- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ
Η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός την περασμένη Πέμπτη, υπήρξε πολύ διαφωτιστική όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδος.
«Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική θέση μάς δίνει τη δυνατότητα αυτή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα σε αυτήν την πρόταση ο Έλληνας πρωθυπουργός συνόψισε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδος και τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική θέλει να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία όπως έχει αυτή διαμορφωθεί μετά την αναβάθμιση κυρίως της Αλεξανδρούπολης. Η αξιοποίηση του λιμανιού της πόλης από τις αμερικανικές δυνάμεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέδειξε την Αλεξανδρούπολη ως εναλλακτική λύση για τα κλειστά Στενά του Βοσπόρου. Χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης, ελικόπτερα και λοιπός εξοπλισμός των ΗΠΑ, διεκπεραιώθηκαν ταχέως στην Πολωνία μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να προχωρήσουν σε έργα στο λιμάνι ώστε να μπορούν να ελλιμενισθούν αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού και λοιπά πολεμικά πλοία.
Η Αλεξανδρούπολη έχει τραβήξει την προσοχή μεγάλων εγχώριων εταιρειών για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Από το 2012 είχε λάβει άδεια παραγωγής το υπεράκτιο αιολικό πάρκο του ομίλου Κοπελούζο αλλά και της ΤΕΡΝΑ που είχε καταθέσει επίσης αίτηση για άδεια στην ίδια περιοχή. Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΔΕΗ εξαγοράζει από τον Όμιλο Κοπελούζου και Σαμαρά το πρότζεκτ του υπεράκτιου αιολικού πάρκου 216 MW στην Αλεξανδρούπολη. Η ΤΕΡΝΑ έχοντας εξασφαλίσει άδεια για την κατασκευή αντίστοιχου έργου 485 MW, είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον όμιλο Κοπελούζου για την από κοινού κατασκευή των δύο έργων. Στις συζητήσεις μπήκε και ο όμιλος Βαρδινογιάννη με σκοπό τελικά τη δημιουργία ενός κοινού επιχειρηματικού σχήματος με σκοπό την ανάπτυξη των δύο έργων. Το νέο σχήμα που θα προκύψει, ΔΕΗ – ΤΕΡΝΑ – Motor Oil θα αποτελέσει εγγύηση για την ανάπτυξη των δύο έργων, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή διεθνούς παίκτη με τεχνογνωσία σε αντίστοιχα έργα.
Η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμου LNG στην Αλεξανδρούπολη FRSU από την Gastrade, αναβαθμίζει περαιτέρω τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδος στην περιοχή. Ήδη, έχει δεσμευθεί το 80% της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού από 13 διαφορετικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Ο σταθμός πρόκειται να συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χιλιομέτρων, μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Β. Μακεδονίας μέχρι την Ουγγαρία τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Η Gastrade προχωρά ήδη στις διαδικασίες για την αδειοδότηση και δεύτερου FRSU στη Θράκη, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2024. Επίσης ο αγωγός IGB μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 182 χιλιομέτρων, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2022 μεταφέρει ποσότητες αζέρικου αερίου προς την αγορά της Βουλγαρίας. Ο αγωγός ξεκινάει από την Κομοτηνή και συνδέεται με τον αγωγό ΤΑΡ.
Καταλήγοντας, η Θράκη μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των Βαλκανίων και την Ανατολική Ευρώπη, ύστερα από τις επενδύσεις που γίνονται αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά την Ελλάδα εξυπηρετώντας τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων των Βαλκανίων, ιδιαίτερα δε μέσω του Έβρου και της Ροδόπης, περιοχές με μεγάλη γεωστρατική σημασία που θωρακίζονται πλέον έναντι τουρκικού αναθεωρητισμού στην περιοχή. Η ανάδειξη της Ελλάδας ως εναλλακτικό πάροχο ενέργειας, αποτελεί απτή απόδειξη ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική περνά σε μία νέα εποχή.