Γιορτάζεται στο Λεβίδι η πρώτη νίκη του 1821

10 Απριλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

striftobolas[1]KOPYΦΩNONTAI OI EKΔHΛΩΣEIΣ THN KYPIAKH 14 AΠPIΛIOY
Συμπληρώνονται εφέτος 192 χρόνια από την πρώτη νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων στην ιστορική μάχη με τους Τούρκους στο Λεβίδι, στις 14 Απριλίου 1821.
Η περιφανής νίκη εναντίον του πολυάριθμου τουρκικού στρατεύματος, πεζικού και ιππικού, ήταν το πρώτο μήνυμα ελπίδας για την απελευθέρωση του δουλωμένου έθνους. Κεντρικό πρόσωπο ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας, από την Κέρτεζη των Καλαβρύτων, ο οποίος έπεσε στη μάχη.
Oι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή, 12 Απριλίου, με τρισάγιο στον τόπο θυσίας του Στριφτόμπολα και στη συνέχεια θα γίνει από τα σχολεία κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του που δεσπόζει στην πλατεία στο κέντρο της ιστορικής κωμόπολης.
Το Σάββατο το πρωί θα τιμηθεί ο Λεβιδιώτης οπλαρχηγός καπετάν Αλέξης Νικολάου με κατάθεση στεφάνου στην προτομή του από τον δήμαρχο Τριπόλεως κ. Γιάννη Σμυρνιώτη. Θα ακολουθήσει ειδική τελετή στον Παλαιόπυργο όπου θα τιμηθούν οι αγωνιστές Aντώνης Δραβίλας και Βασίλης Κατριμουστάκης.
Oι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή στο Λεβίδι με επίσημη δοξολογία και τον πανηγυρικό της ημέρας. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και στη συνέχεια θα γίνει η παρέλαση των μαθητών, και αντιπροσωπευτικών ομάδων των συλλόγων.
O εορτασμός θα ολοκληρωθεί με χορούς στην πλατεία του Λεβιδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *