Tριήμερη επίσκεψη των εταίρων του προγράμματος «PRO.GRE.S.S.» στον Δήμο Τρίπολης

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη των εταίρων του Ευρωπαϊκού διετούς προγράμματος “PRO.GRE.S.S.” (Proactive Green Communities και storyteller for Natural Capital Safeguarding), το οποίο διοργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης το χρονικό διάστημα 4-6 Νοεμβρίου 2023 και υλοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης.

Το έργο PRO.GRE.S.S. είναι μια πρωτοβουλία ενός διακρατικού δικτύου κοινοτήτων που ζουν σε αγροτικές περιοχές σε τέσσερις μεσογειακές χώρες: τον Δήμο Τρίπολης (Ελλάδα), τον οργανισμό Arci Solidarietà Viterbo, το Περιφερειακό Καταφύγιο Selva del Lamone και τον Δήμο Farnese (Ιταλία), το Parque Natural de Sa Dragonera και το Conselll de Mallorca (Ισπανία) και τον οργανισμό Etudes et Chantiers Corsica (Γαλλία).


Η δεύτερη μέρα του έργου PRO.GRE.S.S., προσέφερε μια αξιοσημείωτη ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κάνουν ένα βήμα πιο κοντά στην αγροτική ζωή της Τεγέας.


Το πρωί ήταν αφιερωμένο σε συναρπαστικές δραστηριότητες με την τοπική κοινωνία της Κοινότητας Καμαρίου. Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με τη συλλογή μήλων στο χωράφι, καλλιεργώντας μια αίσθηση συντροφικότητας και αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησε εργαστήριο μαρμελάδας μήλου με επικεφαλής την πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καμαρίου κα Αντωνία Αδαμοπούλου και τη συνδρομή γυναικών της περιοχής . Οι δραστηριότητες συμπληρώθηκαν με καφέ και παραδοσιακά γλυκά μήλου, προσφέροντας μια γεύση από τη γαστρονομική κληρονομιά της Τεγέας.


Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στις καλλιέργειες μήλου της τοπικής επιχείρησης του κου Δημητρόπουλου στο Στάδιο Τεγέας, όπου οι εταίροι του προγράμματος ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τις πρακτικές που ακολουθούνται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια αλλά και τη διάθεση των προϊόντων αυτών.


Την τρίτη ημέρα του έργου PRO.GRE.S.S., οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι για να εξερευνήσουν τα πολιτιστικά και φυσικά θαύματα της Τρίπολης. Η ημερίδα ξεκίνησε με συγκέντρωση στο Δημαρχείο Τρίπολης, όπου τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κωνσταντίνος Τζιούμης μαζί με τους αρμόδιους συνεργάτες του Δήμου για το PRO.GRE.S.S, κυρίες Ιωάννα Ρούσου και Σόνια Σαραντοπούλου. Η ανοιχτή συζήτηση, που ακολούθησε, λειτούργησε ως υπενθύμιση της δέσμευσης του έργου για την προώθηση της συμμετοχής της κοινότητας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ενώ έγινε και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση σε επίπεδο εμπορικών συνεργασίων μεταξύ των χωρών και των προϊόντων που παράγουν.


Ακολούθησε επίσκεψη με ξεναγό στο Οινοποιείο Καλόγρη, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τέχνη της βιολογικής οινοποίησης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί για τη διατήρηση των τοπικών παραδόσεων.


Έπειτα οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το εκπληκτικό Σπήλαιο Κάψια, με ξεναγό τον κ. Σάββα Κατσαρό, παρέχοντας μια βαθύτερη κατανόηση των γεωλογικών θαυμάτων της περιοχής και της σημασίας της διατήρησης των φυσικών θησαυρών.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης. Αρχικά έγινε ξενάγηση από τον Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου κ. Δημήτρη Φωτόπουλο για την Ιστορία της Ελλάδας. Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση του τριήμερου εργαστηρίου Κινηματογράφου, που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Τρίπολη, όπου επισημάνθηκε η δύναμη της οπτικής αφήγησης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης μια ανοιχτή συζήτηση, τονίζοντας τη σημασία της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και τους τρόπους προώθησης της συμμετοχής της κοινότητας.


Η ημέρα ήταν απόδειξη της δέσμευσης του έργου PRO.GRE.S.S. και των εταίρων για να φέρει κοντά τις κοινότητες για να εξερευνήσουν, να μάθουν και να συμμετάσχουν σε προσπάθειες για τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχετικές δημοσιεύσεις