Πώς να φτιάξετε στριφτά μακαρόνια, το πιο νόστιμο έθιμο της Τυρινής Εβδομάδας

Απλό παραδοσιακό «πιάτο» από το «πλαστήρι» της κ. Κωνσταντίνας Χριστάκη

«Αν βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου κρυφά ένα μακαρόνι το βράδυ της Κυριακής που ξημερώνει Καθαρά Δευτέρα, θα δεις ποιον θα παντρευτείς»

Από μικρό παιδί θυμάμαι να ανυπομονώ να έρθει η εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα, η λεγόμενη Τυρινή, γιατί ερχόταν η ώρα να φάμε τα στριφτά μακαρόνια της γιαγιάς. Να σας πω την αλήθεια, μέχρι τη συγγραφή αυτού του άρθρου, νόμιζα πως μόνο στο χωριό μου, τις Κολλίνες Αρκαδίας, τα μαγείρευαν αυτά τα μακαρόνια, πασπαλισμένα με μπόλικη μυζήθρα και ελαιόλαδο, να που όμως μετά από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο, ανακάλυψα πως και στην Κρήτη συνηθίζουν να τρώνε την ίδια περίοδο ένα παρόμοιο πιάτο.


Η διαδικασία για να τα μαγειρέψει κανείς είναι πολύ απλή. Μόνο με δυο υλικά, το αλεύρι και το νερό δημιουργείς μια σφιχτή ζύμη ―αυτό είναι και το μυστικό― όπως το μοιράστηκε μαζί μας η κ. Κωνσταντίνα Χριστάκη, κάτοικος του χωριού, και στη συνέχεια, με ένα «πλαστήρι» στο χέρι, αρχίζεις να πλάθεις το ζυμάρι σε σχήμα κυλινδρικό, κάνοντάς το ολοένα και πιο ψιλό, ώστε να αρχίζει να αποκτά τη μορφή ενός μακαρονιού. Έπειτα βράζονται σε μια κατσαρόλα και σερβίρονται με τυρί, συνήθως μυζήθρα και ελαιόλαδο που έχουμε κάψει στο τηγάνι.

Η παρασκευή τους αποτελούσε για το σπίτι μας και ιδιαίτερα για εμάς τα παιδιά, ένα μεγάλο πανηγύρι, καθώς κοιτούσαμε με έκπληκτα μάτια τη γιαγιά και τη μητέρα μου, καθισμένες στο πάτωμα και με ένα πλαστήρι η καθεμιά στην ποδιά τους να δημιουργούν από ένα μεγάλο κομμάτι ζυμαριού σωρό – σωρό τα μακαρόνια στα ταψιά.

Το επιθυμητό πάχος του μακαρονιού εξαρτάται από τη δεξιοτεχνία της κάθε νοικοκυράς, κάτι που έμαθα με τον… δύσκολο τρόπο, καθώς έβλεπα τη μεγαλύτερη αδελφή μου να τα φτιάχνει όλο και πιο ψιλά και να λαμβάνει επαίνους από τη γιαγιά μου, ενώ εγώ να… πασχίζω.

«Από τη μητέρα μου έμαθα να φτιάχνω στριφτά μακαρόνια και εκείνη τα είχε μάθει από τη μητέρα της. Τα λαχταρούσαμε ως μικρά παιδιά που ήμασταν, δεν είχαμε και πολλές φορές κάτι άλλο να φάμε» μας ανέφερε η κυρία Κωνσταντίνα.

Εκτός από την πολύ ωραία γεύση τους, οι κοπέλες της εποχής περίμεναν και για έναν άλλο λόγο να φτιάξουν αυτή τη λιχουδιά. «Αν βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου κρυφά ένα μακαρόνι το βράδυ της Κυριακής που ξημερώνει Καθαρά Δευτέρα, θα δεις ποιον θα παντρευτείς» μας λέει …συνωμοτικά η κυρία Κωνσταντίνα και στην ερώτησή μας αν η ίδια είδε τον καλό της, η απάντησή της ήταν θετική.
Μη διστάσετε, λοιπόν, να δοκιμάσετε τα στριφτά μακαρόνια, γιατί η γεύση τους θα σας ανταμείψει.

Αγγελική Γεωργοπούλου


Σχετικές δημοσιεύσεις