Την ενεργειακή αξιοποίηση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού της Τρίπολης σχεδιάζει η ΔΕΥΑΤ

Την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ενεργειακή αξιοποίηση της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού («Ενεργειακή Αξιοποίηση ιλύος ΕΕΛ Τρίπολης»), από την ΔΕΥΑ Τρίπολης, ανακοίνωσε την Παρασκευή 29/1 το μεσημέρι ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης (παρόντος και του Διευθυντή της εταιρείας, Γιώργου Παρασκευόπουλου).
Έργο εξόχως σημαντικό και φιλόδοξο που, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιομένου μηχανολογικού εξοπλισμού της εν λόγω μονάδας, η υλοποίησή του από την ΔΕΥΑΤ θα μπορούσε να συνδεθεί με τη δημαρχιακή θητεία του φερέλπιδος δημάρχου Τρίπολης, καθώς τα οφέλη από την ενεργειακή αξιοποίηση της λυματολάσπης είναι πολλά και σημαντικά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1) παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσότητα περίπου ίση με αυτή που καταναλώνει σήμερα ο Βιολογικός Καθαρισμός Τρίπολης
2) παραγωγή ξηρής ιλύος σε ποσότητα μικρότερη από τη σημερινή και σε μορφή που δεν δημιουργεί πρόβλημα διαχείρισης, και τέλος
3) χρησιμοποίηση της ξηρής ιλύς για εδαφοβελτιωτικό σε καλλιέργειες.
Περαιτέρω δε, η υλοποίηση του εν λόγω έργου, αφενός θα συμβάλει στην αρτιότερη αποσυμφόρηση της πόλης από τα λύματα, αφετέρου θ’ απαλλάξει από τις δυσοσμίες ―που αναδύονται χειμώνα καλοκαίρι― τους κατοίκους των πέριξ του Βιολογικού Καθαρισμού οικισμών, Αγ. Βασιλείου, Πελάγους, Ζευγολατιού, ιδίως δε των οικιστών και δραστηριοποιούμενων στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης, στο νοτιοδυτικό τμήμα της οποίας βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού.
«Το έργο, προϋπολογισμού 4.900.000 €, έχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και υποβάλλεται για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με ισχυρές ελπίδες για την ένταξή του» υποστήριξε ο δήμαρχος Κώστας Τζιούμης. «Ήδη τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κάτι σπουδαίο και πρωτοποριακό για την Τρίπολη θεωρούμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη» κατέληξε.
Ο δήμαρχος Τρίπολης δήλωσε επίσης ότι: «Παρακολουθούμε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα και προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία που παρέχεται από την Πολιτεία για την εκτέλεση έργων, ανταποκρινόμενοι σε κάθε πρόσκληση ενδιαφέροντος και υποβολής προτάσεων. Η ΔΕΥΑΤ έχει καταθέσει προτάσεις σε ποικίλες προσκλήσεις για έργα, όπως:
α) εγκατάσταση – λειτουργία τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών και τη σύγχρονη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης
β) κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης
γ) κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ομβρίων υδάτων
δ) κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Τ.Κ. Λεβιδίου και τέλος
ε) εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων.

Σχετικές δημοσιεύσεις