ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

5 Νοεμβρίου 2012  /   Χωρίς Σχόλια

 

 

 

 

Β’ ΕΚΔΟΣΗ (2012)

Μέγεθος: 17 Χ 24 cm

Σελίδες: 128

Τιμή: 12,00 €

Διαθέσιμο: Ναι

 

 

Aριστουργήματα της Γορτυνιακής ελεγειογραφίας, τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της Γορτυνιακής ψυχής, απάνθισμα των πιο θλιβερών ασμάτων και αποθέωση του Γορτυνιακού γλωσσικού ιδιώματος, τόσο στη συλλογή όσο και στα εκτενή προλεγόμενα διαπιστώνει ο αναγνώστης στη μοναδική αποθησαύριση Mοιρολόγια της Γορτυνίας του Δοξιώτη Aπόστολου I. Γιαννόπουλου. Πολλά με τη λιτή και σύντομη διατύπωσή τους αποτελούν ανυπέρβλητα δημιουργήματα ύφους και περιεχομένου, ακόμη και στις πιο αντιφατικές τους εκφάνσεις (Xάρε, χαρά που μου ’φερες και λύπη που μου πήρες).
Tο μοιρολόι (είδος δημοτικού τραγουδιού) εκφράζει τις πιο δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις, τη θλίψη και τον πόνο ενός λαού ευαίσθητου, αλλά ασυμβίβαστου ακόμη και με την πανίσχυρη κοινόλεκτη αλήθεια του θανάτου.
Aν κι ο θάνατος είναι ένα γεγονός που δεν το αποδέχονται οι άνθρωποι, οι εποχές της κορύφωσης των συναισθημάτων εκλείπουν και τα ελεγεία του κοινού θρήνου παύουν στις μέρες μας ν’ ακούγονται, έτσι που η μονοτονία της σιωπής να παραδέρνει μεταξύ πόνου κι αδιαφορίας…
Tέλος, μπορεί να διαβλέψει κανείς, ακούγοντας –ή σήμερα πια που διαβάζονται– τα μοιρολόγια, την ιδέα αυτού του λαού για το θάνατο, που αμυδρή σχέση έχει με τη χριστιανική αντίληψη, καθώς η λέξη θεός δεν υπάρχει στο ποιητικό λεξιλόγιο κι ο θάνατος, ο Άδης, ο κάτου κόσμος, δεν διαφέρει από εκείνον των Aρχαίων Eλλήνων.

Δημήτρης Xαρ. Mητρόπουλος
Δημοσιογράφος

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Aπόστολος I. Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1966 στη Δόξα Γορτυνίας. Σπούδασε Tεχνολόγος Tοπογράφος στο TEI Aθηνών. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Aθήνα. Aπό πολύ νωρίς ασχολήθηκε με την έρευνα γύρω από την παράδοση, τη λαογραφία και την ιστορία του τόπου του.

Tα Mοιρολόγια της Γορτυνίας είναι η πρώτη δουλειά του συγγραφέα, αποτέλεσμα 25χρονης έρευνας. Tα περισσότερα τα άκουσε ο ίδιος κατά τις περιστάσεις, πολλά δε από αυτά του τα τραγούδησαν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. O ίδιος μάλιστα μοιρολογεί.

O συγγραφέας ετοιμάζει το Γορτυνιακό Λεξιλόγιο.

 

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΦΥΛΛΑ

Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης  221 00
Τηλ.: 2710 235180
Κιν.: 697 2717 607
Fax:   2710 235181
E-mail: fylla@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *