Τα «Ανήσυχα Μολύβια» εν’ όψει…

26 Φεβρουαρίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επίσκεψη μαθητών στα γραφεία και στις λιθογραφικές εγκαταστάσεις του «Πρωινού Mοριά».

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί (21/2/2013), καθώς διαβάζαμε τις ειδήσεις κι ακούγαμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τους διαξιφισμούς των πολιτικών ιθυνόντων στα κανάλια της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, την ακοή μας γλύκαναν, ξαφνικά, πολλά γέλια και φωνές λιλιπούτειων, εν δυνάμει, δημοσιογράφων.

Δύο τμήματα της Τρίτης Δημοτικού του 11ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης (Ακαδημία), συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους, την κ. Φωτεινή Bαρτζιώτη και τον κ. Σαράντο Mάζη, κατέφθασαν γύρω στις 11 το πρωί στα γραφεία της εφημερίδας μας και μας γέμισαν αισιοδοξία και γλυκύτητα.
Τα παιδιά επιθυμώντας να μάθουν πώς τυπώνεται μια εφημερίδα για να μπορέσουν να φτιάξουν και τη δική τους, «Τα ανήσυχα μολύβια», άκουγαν με προσοχή τα λόγια του έμπειρου τυπογράφου – εκδότη, κ. Δημήτρη Μητρόπουλου, ο οποίος έχοντας στην κατοχή του όχι μόνο μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και μηχανήματα «αντίκες» ―εν λειτουργία― από την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα, μπόρεσε να δείξει πώς τυπώνεται μια εφημερίδα σήμερα, αλλά και πώς γινόταν η διαδικασία αυτή πριν 100 χρόνια!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oι οκτάχρονοι μαθητές, αφού διάβασαν φύλλα παλαιών τοπικών εφημερίδων, από το προσωπικό αρχείο του εκδότη, εντυπωσιάστηκαν με τον τρόπο που λειτουργεί μια λινοτυπική μηχανή του προηγούμενου αιώνα, αλλά και από το πόσο γρήγορα και συντονισμένα πρέπει να λειτουργεί ένας τυπογράφος, ώστε να εκδοθεί στην ώρα της μια εφημερίδα από μια μηχανή Offset.

Μετά το τέλος της περιήγησής τους στους χώρους εργασίας μας τα παιδιά ανέβηκαν ξανά στο λεωφορείο με το αίσθημα ικανοποίησης και ευφορίας ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *