Η επέτειος κήρυξης της Επανάστασης στην Ηραία

2 Απριλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

Γιορτάστηκε και εφέτος στο Παλούμπα και στο Αγιονέρι η επέτειος της κήρυξης της επανάστασης στην Ηραία.

ΠΑΛΟΥΜΠΑΤην Κυριακή 24 Μαρτίου εψάλη δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο Παλούμπα, εκεί όπου στις 20 Μαρτίου 1821 πενήντα οπλοφόροι Παλουμπαίοι, υπό την αρχηγία των Πλαπουταίων, έκαμαν δέηση και ύψωσαν τη σημαία της επαναστάσεως. Έψαλε ο καλλίφωνος και μουσικότατος κ. Ευστάθιος Κούλης, πρώην δήμαρχος Λαγκαδίων. Εμίλησε, αναπτύξασα τη σημασία του γεγονότος, η πρόεδρος της Αδελφότητος Παλουμπαίων, φιλόλογος, κ. Ευθυμία Γκίνη – Κουτσοπούλου.
Στη συνέχεια κατετέθησαν στέφανοι στην προτομή του στρατηγού της επανάστασης Δημητράκη Πλαπούτα, στην πλατεία του χωριού.

Ακολούθως, οι επίσημοι και πολλοί Παλουμπαίοι μετέβησαν στο Αγιονέρι (Μπέτσι), στο χωριό όπου στις 21 Μαρτίου 1821 συγκεντρώθησαν, ύστερα από πρόσκληση των Πλαπουταίων, 860 Ηραιάτες και διετράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για την ελευθερία τους.
Στο χώρο όπου έχει στηθεί αναμνηστική στήλη, εψάλη τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι και εκφωνήθηκε εμπνευσμένος πανηγυρικός από τον Δημοτικό Σύμβουλο Ιλίου, φιλόλογο, κ. Γιάννη Γκιώνη, από Ψάρι Ηραίας.

Στεφάνους κατέθεσαν ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Ζαχαριάς εκ μέρους της βουλής των Ελλήνων, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κ. Ελένη Θανοπούλου, ο κ. Νίκος Γιαννακόπουλος εκ μέρους της περιφερείας Πελοποννήσου, ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Παπανάστου, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων, Παλούμπα κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Λουτρών κ. Τάκης Κοροβέσης, ο κ. Παναγ. Καρβελάς εκ μέρους της Παγγορτυνιακής, η πρόεδρος της Αδελφότητος Παλουμπαίων κ. Ευθυμία Γκίνη-Κουτσοπούλου, ο πρόεδρος του συλλόγου Αγιονεριτών κ. Καλιντέρης, ο πρόεδρος των επαγγελματιών Ηραίας κ. Γ. Μαρκόπουλος και οι απόγονοι των αγωνιστών κ.κ. Μήτρος Κατσούλας και Μαρίνος Μπουρνάς-Πλαπούτας.
Παρέστησαν επίσης στην τελετή οι αντιδήμαρχοι Γορτυνίας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, κ. Δήμητρα Μουτζούρη-Κάχρη και κ. Πέτρος Ζούνης.
Την επιμέλεια της τελετής είχε η κ. Ελένη Νικήτα.

Γιάννης Παπαχρήστου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *