποστολόπουλος, ο ίδιος βιοκαλλιεργητής, και η γεωπόνος Σ. Καλαϊζτάκη, έδειξαν να γνωρίζουν το θέμα σε βάθος και τη βούληση να ευοδωθεί η προσπάθεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις