Την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, ζητά με Επιστολή της η ΕΣΕΕ, για την ευθεία παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων που γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις, που προχωρούν σε πωλήσεις λιανικής με το «μανδύα» της χονδρικής πώλησης.
Μάλιστα πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές διαφημίζουν ανοικτά, με προωθητικά μηνύματα, ότι άνοιξαν τα καταστήματά τους για όλους τους καταναλωτές που έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ.
Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και έναντι των κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Προς Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη
Θέμα: Λειτουργία Λιανικής που υποκρίνεται την Χονδρική – Ευθεία παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων από μεγάλες επιχειρήσεις
Κύριε Υπουργέ,
Ενόψει της επέκτασης των μέτρων που ανακοινώθηκε με την νέα Υπουργική Απόφαση ισχύος από 7 μέχρι 14 Δεκεμβρίου, θέλουμε έγκαιρα να θέσουμε υπόψη σας την πρότασή μας για μια επιβεβλημένη εκ μέρους σας παρέμβαση, που θα αποτρέψει τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την εφαρμογή των επιδιωκόμενων υγειονομικών όρων.
Συγκεκριμένα αναφερόμαστε σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες – όψιμα όπως φαίνεται – ανακάλυψαν την…. χονδρική πώληση προς επαγγελματίες, σαν να μην τους έφταναν οι πλήρεις υπηρεσίες e-commerce που διαθέτουν και παρέχουν.
Χρησιμοποιούν λοιπόν παρελκυστικά μία διάταξη του νόμου που σκοπό έχει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του χονδρικού εμπορίου (άρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 ΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.78363/5-12-2020) και η οποία επιτρέπει την παρουσία επαγγελματιών, ώστε να πουλήσουν ….λιανικά! Επικαλούμαστε δημόσιες αναγγελίες, όπως αυτή της επιχείρησης «Πλαίσιο», η οποία στην διαδικτυακή διεύθυνση https://www.plaisio.gr/campaign/2020/12-December/202012-Open- Stores ανοίγει κατά δήλωσή της 12 (!!!) καταστήματα για δήθεν χονδρική πώληση, τα οποία περιμένουν τους επαγγελματίες να ψωνίσουν με τιμολόγιο. Ανάμεσα στους επαγγελματίες ωστόσο είναι μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές και πάμπολλοι άλλοι, οι οποίοι φυσικά δεν θα προστρέξουν για να αγοράσουν προϊόντα χονδρικής με σκοπό την μεταπώληση, αλλά για ίδια χρήση, δηλαδή λιανική!!
Επειδή δε οι «επαγγελματίες» κάπως θα πρέπει να πάνε στους συγκεκριμένους χώρους «χονδρικής» όπως αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν σε αυτούς, με τον τρόπο αυτό ανοίγει μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και των κανόνων για την αποφυγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων, που με κόπο προσπαθεί να διατηρήσει η Πολιτεία σε μια κουρασμένη πλέον και άρα επιρρεπή κοινωνία.
Ο λόγος που ο νομοθέτης έκλεισε τα καταστήματα ήταν για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις των καταναλωτών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις λιανικής. Αντίστοιχα, ο λόγος που άφησε την χονδρική ανοιχτή και επέτρεψε την πώληση με τιμολόγιο, ήταν για να εφοδιάζονται οι επιχειρήσεις λιανικής με αγαθά σε συνθήκες lockdown και όχι να χρησιμοποιούνται με σκοπό την εικονική χονδρική πώληση, η οποία ακυρώνει τα περιοριστικά μέτρα και αυτομάτως θέτει τους κλειστούς συναδέλφους μας σε σαφές ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Είναι ανάγκη τώρα που είναι ακόμα νωρίς, να λάβετε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο και να περιληφθεί ρητά στην ως άνω Υπουργική Απόφαση ότι η έκδοση τιμολογίων γίνεται μόνο σε επιχειρήσεις του πελατολογίου που μεταπωλούν. Σε αντίθετη περίπτωση, παρακάμπτονται χωρίς πειστικό λόγο τα δημόσια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και ανοίγει στην ουσία ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσει που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Ελπίζουμε στην αναγνώριση από εσάς της σπουδαιότητας της επισήμανσής μας και στην υλοποίηση των προτάσεών μας, ώστε να προστατευτούν τα δημόσια περιοριστικά μέτρα, να διαφυλαχθούν οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς από όσους όψιμα θέλουν να εκμεταλλευτούν τα «παραθυράκια» του νόμου και εντέλει να διατηρηθεί το επιχειρηματικό κεφάλαιο της χώρας ακέραιο.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Καρανίκας
Ο Γενικός Γραμματέας
Νικόλαος Μπόνης
Στον Εισαγγελέα κατά
Πορτοσάλτε ο «Πατριωτικός Σύνδεσμος Λακωνίας»
Έγκληση κατά του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατέθεσαν οι Λάκωνες κ.κ. Γεώργιος Λουκάκος και Γεώργιος Δημακόγιαννης, πρόεδρος και γενικός γραμματέας του «Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας», αντίστοιχα.
Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του γνωστού δημοσιογράφου σε τηλεοπτική εκπομπή που παρουσιάζει στην πρωινή εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη «ΣΚ Παρέα» στον ΣΚΑΙ, όπου είπε τα εξής: «…Εμείς θα κάτσουμε να συζητήσουμε για το εάν θα φορέσουμε μάσκα με τον κάθε βλαμμένο που έχουμε μπροστά μας και τον κάθε ηλίθιο, ότι δεν θα κάνει εμβόλιο; Με το ζόρι στη σειρά και εμβολιασμός». Στην αντίδραση του Δ. Καμπουράκη, ο Πορτοσάλτε απάντησε, μεταξύ άλλων: «…Ωραία, να κανακεύουμε τον κάθε βλαμμένο…»
Στη συνέχεια της έγκλησης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Επειδή ο χαρακτηρισμός μας ως “βλαμμένων” και “ηλίθιων” είναι επαρκώς προσδιορισμένος νομικά και προσωποποιείται όχι σε όλους αλλά στη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών που δηλώνει ευθαρσώς ότι αρνείται να εμβολιαστεί, επομένως θίγει ατομικά την τιμή και την υπόληψή μας, λόγω του ότι έχουμε τοποθετηθεί και επιχειρηματολογήσει και προσωπικά στον κύκλο μας ευρύτερα υπέρ της απόψεως του προαιρετικού εμβολιασμού που αποτελεί και τη νομικά ορθή γνώμη, χωρίς όμως να υβρίζουμε τους έχοντες αντίθετη άποψη.
Eπειδή ο εν λόγω εγκαλούμενος έχει τελέσει αδιαμφισβήτητα τη νομοτυπική μορφή του άρθρου 361 ΠΚ (εξύβριση) ή άλλως του άρθρου 362 ΠΚ (δυσφήμηση)», οι κ.κ. Λουκάκος και Δημακόγιαννης ζητούν από τον Εισαγγελέα «να ασκηθεί κατά του Άρη Πορτοσάλτε ποινική δίωξη για το προαναφερθέν αδίκημα». Επίσης, δηλώνουν ότι «παριστάμεθα ως πολιτικώς ενάγοντες για την υποστήριξη της κατηγορίας, επιφυλασσόμενοι για την αξίωση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης ενώπιον των αστικών δικαστηρίων».
Ηλεία: Έλληνας της Ομογένειας έκανε δωρεά στον Σ.ΦΙ.Ν.Α.
Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας δέχθηκε προσφορά από Έλληνα της Ομογένειας. Ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε ο Σύλλογος έχει μια ξεχωριστή θέση στους Έλληνες της Ομογένειας, καθώς στηρίζουν το έργο του με πολλούς τρόπους. Ο κ. Νικόλαος Τσερωτάς, Έλληνας της Ομογένειας που ζει στον Καναδά, προχώρησε σε δωρεά των 1.000 δολαρίων στον Σύλλογο, προς χρήση της σε δράσεις του Νοσοκομείου σχετικά με την κάλυψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την στήριξη των ιατρών που εργάζονται στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Ο Σύλλογος πήρε την απόφαση να αξιοποιηθεί η δωρεά για την κάλυψη των οδοιπορικών των ιδιωτών ιατρών που εργάζονται στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας.