Στις 3 και 4 Μαρτίου, στην Τρίπολη, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2

Η πόλη της Τρίπολης είναι ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της πρώτης φάσης του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και τους φροντιστές τους, το οποίο υλοποιεί σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Η επιστημονική Διημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Τρίπολης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου, ώρα 17:00 μ.μ. – 21:30 μ.μ., και Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 ώρα 10:00 π.μ. – 14:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «Παναγιώτη Αλεξόπουλου», στον 2ο όροφο, Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης, επί της οδού Παπαναστασίου 25.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Επιστημονικές Διημερίδες και διήμερα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο: «Επιχορήγηση για την ανάπτυξη προτύπου μοντέλου ποιότητας στην αγωγή υγείας, αυτοφροντίδα – μακροχρόνια φροντίδα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη», το οποίο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Ακολουθούν τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια, η ημερομηνία των οποίων θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Σκοπός της ανωτέρω δράσης είναι αφενός η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τη «σιωπηλή πανδημία» του σύγχρονου κόσμου, τον Σακχαρώδη Διαβήτη και αφετέρου η ποιοτική εκπαίδευση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και 2 αλλά και των οικογενειών τους με στόχο την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, την πρόληψη των επιπλοκών του και την ταυτόχρονη ενδυνάμωση και υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.
Τις Διημερίδες και τα εκπαιδευτικά σεμινάρια πλαισιώνουν αξιόλογοι και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι θα αναπτύξουν μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στην καθημερινότητά τους.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των Διημερίδων περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
1. Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
2. Οι επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη – Πρόληψη
3. Ο ρόλος της εκπαίδευσης και η αναγκαιότητα ύπαρξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων
4. Νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη
5. Ο ρόλος της εκπαίδευσης για τη χρήση των νέων ιατροτεχνολογικών υλικών
6. Τι σημαίνει αυτοφροντίδα και μακροχρόνια φροντίδα σε χρόνια πάσχοντες
7. Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της αυτοφροντίδας και μακροχρόνιας φροντίδας στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη
8. Μεσογειακή διατροφή και γενικές οδηγίες
9. Διατροφικές συμβουλές και οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2
10. Σύντομη παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ευχαριστούν θερμά την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως επίσης και τους τοπικούς Δήμους Καλαμάτας, Σπάρτης και Τρίπολης για την άριστη μέχρι τώρα συνεργασία και για τη δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών υλοποίησης των Διημερίδων.

Σχετικές δημοσιεύσεις