Ξεκινά το έργο αναστήλωσης του Βυζαντινού Μνημείου της Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα

Ο Σύλλογος των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης» είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στα μέλη του, στους συμπατριώτες και στους πολυπληθείς φίλους της Καρύταινας, ότι ένα μεγάλο όνειρο κάθε Καρυτινού, αρχίζει να «παίρνει σάρκα και οστά» από την προσεχή Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2023.


Την προσεχή Τρίτη εγκαθίσταται ο εργολάβος που έχει αναλάβει το μεγάλο έργο της στερέωσης και αναστήλωσης του σπουδαίου Βυζαντινού Μνημείου, με την παρουσία αρχαιολόγων της εποπτεύουσας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, καθώς επίσης των μηχανικών και της αρχαιολόγου της χορηγού εταιρείας ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, του μεγάλου ευεργέτη της Καρύταινας Κυρίου Αθανασίου Μαρτίνου.


Ως γνωστόν οι αναγκαίες μελέτες για το έργο της αναστήλωσης του Ιερού Ναού είχαν ολοκληρωθεί, επίσης με χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, προ πενταετίας περίπου, από το εξαιρετικό γραφείο αρχαιολογικών μελετών, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σταύρου Μαμαλούκου.
Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο έργο, εκτός από την στερέωση και αναστήλωση του κτιρίου του Ιερού Ναού, περιλαμβάνει την συντήρηση και ανάδειξη όλου του εσωτερικού διακόσμου του Ναού, ήτοι τέμπλο, ιερές εικόνες, ξύλινο, μαρμάρινο, κεραμικό, γύψινο διάκοσμο, καθώς και την αποκάλυψη επιχρισμένων τοιχογραφιών του ιστορικού Μνημείου.


Παρά την στενή παρακολούθηση του θέματος από τον Σύλλογό μας, βοηθούσης και της γραφειοκρατίας, χρειάστηκαν σχεδόν πέντε ολόκληρα χρόνια για να υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί από την σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως πχ η απομάκρυνση των γειτονικών τάφων, η ολοκλήρωση των ανασκαφών περιμετρικά του Ναού, η επικαιροποίηση των μελετών μετά τις ανασκαφές, οι εγκρίσεις των μελετών κλπ.
ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.


Ο Σύλλογός μας αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους Μεγάλους Ευεργέτες της Καρύταινας κ. Αθανάσιο και κα Μαρίνα Μαρτίνου, καθώς επίσης τις ευχαριστίες του προς τους άξιους συνεργάτες τους μηχανικούς, αρχιτέκτονες και αρχαιολόγους, που επιμελήθηκαν με επιτυχία όλα τα στάδια που προηγήθηκαν.


Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας για την άριστη συνεργασία, στα επί μέρους θέματα και στάδια που προηγήθηκαν.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει, για την μεγάλη συμβολή στην υλοποίηση του οράματος αναστήλωσης του Μνημείου, του άξιου φίλου, Καρυτινού συμπατριώτη και μέλους του Συλλόγου μας Αποστόλη Κοντογιάννη.

Γιώργος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος

Ηλίας Νικολούλης
Γραμματέας

Σχετικές δημοσιεύσεις