
- Ανακοινώσεις για ανακαίνιση στο Κ.Υ. Μεγαλόπολης & νέο ογκολογικό τμήμα στο Παναρκαδικό Γ.Ν. Τρίπολης
Την εξέλιξη έργων και τον σχεδιασμό νέων παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας στην Αρκαδία παρουσίασε την Τρίτη 28/4/2026 ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολη και στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.
Στο Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το έργο έχει ήδη προχωρήσει κατά το ήμισυ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου. Όπως σημείωσε, πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη αναβάθμιση της μονάδας μετά από περίπου 40 χρόνια.
Παράλληλα, ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων το Κέντρο Υγείας θα λειτουργεί ουσιαστικά ως νέα μονάδα, με ενεργειακή αναβάθμιση, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, σύγχρονα συστήματα κλιματισμού και νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, ο κ. Γεωργιάδης έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί θέσεις προσωπικού, χωρίς όμως να έχουν καλυφθεί όλες. Ειδικότερα, σημείωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί παιδίατρος, ενώ αντίστοιχες ελλείψεις παρατηρούνται και σε οδηγούς ασθενοφόρων. Όπως είπε, οι σχετικές θέσεις θα προκηρυχθούν εκ νέου άμεσα.
Κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας, ο υπουργός είχε συνομιλίες με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ συνοδευόταν από τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ηλία Θεοδωρόπουλο.
Στη συνέχεια, ο υπουργός επισκέφθηκε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη, όπου συναντήθηκε με τη διοικήτρια Ευδοξία Παπαγεωργίου. Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος, και ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κωνσταντίνος Μανδρώνης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη νέας ογκολογικής πτέρυγας στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης, το έργο αφορά την κατασκευή νέου κτηρίου στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου. Στο ισόγειο προβλέπεται η δημιουργία σύγχρονης ογκολογικής μονάδας 18 θέσεων, ενώ στον πρώτο όροφο θα αναπτυχθεί κλινική 24 κλινών. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση του κτηρίου, με την προσθήκη επιπλέον ορόφων, που θα αυξήσουν τη συνολική δυναμικότητα.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την παρέμβαση ως έργο που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι η μονάδα της Τρίπολης εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό περιστατικών από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι το έργο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Υγείας, σε συνδυασμό με πόρους από το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.
Η προμελέτη για το νέο κτήριο έχει ήδη δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποτελεί το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση της συγκεκριμένης παρέμβασης, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις υπηρεσίες υγείας στην περιοχή.
Ι.Θ. Παναγιωτακόπουλος
