Διατροφικά tips για τη νηστεία και το Πάσχα

Η νηστεία της Σαρακοστής μας περιορίζει την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών, λαδιού και …κρασιού. Ίσως τον περιορισμό στο κρασί να μη τον τιμούν πολλοί, όμως υπάρχει αρκετός κόσμος που τηρεί τη νηστεία αυτή τη περίοδο. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων όπου δε νηστεύουν πλήρως, όμως βρίσκουν τη περίοδο αυτή ως μια καλή ευκαιρία να κάνουν μια μίνι «αποτοξίνωση» από το κρέας. Ας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για την περίοδο της νηστείας αλλά και ανήμερα το Πάσχα.

1) Φροντίζουμε να καταναλώνουμε ποικιλία από όσπρια (ρεβίθια, φακές) μιας και αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αν τα συνδυάσουμε και με ρύζι απογειώνουμε τη θρεπτική τους αξία. 

2) Δεν πέφτουμε στην παγίδα να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες από νηστίσιμα τρόφιμα επειδή τα θεωρούμε «αθώα».  Αρκετά νηστίσιμα τρόφιμα παρόλο που είναι εξαιρετικά θρεπτικά, είναι και αρκετά πλούσια σε θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή στη κατανάλωση ξηρών καρπών, αλειμμάτων ξηρών καρπών, ελαιόλαδο, ψωμί κλπ.

3) Τρώμε τακτικά έτσι ώστε να «σπάμε» το διάστημα μεταξύ των μεγάλων γευμάτων. Αν καταναλώσουμε ένα σνακ στις 11:00 πχ, το μεσημέρι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την όρεξή μας για φαγητό και θα δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στις ποσότητες. 

4) Την ημέρα του Πάσχα, είναι καλό να μην αποφύγουμε κάποιο γεύμα. Ας φάμε ένα θρεπτικό πρωινό πριν πάμε στο τραπέζι που θα είμαστε καλεσμένοι ή στη ψησταριά του σπιτιού μας. 

5) Ακολουθούμε τη μέθοδο πιάτου, δηλαδή : ½ του πιάτου το γεμίζουμε με σαλάτα, λαχανικά, χόρτα κλπ. ¼ του πιάτου με κάποιο συνοδευτικό όπως σως, ρύζι, τυροπιτάκι, ψωμί, πίτα. Το υπόλοιπο ¼ το γεμίζουμε με τη πρωτεΐνη μας, δηλαδή το αρνάκι/κατσικάκι. Μιας και το Πάσχα δε «σχολάει» από το μεσημέρι και το τραπέζι διαρκεί αρκετή ώρα, μπορούμε να ξαναγεμίσουμε σαλάτα και κρέας. Αλκοόλ με μέτρο, μπορούμε μεταξύ των ποτηριών κρασιού/μπύρας κλπ να καταναλώνουμε από 1 ποτηράκι νερό. 

6) Φυσικά θα φάμε και ένα κομμάτι γλυκό. Διαλέγουμε το αγαπημένο μας και το καταναλώνουμε χωρίς ενοχές. 

7) Προσοχή προσοχή, φέτος έχουμε Πάσχα, Αι Γιώργη και άτυπη Πρωτομαγιά σερί. Προσπαθούμε όσο περισσότερο μπορούμε να μην πέσουμε στην παγίδα της υπερβολής. Οι απολαύσεις είναι ωραίες, όχι όμως όταν γίνονται συνεχώς.

Δίνουμε σημασία στην τροφή που καταναλώνουμε, μιας και είναι το καύσιμο του οργανισμού μας.

Να περάσετε όμορφα με ανθρώπους που αγαπάτε….!!!

Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

Τσιώλης Θανάσης 

Σχετικές δημοσιεύσεις