10 φρούτα για τους διαβητικούς

21 Οκτωβρίου 2014  /   Χωρίς Σχόλια

ΜΗΛΑΟ διαβήτης είναι μία σοβαρή, χρόνια πάθηση που καθίσταται ένα μείζον πρόβλημα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η εκμάθηση τρόπων για την καθημερινή ρύθμιση της πάθησης είναι πολύ σημαντική. Στην ακόλουθη λίστα αναφέρουμε 10 φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, παρέχοντας παράλληλα στον οργανισμό όλες τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τις φυτικές ίνες που χρειάζεται για το βέλτιστο επίπεδο υγείας.

Μήλα

Τα μήλα αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για τους διαβητικούς, καθώς συγκεντρώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πηκτίνη (σ.σ. pentapostagma.gr – πηκτίνη μήλου). Η πηκτίνη διασπάται με αργούς ρυθμούς στον οργανισμό και μειώνει το ρυθμό έκκρισης ινσουλίνης που βοηθά τους διαβητικούς ασθενείς.

Κεράσια

Τα κεράσια έχουν ένα εξαιρετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (22), και έτσι δεν «εκτοξεύουν» τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Όμως, περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως η βήτα-καροτίνη καθώς και βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Επίσης, περιέχουν ανθοκυανίνες, στοιχεία που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Μαύρα Δαμάσκηνα

Τα μαύρα δαμάσκηνα, όπως και τα κεράσια, αποτελούν μία εξαιρετικά πλούσια πηγή ανθοκυανινών, περιέχοντας επίσης και τανίνες και ελλαγικό οξύ, στοιχεία που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα στη ρύθμιση του διαβήτη.

Γκουάβα (Guava)

Η Γκουάβα είναι ακόμη ένα φρούτο που βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη καθώς περιέχει λυκοπένιο και διαιτητικές φυτικές ίνες σε υψηλές περιεκτικότητες, που βοηθούν επίσης στην διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αποτελεί επίσης μία καλή πηγή Βιταμίνης C και καλίου.

Γκρέιπ-φρουτ

Τα γκρέιπ-φρουτ έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (25) και περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών. Επίσης, περιέχουν ναρινγενίνη, μία φλαβανόνη που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης του οργανισμού και στη διατήρηση του βέλτιστου σωματικού βάρους.

Avocado

Τα αβοκάντο περιέχουν φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λίπη, ενώ μπορούν να βοηθήσουν εξίσου και στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι διαβητικοί ασθενείς, καθώς αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου, θα πρέπει να ακολουθούν διατροφή πλούσια στα συγκεκριμένα καλά λίπη, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο αυτό.

Φράουλες

Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (44) και περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών. Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής πάθησης, που συνιστά κρίσιμο ζήτημα στην καθημερινή ρύθμιση της νόσου του διαβήτη.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια έχουν γλυκαιμικό δείκτη που κυμαίνεται μεταξύ 31 ως 50, που σημαίνει ότι δεν εκτοξεύουν τα επίπεδα των τιμών του σακχάρου ενώ τα υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες εξισορροπούν τις τιμές του σακχάρου.

Συνεισφέρουν επίσης στην απώλεια βάρους, που είναι ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί ασθενείς.

Αχλάδια

Τα αχλάδια περιέχουν πολλές βιταμίνες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορούν έτσι να βοηθήσουν στην σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, έχοντας παράλληλα χαμηλότατο γλυκαιμικό δείκτη (38). Έχει δειχθεί, επίσης, ότι βοηθούν στη μείωση της ινσουλινοαντίστασης.

Kiwi

Και για το Kiwi έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, καλίου και της αντιοξειδωτικής ουσίας βήτα-καροτίνης.

Πηγή: pentapostagma.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *