ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Περιφερειάρχης και δήμαρχος να καθήσουν μαζί στο τραπέζι και να βρουν λύση για τα απορρίμματα

12 Μαρτίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΗ Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου κατά την 16η τακτική της συνεδρίαση με αφορμή ερώτηση της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών Πελοποννήσου» για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τρίπολη σε σχέση με το πάγωμα της αποκομιδής των στερεών απορριμμάτων από τους κάδους και το «πινγκ – πονγκ» ευθυνών ανάμεσα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον δήμαρχο Τρίπολης εκδίδει το παρόν ψήφισμα.

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου αρκετά χρόνια πριν από την εκπνοή των προθεσμιών για αποκατάσταση των «χωματερών» συγκρότησε επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες και με βάση τα πορίσματα της πρότεινε στην πολιτεία περιφερειακό σχεδιασμό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Η πολιτεία αποδέχτηκε τα βασικά σημεία αυτού του σχεδιασμού η πεμπτουσία του οποίου είναι η δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και κατήρτισε τον δικό της σχεδιασμό με τον οποίο συμφωνήσαμε. Ο σχεδιασμός αυτός όμως ποτέ δεν πάρθηκε στα σοβαρά και κανένας φορέας διοικητικός (περιφέρεια) ή αυτοδιοικητικός (ΟΤΑ) δεν έκανε τις ενέργειες που απαιτούντο για την υλοποίηση του. Αντίθετα και έξω από την λογική του εγκεκριμένου από το 2005 σχεδιασμού η διοίκηση (περιφέρεια) με την συναίνεση κάποιων ΟΤΑ και κόντρα στην σε πολλές περιπτώσεις εκπεφρασμένη βούληση κοινωνικών και επιστημονικών φορέων μεταξύ των οποίων είναι και το ΤΕΕ προχώρησε στην αγορά δεματοποιητών απορριμμάτων χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε την περιβαλλοντική αδειοδότηση και το κυριότερο ούτε την κοινωνική συνεννόηση για τους χώρους εγκατάστασης τους και αποθήκευσης των σκουπιδοδεμάτων. Έτσι σήμερα σε ολόκληρη την Πελοπόννησο:
• έχουν εγκατασταθεί τρεις από τους δώδεκα δεματοποιητές
• ο κορεσμός των χώρων αποθήκευσης των σκουπιδοδεμάτων της όπως αυτού της Πύλου είναι προ των πυλών
• ο τελικός προορισμός των απορριμμάτων κάποιων μεγάλων πόλεων είναι επτασφράγιστο μυστικό που το κατέχει μόνο ο εργολάβος μεταφοράς απορριμμάτων και ίσως ο δήμαρχος
• Η μονάδα λιπασματοποίησης απορριμμάτων της Καλαμάτας (ΜΟΛΑΚ) εξακολουθεί να μην λειτουργεί και
• η περιφέρεια Πελοποννήσου ασχολείται (;) μόνο με την ΣΔΙΤ της διαχείρισης. Η τάξη μεγέθους του κόστους που θα επωμιστούν οι πολίτες και ο τρόπος καταβολής του, οι βασικές παράμετροι της ολοκληρωμένης διαχείρισης όπως είναι οι θέσεις συγκέντρωσης και ο τρόπος επεξεργασίας των απορριμμάτων και διάθεσης των υπολειμμάτων, δεν έχουν οριστεί αφού αυτό θα είναι προϊόν του ανταγωνιστικού διαλόγου των εταιρειών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Εν όψει αυτής της κατάστασης το ΤΕΕ καταγγέλει ως υπεύθυνους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η Τρίπολη και στην οποία θα περιέλθουν σύντομα και άλλες περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου, όλους αυτούς που διαχειριζόμενοι το πρόβλημα και αναζητώντας λύση «ξέχασαν» τον περιφερειακό σχεδιασμό και άσκησαν πολιτική «ιδιωτικοποίησης».
Καλεί τους εκπροσώπους των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχη και δημάρχους) να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ τους και με τους φορείς των πολιτών και πριν η κατάσταση γίνει μη αντιστρέψιμη, να αναζητήσουν την λύση εκείνη που θα είναι κοινωνικά αποδεκτή και θα έχει ως πεμπτουσία την διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και ενδεχομένως την ενεργειακή εκμετάλλευση των υπολειμμάτων μέσα στα πλαίσια του εγκεκριμένου σχεδιασμού του 2005.
Σε ότι έχει σχέση με την Τρίπολη και εν όψει του ότι δεν μπορεί τα απορρίμματα να παραμείνουν άλλο στους δρόμους καλεί τον Περιφερειάρχη και το δήμαρχο Τρίπολης να αφήσουν τις μεταξύ τους διενέξεις για το ποιος φταίει και να συνεργαστούν ώστε να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της αναζήτησης θέσης του δεματοποιητή ώστε να καταστεί δυνατή η συλλογή των σκουπιδιών από τους δρόμους.
Το ΤΕΕ όπως έχει τιμήσει από το την ίδρυση του μέχρι σήμερα το ρόλο του συμβούλου της πολιτείας θα τον τιμήσει και στην παρούσα φάση εφόσον φυσικά του δοθεί αυτή η δυνατότητα από την πολιτεία.
Τρίπολη 6-3-2013
για την Α ΤΕΕ Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
Μουντανέας Παναγιώτης             Μποζιονέλλος Σωτήριος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *