Ξεκινά μέσα στο 2021 το «εμβληματικό» για την Πελοπόννησο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων

5 Φεβρουαρίου 2021  /   Χωρίς Σχόλια

Εντός του 2021 τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άμεσα ξεκινά η κατασκευή του.
Πρόκειται για το πολυσυζητημένο έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», μεταξύ της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, εταιρείας του Ομίλου Τέρνα Ενεργειακή και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που πέρασε από 40 …χιλιάδες κύματα, για να δρομολογηθεί η κατασκευή του, καθώς υπογράφηκε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, στην Αθήνα, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παν. Νίκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μαν. Μαραγκουδάκη και τον ομόλογό του της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου, Γ. Αγραφιώτη.

Η υπογραφή του σημαντικού αυτού έργου, που δίνει ανάσα αισιοδοξίας στους κατοίκους της Περιφέρειας, έγινε στη 1:00 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για Ιδιωτικές Επενδύσεις και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Νίκου Παπαθανάση, του γενικού γραµµατέα Συντονισµού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου του γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ορέστη Καβαλάκη, του προέδρου του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, Σταύρου Αργειτάκου, καθώς και του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, όπως επίσης και των αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος, Ανδρέα Τσουκαλά και Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου.
Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 28 χρόνια (διετής κατασκευαστική περίοδος και 26ετής περίοδος λειτουργίας), ενώ ήδη από τον 10ο μήνα από την έναρξη ισχύος της σύμβασης ―ενδεχομένως και πολύ πιο σύντομα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Π. Νίκα― προβλέπεται η έναρξη μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 152.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 62.500.000 ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.
Στο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, 200 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας.

Μετά την υπογραφή των συμφωνητικών ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε έναν έναν τους κυβερνητικούς παράγοντες που «έτρεξαν» το έργο, μη διστάζοντας ν’ αναγνωρίσει και την καθοριστική συμβολή του προκατόχου του, Π. Τατούλη, δηλώνοντας ότι τείνει «χέρι φιλίας και συνεργασίας» για τον κοινό στόχο που είναι η απαλλαγή της Περιφέρειας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών.

Παν. Νίκας: Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους Πελοποννήσιους

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, για τους Πελοποννήσιους, καθώς μπήκε η τελική υπογραφή για την διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ» σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, μετά την υπογραφή των συμφωνητικών. Και πρόσθεσε:
«Τελειώσαμε γραφειοκρατικά. Από αύριο, όμως, αρχίζει ο αγώνας για την κατασκευή των εργοστασίων και κυρίως για την απορρύπανση της Περιφέρειάς μας, όπου ως γνωστόν υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένες και μη καταγεγραμμένες χωματερές. Κι αν είμαστε γεμάτοι σκουπίδια δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα επίπεδο ανάπτυξης», δηλώνοντας ότι «το έργο της απορρύπανσης χρειάζεται την βοήθεια και την συνδρομή της πολιτείας».
Ο περιφερειάρχης, στη συνέχεια, εξέφρασε ευχαριστίες για την ευόδωση της προσπάθειας:
«Πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση, γιατί χωρίς την τροποποίηση του νόμου με την οποία έδωσε τη δυνατότητα αποφάσεων στην Οικονομική Επιτροπή, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φθάσει ως εδώ, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η απλή αναλογική στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που δεν υπάρχει πλειοψηφία ― ήταν σωτήρια η ρύθμιση μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή.
Ειδικότερα ευχαριστώ το υπουργείο Ανάπτυξης, ευχαριστώ όλη την ηγεσία του εν λόγω υπουργείου. Κι ακόμα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος προσέφερε πολύτιμη βοήθεια για την σωτηρία ―κυριολεκτικά μιλώντας― του εν λόγω έργου.
Ευχαριστώ, επίσης την ομάδα της περιφερειακής Αρχής που ασχολήθηκε εντατικά και αγωνίστηκε σκληρά για να φθάσουμε εδώ σήμερα, τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ανδρέα Τσουκαλά, τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, όπως επίσης τους νομικούς, οικονομικούς και τεχνικούς συμβούλους μας».

