Ο «μύθος» της …παράκαμψης των Λαγκαδίων!!

Γράφει ο
ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ

Αναφέρομαι για την τελευταία πληροφόρηση που έχω, για το θρυλικό έργο της πιθανής …παράκαμψης των Λαγκαδίων!
Πληροφορήθηκα, λοιπόν, ότι η Περιφέρεια Πελοπονήσσου, αποφάσισε να δαπανήσει, 1 εκατ € (και καλά έκανε) για τη βελτίωση της άθλιας βατότητας της Ε.Ο. Τρίπολης- Πύργος και συγκεκριμένα 20 χλμ. του τμήματος Καρκαλού, Λαγκάδια, έως… το Λευκοχώρι Αρκαδίας!
Δηλαδή, από το 55ο χλμ. έως το 75ο χλμ., περίπου, της Ε.Ο. Τρίπολης – Πύργος.
Λοιπόν, τι λέτε τώρα, πατριωτάκια μου; Ε;
▪ Θα σας κάνω μια σύντομη αναδρομή για τις επώνυμες αρθρογραφίες που εχω κάνει σχετικά με την παράκαμψη Λα-γκαδίων.
Από το 1990 λοιπόν, έγραφα επώνυμα και τεκμηριωμένα, στην ΗΧΩ των ΛΑΓΚΑΔΙΩΝ ότι η παράκαμψη ΔΕΝ θα γίνει ΠΟΤΕ!
Το ξαναγράψα το 2014 και το 2017, στην “ΑΙΧΜΗ” της ΑΡΚΑΔΙΑΣ.
Επανήλθα το 2019, με ανάρτησή μου στο προσωπικό μου προφίλ στο fb και υπάρχει ακόμα, με κατασταλαγμένο άρθρο ότι η πολυ-υποσχόμενη παράκαμψη, ΔΕΝ θα γίνει ΠΟΤΕ!
Έγραφα αυτές τις επώνυμες δημοσιεύσεις, ενώ όλος ο πολιτικός μνημονιακός κόσμος της χώρας, παραμύθιαζε τους Αρκάδες για το “μεγάλο έργο” της Γορτυνιακής τουριστικής πνοής.
▪ Σας υπενθυμίζω τις εξαγγελίες – παραμύθια, Τατούλη και Φούχτελ, για την παράκαμψη Λαγκαδίων, την ΕΟΖ Πελοποννήσου(!!!) και το επιβατικό αεροδρόμιο της …Τρίπολης!!!
Άλλο παραμύθι και αυτό!
Με την πάροδο των χρόνων, τα αρνητικά οικονομικά μηνύματα και τα πολιτικά επιχειρήματα, άρχισαν να γίνονται απελπιστικά και κραυγαλέα!
Όμως, λόγω της πολιτικής μνημονιακής προπαγάνδας των ΜΜΕ, δεν άφηναν στον Γορτύνιο πολίτη, να διακρίνει τη σκληρή, ωμή οικονομική κατάρρευση της χώρας και της επαρχίας, ώστε να ειναι ξεκάθαρη και ρεαλιστική η θλιβερή οικονομική πραγματικότητα, αλλά και να αντιδρά στον αισχρότατο εμπαιγμό, κοινώς την πολύχρονη πολιτική ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ! Κατανοητό ε;
▪ Τις εξαγγελίες Τατούλη, για την παράκαμψη Λαγκαδίων, αλλά και για τα …ΣΔΙΤ, αγκάλιασε παράφορα το 2015 ο …Φλαμπουράρης και ο ίδιος ο Τσίπρας με τον Σπίρτζη, όταν επισκέφτηκαν την Τρίπολη. Το θυμηθήκατε αυτό το παράφορο φλέρτ; Απρόσμενος έρωτας;
Όχι, απλά μιά πετυχημένη κουμπαριά του …Φούχτελ!
▪ Την άνοιξη του 2020, ήταν η σειρά του υπουργού Υποδομών Καραμανλή (ΝΔ) να επισκεφθεί την Τρίπολη και τί υποσχέθηκε για την Αρκαδία;
Ναι, καλά καταλάβατε.
Την παράκαμψη Λαγκαδίων!
Έγιναν αντιληπτές, όμως, οι σαφέστατες δυσκολίες του, διότι απεκάλυψε στα ΜΜΕ Αρκαδίας ότι οι μελέτες του έργου που ξεκίνησαν το …2009 δεν έχουν τελειώσει ακόμα! Όταν δε με το καλό, οι μελέτες, επιτέλους τελειώσουν, τότε θα ψάξει περίπου 90εκατ €, για την χρηματοδότησή του, από την Τ.Ε. (Τράπεζα επενδύσεων & το Ταμείο Ανασυγκρότησης). Δηλαδή, …ποτέ!
▪ Ήταν γνωστό σε αρκετούς, ότι σαν κράτος η μνημονιακή Ελλάδα, δεν έχει μετά το 2ο, 3ο μνημόνιο, κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά ούτε δικαιούται κεφάλαια για …ανάπτυξη!
Διότι απλούστατα, είναι ένα καταχρεωμένο και μνημονιακής εποπτείας κράτος!
Πιθανολογείται ότι θα βγει από την μνημονιακή επιτήρηση το …2060 σύμφωνα με επίσημη δήλωση του κ. Μοσκοβισί της ΕΚΤ, στο Ευρωκοινοβούλιο!
●●● Οπότε πώς είναι δυνατόν ένα καταχρεωμένο στην γερμανική ΕΕ κράτος που του λεηλατούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα τρένα, τις ακίνητες ιδιοκτησίες, τις βιομηχανικές μονάδες κ.λπ., να εγκρίνουν ποσά για μεγάλους πολυέξοδους δρόμους, με διόδια, σε έρημες, άγονες και εγκαταλελειμένες περιοχές, όπως είναι η Γορτυνία, που υπάρχει “ασήμαντο” κυκλοφοριακό φορτίο, σύμφωνα με εγγυρότατες κυκλοφοριακές μετρήσεις;
▪ Άρα τα διόδια που υποχρεωτικά θα ετοποθετούντο, (εάν …υπήρχε περίπτωση κατασκευής!) θα έπρεπε να χουν κάποια κυκλοφοριακή κίνηση, σαν έσοδα για τους εργολήπτες! Έτσι δεν είναι;
Μα εδώ και αρκετά χρόνια ο “Μωρέας” στον άξονα Κόρινθος-Καλαμάτα, με διόδια για τους οδηγούς περίπου 5 €, επιδοτείται σαν …ενίσχυση κάθε χρόνο, με εκατοντάδες εκατομμύρια, λόγω “μειωμένου κυκλοφοριακού φορτίου”.
Πέρσι, αν δεν κάνω λάθος, επιδοτήθηκε με …30 εκατ. €! Κατανοητόν;

