«Βέτο» Σαμαρά για τον περιφερειάρχη – Ο Μεσσήνιος Δημήτρης Πτωχός θα είναι ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • Ούτε Τατούλης, ούτε Νίκας, ούτε Βλάσης

Οι φράσεις που «εν θερμώ» εκστομίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο της έδρας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, διερμηνεύουν προδήλως το αίσθημα βαθιάς απογοήτευσης που κατακλύζει αυτές τις ημέρες τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος εκλήθη ήδη από τον Πρωθυπουργό, όχι απλώς να μην ανακοινώσει εκ νέου την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και να υποστηρίξει τον επιλεγέντα διάδοχό του που δεν θα είναι άλλος από τον Μεσσήνιο Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Υπολογιστών του ΕΜΠ, Δημήτρη Πτωχό (φωτ.), θητεύσαντα σε νευραλγικές θέσεις στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, κατά τους χρόνους της Πρωθυπουργίας του.


Οι επιβαρυντικές και οπωσδήποτε τελείως ατεκμηρίωτες φράσεις, εκ μέρους του κύκλου των συνεργατών του περιφερειάρχη, που φέρεται απολύτως χολωμένος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση, αφενός επιβεβαίωναν την ειλημμένη πλέον απόφαση του Πρωθυπουργού να ευθυγραμμιστεί με την πρόταση Σαμαρά για την Πελοπόννησο, αφετέρου απέκλειαν οριστικά αυτό το οποίο από καιρό διέρρεαν όλα τα «μέτωπα» των εσωκομματικών αντιπάλων του Παν. Νίκα πως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια, θα είναι ο βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης.

Την ώρα που το κλίμα στο Μέγαρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπήρξε σχεδόν «αποχαιρετιστήριο», την περασμένη Παρασκευή, από τους στενούς συνεργάτες του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, την ίδια ώρα οι 5 χωρικοί αντιπεριφερειάρχες και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Λαμπρόπουλος, συναντόνταν με υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου, προκειμένου να τους ανακοινωθεί η ειλημμένη απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι νέος υποψήφιος περιφερειάρχης για την Πελοπόννησο θα είναι ο Δημήτρης Πτωχός και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του!


Η συνάντηση που έγινε στο πρωθυπουργικό Γραφείο, υπήρξε μονοθεματική, διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, καθώς η αιφνίδια ανακοίνωση δημιούργησε προβληματισμό και ανησυχία στα αυτοδιοικητικά στελέχη, κάποια εκ των οποίων προέβαλαν, μάλιστα, αντίλογο, επισημαίνοντας πως η επιλογή του Πρωθυπουργού ενδέχεται να οδηγήσει σε «εμφύλια» σύρραξη.


«Το γεγονός ενδέχεται να εκμεταλλευθεί ο πρώην περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, για τον οποίο ακούγεται ότι θα δεχθεί και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε ένας εκ των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και «σε αυτήν την ‘‘αυτοκτονική’’ απόπειρά του μπορεί να σταθεί ρυθμιστής της κατάστασης, εάν δεν μεταπείσουμε τον Παναγιώτη Νίκα, που τα έχει ‘‘πάρει στο κρανίο’’» συμπλήρωσε.


Οι Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Νέζης (όλα υψηλόβαθμα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου) διεμήνυσαν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση της ΝΔ για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας, ενώ ξεκαθαρίστηκε σε κάθε τόνο προς τους αντιπεριφερειάρχες πως δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα, ούτε άλλες δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση για την υποψηφιότητα και ο κ. Πτωχός σηματοδοτεί τη «νέα εποχή» για την Πελοπόννησο. Μάλιστα σε αυστηρό τόνο οι κυβερνητικοί παράγοντες, έθεσαν ενώπιον των ευθυνών τους, τα αυτοδιοικητικά στελέχη και ειδικά, την «ευθύνη που έχουν απέναντι στο κόμμα που τους ανέδειξε»!


Ο θόρυβος για την αλλαγή πλεύσης της Νέας Δημοκρατίας στην Πελοπόννησο απασχόλησε χθες και το briefing (την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκ μέρους του κυβερνητικού Εκπροσώπου). Ο Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς, απάντησε πως πολύ σύντομα η Κυβέρνηση θα έχει τοποθετηθεί για τα ονόματα όλων των υποψηφίων περιφερειαρχών και βεβαίως της Πελοποννήσου.


Τελεσίγραφο!
Μπροστά στα κυβερνητικά τελεσίγραφα, οι αντιπεριφερειάρχες εξέφρασαν μεν την πρόθεσή τους να στηρίξουν την πιθανή απόφαση Νίκα να διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια και ότι θα παραμείνουν στο πλευρό του, αποχωρώντας, όμως, από το Μαξίμου είχαν ήδη πειστεί πως η απόφαση Μητσοτάκη είναι αμετάκλητη και ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει δικαίωμα να διαφεντεύει, αν μη τι άλλο, τον γεωγραφικό χώρο της επιρροής του!


Ποιος είναι ο Δημήτρης Πτωχός
Ο Δ. Πτωχός έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη μικρή σε αριθμό επιτελική ομάδα που στήριζε και προωθούσε την υποψηφιότητα του Σαμαρά για την προεδρία της Ν.Δ. μετά τις εθνικές εκλογές του 2009. Στο βιογραφικό του που φιλοξενήθηκε κάποια στιγμή στο site της Νέας Δημοκρατίας στον «χώρο» της Γραμματείας Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας, της οποίας ήταν επικεφαλής, αναφέρονταν τα εξής:

«Ο Δρ. Δημήτριος Πτωχός, γεννημένος το 1976, είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών από το ΕΜΠ. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ΕΜΠ στον τομέα της Επιχειρησιακής Ερευνας και των Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης καθώς και ExC-Executive Education από το MIT SloanSchool. Εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα της διοίκησης και των ΤΠΕ, ενώ παράλληλα διδάσκει στο ΕΜΠ ως επιστημονικός συνεργάτης Επιχειρησιακή Ερευνα και Τεχνολογίες Πληροφορικής. Το 2006 ίδρυσε την εταιρεία People. Είναι ειδικός σε θέματα τεχνολογίας, πληροφορικής και διοίκησης».


Η σχέση του Δημήτρη Πτωχού με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν και είναι ιδιαίτερα στενή, αφού κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας είχε τον ειδικό και κρίσιμο ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στην τρόικα και τον πρωθυπουργό.


Ένας από τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα ήταν ο Παύλος Πτωχός, ο πατέρας του Δημήτρη, ο οποίος είχε τελειώσει το Πολυτεχνείο το 1974 και κατέβηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να στήσει ένα τεχνικό γραφείο που πήγε καλά. Μάλιστα ο ίδιος ασχολήθηκε και με τα κοινά. Εκλέχθηκε δήμαρχος Μεσσήνης, διετέλεσε αντινομάρχης, ενώ ήταν και πρόεδρος της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, του Πάμισου. Ο Παύλος Πτωχός δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά τα παιδιά του, με βάση τη δική του μαγιά, έφτιαξαν το 2006 μια εταιρεία που διακρίθηκε στην αγορά της οικιστικής ανάπτυξης.

Σχετικές δημοσιεύσεις