«Χέρι φιλίας»
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή, όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, δηλώνοντας ότι τείνει «χέρι φιλίας και συνεργασίας» για τον κοινό στόχο που είναι η απαλλαγή της Περιφέρειας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών:
«Πρέπει να τονίσω ότι αγώνας χρειάστηκε να γίνει και από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή. Μπορεί να έχουμε ορισμένες διαφωνίες ως προς το περιεχόμενο, εμείς ή οι άλλοι, μικρές ή μεγάλες, αλλά το χειρότερο είναι να μην μαζεύουμε σκουπίδια. Αυτό είναι που πρέπει να βλέπουμε ως μείζον πρόβλημα.
Θα αγωνιστούμε συνεργαζόμενοι, εμείς τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας, ώστε γρήγορα η Πελοπόννησος να είναι το παράδειγμα της καθαριότητας για όλη την Ελλάδα» κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Νίκος Παπαθανάσης
«Ξεκινάει η επίλυση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος, της διαχείρισης των απορριμμάτων μιας περιοχής που έχει βασανιστεί πολύ και για πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης.
Αναφερόμενος στο έργο, το χαρακτήρισε «έργο πνοής, ύψους 150.000.000 ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και 200 μόνιμες θέσεις κατά την λειτουργία του. Αλλά κυρίως, έργο που θα βάλει την Ελλάδα σε έναν διαφορετικό χάρτη, τον χάρτη μιας χώρας που βλέπει μπροστά, με ελπίδα για το μέλλον, χωρίς αυτή την απαράδεκτη λειτουργία που υπήρχε με τις παράνομες χωματερές».


Μανώλης Γραφάκος
«Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης και με βεβαιότητα δηλώνουμε ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε» σημείωσε στη συνέχεια ο Μανώλης Γραφάκος γενικός γραµµατέας Συντονισµού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «εδώ και 18 μήνες κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια να ξεκολλήσουμε την πατρίδα μας από τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα κατάταξης όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ευρώπη, θέσεις που δεν τιμούν ούτε την ιστορία ούτε τον πολιτισμό μας».
Μανώλης Μαραγκουδάκης
«Εβληματικό» και για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή χαρακτήρισε το εν λόγω έργο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μ. Μαραγκουδάκης, επισημαίνοντας ότι ότι συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής για την προστασία του περιβάλλοντος:
«Φιλοδοξούμε το έργο αυτό να είναι το καλύτερο, αποδοτικότερο και οικονομικότερο έργο ΣΔΙΤ για το κοινωνικό σύνολο και παράλληλα να αποτελέσει πόλο έλξης για την εκπαίδευση φοιτητών και μαθητών.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω, τόσο την πολιτική ηγεσία που μας τιμά με την παρουσία της, όσο και τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ότι η εταιρεία μας διαθέτει την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την οικονομική δυνατότητα και πάνω από όλα τη θέληση και την κουλτούρα για να υλοποιεί και να διαχειρίζεται άρτια έργα, που ολοκληρώνονται στην ώρα τους».

Γιώργος Αγραφιώτης
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτό το έργο εισέρχεται στην εποχή της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, με σύγχρονες εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας», σημείωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Γ. Αγραφιώτης:
«Ξεκινάμε από αύριο την υλοποίηση της σύμβασης και στον προβλεπόμενο χρόνο θα παραδώσουμε το έργο που φιλοδοξεί να λύσει, για πολλά χρόνια, το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το έργο, έχοντας πλέον πλήρη κοινωνική στήριξη, όπως αυτή εκφράζεται από τους θεσμικούς εκπροσώπους των πολιτών, θα συμβάλει αποτελεσματικά, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας. Οι πολίτες της Πελοποννήσου έχουν πάρει ήδη μια πρόγευση του αποτελέσματος από το αντίστοιχο έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Ηπειρο, το έργο της χρονιάς 2018. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι το δικό τους έργο θα είναι ακόμα καλύτερο. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, απαντάμε στα προβλήματα με τεχνική αρτιότητα αλλά και περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες και τον τόπο».


Σταύρος Αργειτάκος
«Τελειώνει το μαύρο, αρχίζει το άσπρο» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο Στ. Αργειτάκος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου, προθέτοντας ότι το έργο αυτό “βάζει τέλος στις μαύρες σελίδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά την διαχείριση απορριμμάτων”.
Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν για την ευόδωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής υπόθεσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συμβολή ―αλλά και τη θέληση― του περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Στ. Αργειτάκο, «έβαλε πλάτη» σε πολλές περιπτώσεις, τιμώντας την δέσμευση την οποία είχε αναλάβει απέναντί του και απέναντι στους αιρετούς, αλλά και τον πληθυσμό της Περιφέρειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *