ΧΘΟΝΙΑ ΓΟΡΓΟΝΑ

5 Νοεμβρίου 2012  /   Χωρίς Σχόλια

 

 

 

 

Σχήμα: 14 Χ 20,5 cm

Σελίδες: 112

Έτος έκδοσης: 2010

Τιμή: 10,00 €

Διαθέσιμο: Ναι

 

 

Στην παρούσα μελέτη γίνονται παρατηρήσεις σε ερμηνευτικά θέματα και στις σχέσεις μύθου και αγγειογραφίας κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Εδώ δίδεται μια νέα ερμηνεία για το μυθολογικό θέμα μιας μικρής ομάδας αγγείων του αττικού μελανόμορφου ρυθμού, στα οποία εικονίζεται ο Ηρακλής να οδηγεί δεμένο με σχοινί ένα τετράποδο θηρίο, η ταύτιση του οποίου παρέμενε έως πρόσφατα ένας μυθολογικός γρίφος κι ένα άλυτο εικονογραφικό πρόβλημα για τη νεότερη έρευνα. Παλαιότερα είχε σχετιστεί, λανθασμένα πιστεύω, με κάποιο από τα γνωστά φόβητρα ή τέρατα της κλασικής αρχαιότητας. Στον τελευταίο σχολιασμό του θέματος, στο έγκυρο εικονογραφικό λεξικό της κλασικής μυθολογίας (Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae) δεν προτιμήθηκε ως λύση καμία ερμηνεία. Στην παρούσα μελέτη ταυτίζεται με τη Χθόνια Γοργόνα, την ύπαρξη της οποίας μαρτυρούν γραπτές πηγές της κλασικής αρχαιότητας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σταμάτης Α. Φριτζίλας γεννήθηκε το 1968 στον Πειραιά. Σπούδασε Iστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Ινστιτούτα Κλασικής Αρχαιολογίας του Μονάχου (Γερμανίας), της Βέρνης (Ελβετίας) και του Μάρμπουργκ (Γερμανίας)  ως υπότροφος των Ιδρυμάτων ΙΚΥ, ΕSKAS και DAAD. Το 2003 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει εργαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και στις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (Ε’ ΕΠΚΑ) και Τρίπολης (ΛΘ’ ΕΠΚΑ). Έχει διενεργήσει ανασκαφές στη Λακωνία (Σπάρτη) και την Αρκαδία (Μεγαλόπολη, Βελιγοστή, Αιμωνιές, Παλλάντιο).

Δημοσιεύματά του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά περιοδικά, κατάλογους διεθνών εκθέσεων και πρακτικά συνεδρίων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Ο Ζωγράφος του Θησέα. Η αττική αγγειογραφία στην εποχή της νεοσύστατης αθηναϊκής Δημοκρατίας, Βιβλιοθήκη της εν Aθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας αρ. 245 (Aθήναι 2006).

 

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΦΥΛΛΑ

Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης  221 00
Τηλ.: 2710 235180
Κιν.: 697 2717 607
Fax:   2710 235181
E-mail: fylla@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *