Ερώτηση Κυρ. Βελόπουλου για τη αναδιάρθρωση της καστανο-καλλιέργειας στις Π.Ε. Αρκαδίας-Λακωνίας

22 Οκτωβρίου 2020  /   Χωρίς Σχόλια

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, κατέθεσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης & βουλευτής Λάρισας, Κυριάκος Βελόπουλος και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Απόστολος Αβδελάς, σχετικά με την αναδιάρθρωση της καστανο-καλλιέργειας στις Π.Ε. Αρκαδίας-Λακωνίας.
Η ερώτηση εστιάζει στον αριθμό των δηλωμένων καστανο-παραγωγών και στην ένταξη της καστανο-καλλιέργειας σε προγράμματα γεωργικής ανάπτυξης, ευρωπαϊκά ή εθνικά.


Η ερώτηση έχει εξής:
Θέμα: «Αναδιάρθρωση της καστανοκαλλιέργειας στις Π.Ε. Αρκαδίας-Λακωνίας, στον Πάρνωνα»
Ε ΡΩ Τ Η Σ Η
Θεσσαλονίκη, 23/09/2020
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με επιστολή της Τοπικής Κοινότητας Καστανίτσας Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, αρ. πρωτοκόλλου 25/2020-16/9/2020: (βλ.“https://cdn.agrotypos.gr/sites/default/files/inline- files/provlimmata-kastaneona.pdf»), αναδεικνύεται το ζήτημα του τοπικού καστανεώνα, καθώς, και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Καστανίτσας, των οποίων η καστανοπαραγωγή θεωρείται κύρια πηγή εσόδων. Όπως επισημαίνεται στην ανωτέρω επιστολή, εκτός από τα προβλήματα των ασθενειών (Έλκος και Σφήκα), αναφέρεται η μεγάλη ηλικία των δέντρων και ζητείται η ένταξη των καλλιεργειών τους σε πιλοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καστανοκαλλιέργειας στον Πάρνωνα, μέσω ΕΣΠΑ.
Στην ίδια επιστολή, γίνεται αναφορά σε σχετική προμελέτη συγκεκριμένου κόστους, το οποίο κρίνεται, αφενός, ότι θα αποσβεστεί σε βάθος χρόνου μιας επταετίας, επιτυγχάνοντας την αύξηση της παραγωγής, και αφετέρου, ότι θα αποτρέψει την εξαφάνιση των καστανεώνων.

Η ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας έγκειται σε όλα τα στάδια της αναδιάρθρωσης της καστανοκαλλιέργειας, δηλαδή:
1) στην κοπή, απομάκρυνση και αντικατάσταση όλων των νεκρών, προσβεβλημένων και υπέργηρων καστανόδεντρων με δενδρύλλια από φυτώρια, που θα προέλθουν από ελεγμένες, ανθεκτικές σε ασθένειες ποικιλίες,
2) στην τυποποίηση, εμπορία, μεταποίηση με θέσπιση προδιαγραφών ταξινόμησης του προϊόντος, και
3) στην απογραφή, μελέτη και αξιολόγηση υπαρχουσών ποικιλιών καστανιάς και δημιουργίας επιχορηγούμενων ελεγχόμενων φυτωρίων για παραγωγή νέων καστανόδεντρων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να εντάξετε σε Προγράμματα Γεωργικής Ανάπτυξης (ευρωπαϊκά ή εθνικά) την καστανοκαλλιέργεια, προκειμένου αυτή να αναδιαρθρωθεί και να αναδιοργανωθεί, με στόχο την αναβάθμιση και ανάδειξη του σχετικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα;
Πόσοι είναι οι δηλωμένοι καστανοπαραγωγοί της χώρας, που έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων την καστανοπαραγωγή;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κυριάκος Βελόπουλος
Απόστολος Αβδελάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *