Σίγησε… το κλαρίνο του Γιάννη Μπρουκλόγιαννη!

Ο Αρκαδικός κόσμος θρηνεί την απώλεια του δικού του λαϊκού κλαρινίστα, Γιάννη Μπρουκλόγιαννη, που έφυγε από τη ζωή στα 90 του χρόνια την περασμένη Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024. Τον είχε συνδέσει με μεγάλες στιγμές της ζωής του και χιλιάδες αναμνήσεις (γάμους, βαπτίσεις, αρραβώνες, εκατοντάδες γλέντια και πανηγύρια στην άγονη… γραμμή της Γορτυνίας, στην οποία υπηρέτησε πάνω από 60 χρόνια). Μέχρι τη δεκαετία του ’60 στην Αρκαδία δεν υπήρχε κάποιος άλλος επαγγελματίας κλαρινίστας.

Όλοι ήταν τριτοκλασσάτοι ερασιτέχνες που παράλληλα με τις αγροτικές δουλειές τους έπαιζαν και κάποιο όργανο και εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του χωριού τους. Ο Γιάννης για την εποχή του ήταν μια σκάλα πιο πάνω και πάντα με καλό συγκρότημα. Για πολλά χρόνια είχε μόνιμο τραγουδιστή το Νίκο Τράγκα από του Νάσια και μαζί γύρισαν επί σαράντα χρόνια όλον το Μοριά. Στενή συνεργασία για πολλά χρόνια είχε και με τη συμπατριώτισσά του τραγουδίστρια Μαρίνα Πολυχρονοπούλου.

Γεννήθηκε το 1935 στην Aμυγδαλιά Γορτυνίας ―ένα χωριό που έχει βγάλει πολλούς τραγουδιστές και οργανοπαίχτες― και το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Πολύδωρας. Ξεκίνησε από πολύ μικρός το όργανο, παίρνοντας μαθήματα από έναν ντόπιο κλαρινίστα, τον Mαλαπέρδα, ο οποίος είχε ζήσει στην Aμερική και τον έλεγαν «μπρούκλη». Aπ’ αυτήν τη συναναστροφή κληρονόμησε ο Γιάννης το παρατσούκλι «Mπρουκλόγιαννης». Kοντά στον Mαλαπέρδα έκανε τα πρώτα του βήματα, αλλά αργότερα ήρθε στην Aθήνα και πήρε συστηματικά μαθήματα από τον Bασίλη Mπατζή. Oλοκληρωμένος πλέον μουσικός, ο Mπρουκλόγιαννης κατέκτησε την περιοχή της Aρκαδίας και των Kαλαβρύτων. Έχει συνεργαστεί αρκετά με τον Στάθη Kάβουρα και τη Φιλιώ Πυργάκη, της οποίας έχει γράψει και πολλά τραγούδια. Tο πιο γνωστό είναι «Tα ελατόκλαρα», που «χάλασε κόσμο». H πρώτη φορά που έλαβε μέρος σε φωνοληψία ο Mπρουκλόγιαννης ήταν γύρω στο 1968, που έγραψε κάποια δισκάκια με τον τραγουδιστή Nίκο Tράγκα. Ένα τραγούδι δε, το καγκέλι «Πέρασα απ’ την Tριπολιτσά», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, είναι σύνθεση του Γιάννη Mπρουκλόγιαννη. Έκτοτε, έχει ηχογραφήσει πολλά τραγούδια με τη Φιλιώ Πυργάκη, το Nίκο Tράγκα, τον Γιώργο Mπέκιο, τον Γιάννη Σιέττο κ.ά. Ο Μπρουκλόγιαννης ελάχιστα δούλεψε στα Αθηναϊκά μαγαζιά, είχε τόσες πολλές δουλειές στα μέρη του, που δεν χρειάστηκε να έρχεται στην Αθήνα. Παρότι δεν ήταν ο μεγάλος σολίστας, ήταν μοναδικός και περιζήτητος στην Αρκαδία και στα Καλαβρυτοχώρια και πληρωνόταν αδρά! Είχε μεγάλες συμπάθειες και γνωριμίες και επικράτησε ολοκληρωτικά στην περιοχή του.


― Καλό ταξίδι στον πασίγνωστο Γορτύνιο κλαρινίστα· θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους αμέτρητους φίλους του.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