Τοποθέτηση προτομής του Νίκου Πλουμπίδη σε κεντρικό σημείο των Λαγκαδίων αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. Γορτυνίας

  • Ύστερα από αίτημα της Τ.Ε. Αρκαδίας του ΚΚΕ

Κορυφαία ανάμεσα στις τρεις εμβληματικές (συνάμα και τραγικές) φιγούρες του κομμουνιστικού κόμματος στη χώρα μας (Βελουχιώτης – Μπελογιάννης – Πλουμπίδης) δεσπόζει αυτή του Λαγκαδιανού δασκάλου, Νίκου Πλουμπίδη, που με την τόσο άδικη εκτέλεσή του (14 Αυγούστου 1954) από το μετεμφυλιακό κράτος, η οποία ακολούθησε την προβοκατόρικη «δολοφονία» του ανεπίληπτου χαρακτήρα του από την ίδια την ηγεσία του κόμματός του την πιο κρίσιμη ώρα, έχει περάσει προ πολλού στη χορεία των μεγάλων Ελλήνων Πατριωτών.

Διδακτική η συντροφική του στάση στη Δίκη του Νίκου Μπελογιάννη, απαράμιλλο το θάρρος του, μεγίστη η πολιτική του μεγαθυμία για «συντρόφους» και αντιπάλους σε μια δίκη παρωδία, που θα γελοιοποιεί στο διηνεκές τη διατεταγμένη από ξένους εντολοδόχους «Δικαιοσύνη» της εποχής.

Με την πολιτική και φυσική του θυσία, ο Νίκος Πλουμπίδης δίδαξε θάρρος και αρετή.

Προς τούτο, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας, με ομόφωνη απόφασή του (στις 23/4/2024) υπαγορεύει την παρουσία προτομής του σε κεντρικό σημείο της γενέτειράς του, στα Λαγκάδια Αρκαδίας.

Συγκινητική η εισήγηση της νεαράς συμπολίτιδας, αντιδημάρχου Γορτυνίας, Παναγιώτας Μπέτσα, από την παράταξη της συμπολιτεύσεως, στο αίτημα της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, πληθωρική η αναφορά τού επικεφαλής της αντιπολιτεύσεως Καθηγητή της Ιατρικής, Παναγιώτη Μέγα, η γεμάτη νοσταλγικό περιεχόμενο δήλωση του Πάικου Αναγνωστόπουλου (και πάλι εκ της συμπολιτεύσεως) και τέλος, η συμπεριληπτική τοποθέτηση του Λαγκαδιανού στην καταγωγή δημάρχου Γορτυνίας, Ευστάθιου Κούλη.

Αξιομνημόνευτη και η σύντομη, πλην περιεκτική, αναφορά του εκπροσώπου του ΚΚΕ (Συντονιστή Πελοποννήσου), Αριστείδη Δαμαλά, που περιελάμβανε και την επίσημη αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψης του αγωνιστή (στον τόπο του), που τόσο βάναυσα ετρώθη ―τότε― από την ηγεσία του ίδιου του κόμματός του.

Των αποκαλυπτηρίων της προτομής τού Νίκου Πλουμπίδη, θ’ ακολουθήσουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που θα λάβουν ετήσιο χαρακτήρα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γορτυνίας.

― Εύγε, το ολιγώτερο!

(ΦΩΤΟ: Ο Νίκος Πλουμπίδης με τον γιο του Δημήτρη, Καθηγητής Ψυχιατρικής σήμερα, στη δίκη του πατέρα του. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που τον έβλεπα, θα πει πολύ αργότερα στον ιδρυτή του «Π.Μ.» ο γιος του εκτελεσμένου.)

Δ.Μ.

Σχετικές δημοσιεύσεις