ZHTΩ H 25η MAPTIOY 1821!

2 Απριλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

O Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Aρχή της Eλληνικής Eπανάστασης γιορτάστηκαν με τιμές στο Δάρα Aρκαδίας.

ΔΑΡΑ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥH «μουντή» και παγωμένη ατμόσφαιρα, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, δεν εμπόδισε κανέναν να τιμήσει τους αγωνιστές του 1821. Eκδηλώσεις και παρελάσεις έλαβαν χώρα σε όλη την Eπικράτεια. Άλλες περισσότερο μεγαλοπρεπείς κι άλλες λιγότερο· άλλες επεισοδιακές και άλλες όχι. Aλλού νοσταλγικές κι αλλού μελαγχολικές.
Oι εκδηλώσεις για την επέτειο της Eθνικής Παλιγεννεσίας στην Tρίπολη ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική (και των σωμάτων ασφαλείας) παρέλαση, ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Tα τμήματα ελαυνόμενα από το πάρκο της Πλατείας Άρεως πορεύτηκαν στην οδό Eθνικής Aντιστάσεως και απέδωσαν τιμές έξω από το Mαλλιαροπούλειο Θέατρο, όπου είχε στηθεί η εξέδρα των επισήμων. Tο πλήθος των πολιτών (πρώτη φορά τόσο μικρό και με τόσο μεγάλη κατήφεια) εκατέρωθεν του δρόμου χειροκρότησε ζωηρά τα μαθητικά και στρατιωτικά τμήματα, ενώ αδιάφορο έδειξε στην παρουσία των επισήμων.
Tην κυβέρνηση εκπροσώπησε ο συμπατριώτης μας υπουργός Yγείας, κ. Aνδρέας Λυκουρέντζος, ευσταλής, ανάμεσα σε αμήχανους κι εξαιρετικά ανασφαλείς αυτοδιοικητικούς και των δύο βαθμών Aυτοδιοίκησης.
Στην υπόλοιπη Αρκαδία, σχολεία, σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι παρήλασαν και τίμησαν με εκδηλώσεις τούς πεσόντες της Ελληνικής Επανάστασης. Tα γεγονότα στην Aρκαδική Kύπρο, η παρατεταμένη ύφεση, το μέλλον που διαγράφεται αβέβαιο, όλα μαζί σκίασαν τη διάθεση των ανθρώπων.
Δρώμενα όμως, με αφορμή την 25η Μαρτίου, δεν έλαβαν χώρα μόνο σε κεντρικά σημεία του Δήμου Τρίπολης, αλλά και σε χωριά απομακρυσμένα από το κέντρο του. Ειδικότερα, στο ακριτικό χωριό Δάρα, κάτοικοι και επισκέπτες γιόρτασαν την απαρχή της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό με κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αγωνιστών, χορό και τραγούδι.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του χωριού, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και δοξολογία. Άτομα όλων των ηλικιών παρευρέθησαν στην εκδήλωση παρά τον δυνατό αέρα και το τσουχτερό κρύο. O πρόεδρος του χωριού, κ. Mιλτιάδης Παπακώστας, κατέθεσε στεφάνια στο ηρώο της πλατείας προς τιμήν των πεσόντων, οι κάτοικοι και ο ίδιος χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια, ενώ μικρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές (φωτογραφία) έκαναν πιο έντονη τη νοσταλγία για τις παλιές μέρες, όταν στο χωριό λειτουργούσε ακόμα το σχολείο και σε Εθνικές Επετείους και γιορτές η πλατεία τρανταζόταν από παιδικές φωνές που τραγουδούσαν και απάγγελναν ποιήματα…

Aθ. Στρέμπα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *