Θερμομόνωση ταράτσας – Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και να προστατέψετε το υπόλοιπο κτίριο

Η θερμομόνωση ταράτσας είναι ένα υλικό ή ένα σύνολο υλικών που εγκαθίσταται στην οροφή ενός κτιρίου για τη μείωση της μεταφοράς θερμότητας μέσα και έξω από το κτήριο. Αυτό βοηθάει στο να κρατηθεί το κτίριο δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα, γεγονός που μπορεί να εξοικονομήσει αρκετή ενέργεια όλο το χρόνο η οποία μεταφράζεται σε κέρδος για τους ιδιοκτήτες.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι θερμομονωτικών υλικών στέγης που είναι διαθέσιμοι και χρησιμοποιούνται παντού:

Υαλοβάμβακας: Απ’ όλες τι μονώσεις ο υαλοβάμβακας είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους και προσιτούς τύπους θερμομόνωσης ταράτσας. Είναι κατασκευασμένος από ίνες γυαλιού που συνδέονται μεταξύ τους με μια ρητίνη. Η μόνωση από υαλοβάμβακα διατίθεται σε ρολά και μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε κεκλιμένες όσο και σε επίπεδες στέγες.

Πετροβάμβακας: Η μόνωση από πετροβάμβακα είναι κατασκευασμένη από λιωμένο πέτρωμα βασάλτη που περιστρέφεται σε ίνες. Μοιάζει με τη μόνωση από υαλοβάμβακα, ωστόσο αυτό το υλικό είναι πιο πυρίμαχο και απορροφητικό. Η μόνωση από πετροβάμβακα είναι συνήθως πιο ακριβή από τον υαλοβάμβακα, αλλά μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για σπίτια που είναι επιρρεπή σε πυρκαγιές ή που χρειάζονται πρόσθετη ηχομόνωση.

Πολυστυρένιο (φελιζολ): Η μόνωση από πολυστυρένιο βασίζεται στο γεγονός ότι είναι ένα ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό που κατασκευάζεται από πετρέλαιο. Διατίθεται σε φύλλα και σανίδες αφρού και μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε κεκλιμένες όσο και σε επίπεδες στέγες. Η μόνωση πολυστυρενίου είναι ανθεκτική στην υγρασία και τη μούχλα και έχει υψηλή τιμή R, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στο να εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας.

Αφρός πολυουρεθάνης: Η θερμομόνωση ταράτσας γίνεται και με αφρό πολυουρεθάνης που εφαρμόζεται στο κατάστρωμα της οροφής. Διαστέλλεται και σκληραίνει για να σχηματίσει ένα απρόσκοπτο φράγμα που εμποδίζει τη μεταφορά θερμότητας και τις διαρροές αέρα. Η μόνωση με αφρό πολυουρεθάνης είναι πιο ακριβή από άλλους τύπους μόνωσης, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Ο τύπος που θα χρησιμοποιηθεί για την θερμομόνωση  ταράτσας για ένα συγκεκριμένο κτίριο θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το κλίμα, τον τύπο της στέγης και τον προϋπολογισμό του κατασκευαστή. Ένας εργολάβος που ειδικεύεται στις μονώσεις ταρατσών και σκεπών μπορεί να αξιολογήσει τις ανάγκες του κτιρίου και να προτείνει τον καλύτερο τύπο μόνωσης.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από την εγκατάσταση θερμομόνωσης στέγης, όπως:

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους διατηρώντας το κτίριο δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μόνωση εμποδίζει τη θερμότητα να διαφύγει το χειμώνα και να εισέλθει στο κτίριο το καλοκαίρι.

Συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των κατοίκων γιατί δημιουργεί μια καλή εσωτερική θερμοκρασία όλο τον χρόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε σπίτια και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ακραία κλίματα.

Η θερμομόνωση ταράτσας μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων θορύβου σε ένα κτίριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μόνωση απορροφά τα ηχητικά κύματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο ήσυχου περιβάλλοντος διαβίωσης.

Τέλος, η μόνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή καταστροφής από την υγρασία και στη μείωση της φθοράς των υλικών της στέγης.

Σχετικές δημοσιεύσεις