Τα μεγάλα έργα έχουν και μεγάλο ρίσκο

Βαλκανικοί ΠόλεμοιΌσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (28/3) στο Πολιτιστικό Κέντρο Σταδίου Τεγέας, σίγουρα απόλαυσαν μια υπέροχη βραδιά και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους πάνω στο ιστορικό θέμα των Βαλκανικών πολέμων.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους το Κοινωφελές Ίδρυμα Μ. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο διοργάνωσε άλλη μια επιτυχημένη εκδήλωση, στην οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά με ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Μια εξαιρετική παρουσίαση για τους «Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913)».

Συνθήκες και συμφωνίες που αθετούνταν, αντιπρόσωποι από άλλες χώρες με διφορούμενα μηνύματα, στρατηγοί και ηγέτες που μάχονταν για εθνικά συμφέροντα, σώματα ασφαλείας που εκπαιδεύονταν διαρκώς για την επόμενη σύγκρουση, στρατιώτες και φαντάροι που ρίχνονταν στην μάχη χωρίς δεύτερη σκέψη, λαοί που προσπαθούσαν να χαράξουν την δική τους πορεία. Την περίοδο εκείνη, τα Βαλκάνια και εν γένει η Ευρώπη είναι καζάνι που βράζει.

Η χώρα μας, όχι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, με πολύ μικρότερα σύνορα και «πολλούς αλύτρωτους αδελφούς» πασχίζει να ανεξαρτητοποιηθεί από μια αυτοκρατορία (οθωμανική) που, σιγά – σιγά, φθίνει. Βρισκόμενη τον περισσότερο καιρό σε προεκλογικές και εκλογικές περιόδους, αποκτά λίγο πριν τους πολέμους στα Βαλκάνια νέο πρωθυπουργό, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος θα πασχίσει για αυτήν, παρ’ όλο που η προσπάθειά του θα βρει εμπόδια και εντός και εκτός των συνόρων της. Όπως τόνισε, όμως, και ο ομιλητής της βραδιάς «Τα μεγάλα έργα έχουν και μεγάλο ρίσκο».

Σε μια πολύ ζωντανή διάλεξη ο φιλόλογος – ιστορικός δρ. Ιωάννης Γρυντάκης παρουσίασε, πέρα από τα γνωστά γεγονότα, λεπτομέρειες για ένα πρόσφατο γεγονός της ελληνικής ιστορίας τις οποίες, διαφορετικά, δεν θα είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε. Με παραστατικότητα και έντονο λόγο μάθαμε πως φτάσαμε στους Βαλκανικούς πολέμους, τις δράσεις των πολιτικών της χώρας μας και όχι μόνο, αλλά και το πώς μας αντιμετώπιζαν τόσο οι σύμμαχοι, όσο και οι εχθροί μας..

A.Σ.

Σχετικές δημοσιεύσεις