Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο «Βοσκοί, περιοχές της ενδοχώρας και τοπίο»

Ο Δήμος Τρίπολης σας προσκαλεί να συμμετέχετε στο τρίτο Ιταλικό Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο “Βοσκοί, περιοχές της ενδοχώρας και τοπίο”. Η κτηνοτροφία ως εργαλείο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Ημερομηνία: 13 Μαρτίου 2024
Ώρα: 19:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος

Διαδικτυακά μέσω από Zoom, σύνδεσμος:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZApcuGpqzIpGtV0zveBMbIjFVYJ-7vi6GqS
Μετά την εγγραφή, θα λάβετε ένα e-mail επιβεβαίωσης με τις απαραίτητες πληροφορίες για την είσοδο στη σύσκεψη.
Το συνέδριο “Βοσκοί, περιοχές της ενδοχώρας και τοπίο” διοργανώνεται από τον Ιταλικό οργανισμό Arci Solidarietà Viterbo srl Impresa Sociale, το Riserva del Lamone Natural Reservation και τον Δήμο Farnese, στο πλαίσιο του PRO.GRE.S.S. έργο (πρόγραμμα CERV).
Το τρίτο ιταλικό συνέδριο είναι αφιερωμένο στην κτηνοτροφία, μια αρχαία τέχνη που συνεχίζει να παίζει τεράστιο ρόλο στις κοινότητές μας καθώς και στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Η κτηνοτροφία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τέχνη, είναι μια μορφή ζωής, μια βαθιά σύνδεση με τη γη και τα ζώα της φάρμας. Αυτό συνεπάγεται τη φροντίδα τους, τη διατήρηση μιας εξαιρετικής βιοποικιλότητας καθώς και τη διαφύλαξη των μαγευτικών ιταλικών τοπίων της υψηλής χώρας και των αγροτικών περιοχών.
Η κτηνοτροφία είναι μια πολιτιστική κληρονομιά που ενσωματώνει τη σοφία των προηγούμενων γενεών, παρόλο που δείχνει προσαρμοστικότητα στις πολιτιστικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του παρόντος.
Μια τέτοια δραστηριότητα είναι βαθιά ριζωμένη στις εσωτερικές περιοχές. Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, πολλές από αυτές τις περιοχές αντιμετώπισαν προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η δημογραφική παρακμή, οι οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αλλαγές, που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως η κτηνοτροφία.
Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε ποιες μελλοντικές προοπτικές μπορεί να υπάρχουν για αυτήν την πρακτική και ποια οφέλη μπορεί να αποφέρει στην επικράτεια από κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική άποψη.
Θα συζητήσουμε επίσης για πολιτικές και πρακτικές που μπορούν να ενθαρρύνουν την ανθεκτικότητα μεταξύ των κοινοτήτων βοσκών και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων της ενδοχώρας, συμβάλλοντας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και για τη γυναικεία προσέγγιση σε αυτό το είδος δραστηριότητα, που επιλέγεται από αυξανόμενο αριθμό γυναικών.
Το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για μάθηση, ανταλλαγή εμπειριών και έμπνευση για μελλοντικές δράσεις.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην κτηνοτροφία
Bruno Ronchi – Καθηγητής διατροφής ζώων στο Πανεπιστήμιο Tuscia
Anna Kauber – σκηνοθέτης, συγγραφέας και σχεδιάστρια τοπίου
Κτηνοτροφία και οικοσυστημικές υπηρεσίες: προστασία της βιοποικιλότητας μέσω των βοσκοτόπων και της βοσκής
Tommaso Campedelli – life Shepforbio project – D.R.E.A.M. Ιταλία
Κτηνοτροφία Ποιμενικότητα και νέος πληθυσμός στις περιοχές της ενδοχώρας της Ιταλίας
Andrea Membretti – Καθηγητής Κοινωνιολογίας της επικράτειας, Πανεπιστήμιο της Παβίας, Riabitare l’Italia
Εμπειρίες από την αγροικία Il Radichino
Gianni Pira – αγροικία Il Radichino, Ischia di Castro

Σχετικές δημοσιεύσεις