▪ Επίσης, σας είναι γνωστό ότι όποιο κονδύλι διατίθεται από τη γερμανική ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, για έργα υποδομής στην καταχρεωμένη Ελλάδα, πρέπει να έχει την έγκριση και χορηγία της ΑΑΔΕ, των δανειστών, της Μέρκελ κ.λπ.! Όλα, όλα, όλα. Τα πάντα…
▪ Υπάρχει ο άξονας Πάτρα – Πύργος – Αρχ. Ολυμπία, με …200 απώλειες ζωών σε ετήσιο περίπου θλιβερό απολογισμό δυστυχημάτων, που οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι, ζητούν την κατασκευή πιο ασφαλούς άξονα!
Και όμως, μέχρι σήμερα, δεν κυκλοφορεί ούτε μία δήθεν υπόσχεση. Απίστευτο ε;
Άρα υπάρχει ελπίδα, υπάρχει περίπτωση να βρεθεί χρηματοδότηση 90 εκατ. € για την ερειπωμένη Γορτυνία;
▪ Τελικά με το 1 εκατ. € η Περιφέρεια Πελοποννήσου αποφάσισε να βελτιώσει τον ήδη υπάρχοντα άξονα της Ε.Ο., στο τμήμα Καρκαλού – Λευκοχώρι, περίπου 20 χιλιομέτρων!
▪ Η γνώμη μου είναι ότι σύμφωνα με τη σκληρή μνημονιακή οικονομική πραγματικότητα, η παρέμβαση της Περιφέρειας είναι θετική, διότι αυτές οι οδικές συντηρήσεις θα γίνουν πολύ γρήγορα, δεν θα χρειαστούν μελέτες, θα παρακαμθούν γραφειοκρατίες, δεν θα μπουν διόδια(!!!!), δεν θα αλλοιωθεί το ξεχωριστού κάλλους φυσικό τοπίο και θα αποφευχθούν οι βαθειές τομές, εκχωματώσεις, οι διατρήσεις, τούνελ κ.λπ., αφού το ΙΓΜΕ Αρκαδίας πριν από αρκετά χρόνια έχει δημοσιοποιήσει τον κίνδυνο κατολισθήσεων και καθιζήσεων στα Λαγκαδινά βουνά, λόγω υπογείων και εμφανών υδάτων!!!
▪ Τέλος, εγώ θέλω να σας καταθέσω δύο αξιομνημόνευτες πολύ κομβικές, πολιτικές θέσεις, από τους 2 αντιπεριφερειάρχες Αρκαδίας.
▪ Είναι πολύ θαρραλέα η δήλωση του πρώην αντιπεριφερειάρχη κ. Βαγγ. Γιαννακούρα (γιατρός) που είχε θαρραλέα δηλώσει, …”το να βρεθεί χρηματοδότηση για την παράκαμψη Λαγκαδίων, μόνο σαν θαύμα μπορεί να αναφερθεί”.
Επίσης, καταθέτω και την ταχύτατη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Λαμπρόπουλου (πολ. μηχαν.) διότι τον περασμένο μήνα, σε κοινοβουλευτική ερώτηση στην Βουλή, ο υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής αν και την άνοιξη σε επίσκεψη του στην Τρίπολη, άλλα έταζε, στη Βουλή το ξεκαθάρισε σαφέστατα και κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για την παράκαμψη Λαγκαδίων.
Οπότε ο αντιπερειάρχης κ. Λαμπρόπουλος γνωρίζοντας την προβληματική διαδρομή των 20 χλμ. της Ε.Ο. Καρκαλού-Λευκοχώρι, έβγαλε 1 εκατ. € για επείγουσες κατασκευαστικές βελτιώσεις!
Τα σωστά να λέγονται και να υπογράφονται!
▪ Οπωσδήποτε θα σας έχω νεώτερη ενημέρωση, πληροφόρηση για τις παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει η Περιφέρεια Πελοπονήσσου για το τμήμα των 20 χιλιομέτρων από Καρκαλού, έως το Λευκοχώρι.
Άντε… γειά
ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΉΣ 16-12-2020

Σχετικές δημοσιεύσεις