Στις …αλάνες, πλέον, και στα …οδοφράγματα η διαφωνία των «ομόρρυθμων εταίρων» για τ’ απορρίμματα!

8 Μαρτίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΜε τον πιο πανηγυρικό τρόπο εκδηλώνεται σήμερα στην Τρίπολη η διάσταση απόψεων μεταξύ του δημάρχου (και προέδρου του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ), κ. Γιάννη Σμυρνιώτη και Περιφερειάρχη, κ. Πέτρου Τατούλη, για το ποιος, τελικά, εκ των δύο θεσμών που εκπροσωπούν αντίστοιχα, έχει την ευθύνη διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, και ποιος πρέπει ν’ αναλάβει το πολιτικό κόστος από τις οσμές, που με την πρώτη αχτίδα του ήλιου αναδύονται, κάνοντας τήν, κατά κανόνα υγρή ατμόσφαιρα της Τρίπολης, αποπνικτική!
Ο περιφερειάρχης από «καιρού εις καιρόν» θύμιζε στους δημάρχους πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την εξεύρεση χώρων προσωρινής διαχείρισης, έως ότου ευδοκιμήσει ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός, τον οποίο προωθεί η Περιφέρεια προς ανάδειξη πλειοδότη, που θ’ αναλάβει την αποκατάσταση των υπαρχόντων χωματερών, αλλά θα δώσει και την οριστική λύση (κατά πάσα πιθανότητα καύση των σύμμεικτων στερεών αποβλήτων) στο μείζον πρόβλημα.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Τρίπολης σε όλους τους τόνους υπενθύμιζε εις τους «κακείθεν παροικούντες» ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει αφαιρεθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους δήμους και έχει μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι αρμόδια να υποδείξει το χώρο ή τους κατά τόπον χώρους, όπου οι δήμοι που έχουν την αδιαμφισβήτητη ευθύνη της αποκομιδής να μεταφέρουν εκεί τ’ απορρίμματά τους.
Έτσι, ή από τη μάνα ή από τη μαμή, φαίνεται πως χάθηκε το παιδί!…
Η Τρίπολη και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου πνίγονται στα σκουπίδια, ενώ η Περιφέρεια ξοδεύει σημαντικά ποσά για να γνωρίσει στους ανά τον κόσμο εν δυνάμει επισκέπτες μας (τουρίστες) την ομορφιά της ελληνικής πλάσης!…
Σήμερα, λοιπόν, ο λαός της Τρίπολης θα βρεθεί μάρτυρας ενός τραγελαφικού γεγονότος.
Δύο ισόβαθμοι και ισότιμοι θεσμοί, αυτοί των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, ερίζουν, επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον, για το αδιέξοδο το οποίο εξ’ αδιαιρέτου δημιούργησαν, υποδυόμενοι ο καθένας, κατά διαφορετικό τρόπο, αναμφισβήτητα, το σωτήρα…
Μπροστά τ’ απορριμματοφόρα, λοιπόν, και πίσω οι «αγανακτισμένοι» πολίτες, εν πομπή, από το νέο δημοτικό κατάστημα στην Εισαγγελεία (Πλ. Άρεως) κι ύστερα …βουρ(!) για το Νομαρχιακό Μέγαρο (Πλ. Ανεξαρτησίας), όπου εδρεύει το Γραφείο του περιφερειάρχη και η Διοίκηση της Περιφέρειας! Στη συνέχεια, η πομπή θ’ ανηφορίσει για τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης!
Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε χρειάζονται και τα χάπενιγκ, δεν έχει όμως διευκρινισθεί, εάν της πομπής θα προπορεύεται ο, της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» επικεφαλής, δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης κ. Τάσος Παπαζαχαρίας με τους συνεργάτες του, που θ’ αφήσουν στην είσοδο της Περιφέρειας σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά…
Χθες ο δήμαρχος Τρίπολης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας τα διαλαμβανόμενα στο κάτωθι Δελτίο Τύπου:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

«ΛΥΣΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ» – «ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ

Σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης αποφασίστηκε:

• Διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου Τρίπολης»
Ο κ. Δήμαρχος αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων λέγει:
1. Όπως γνωρίζετε οι αρμοδιότητες του Δήμου Τρίπολης όπως και όλων των Δήμων της χώρας εξαντλούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
2. Η αρμοδιότητα της διαχείρισης ανήκε και ανήκει στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αλλά ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ανατεθεί από το Δεκέμβριο του 2010 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ( αρχικά Κρατική και μετά την 1-7-2011 Αιρετή. Σχετικές: α) η με αριθμ. 39953/19886/7-12-2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου και β) η με αριθμ. 3372/378/13-01-12 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδος και Ιονίου ).
3. Ο Δήμος Τρίπολης παρά το γεγονός ότι όπως ανέφερα δεν έχει καμία ευθύνη για τη διαχείριση πέραν της αποκομιδής, επί ένα χρόνο μετά τη με δικαστική απόφαση παύσης λειτουργίας της χωματερής στο «Πλάτωμα» -λειτουργώντας πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητές του και προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των Δημοτών- μετέφερε χιλιάδες τόνους απορριμμάτων με υπέρμετρο κόστος.
4. Αυτή η διαδικασία δεν πάει άλλο. Πέρα από το κόστος και εφόσον απαγορεύεται η μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων εκτός των ορίων των Περιφερειών, αυτή η διαδικασία έχει και ουσιαστικά προβλήματα νομιμότητας. Απόδειξη δε ότι είναι ατελέσφορη αποτελεί και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που ανέλαβε πριν 10 περίπου ημέρες τη μεταφορά «άντεξε» μόνο για μια εβδομάδα.
5. Πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε άμεσα :
– Υπόδειξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα συναρμόδια Υπουργεία νόμιμου χώρου και τρόπου διάθεσης των απορριμμάτων (νόμιμη μεταφορά κ.λπ.), με προτεραιότητα εκείνων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πλέον των τριών εβδομάδων στους δρόμους της Τρίπολης.
– Υπόδειξη λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των πολιτών από τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αδυναμία αποκομιδής συσσωρευμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα απορριμμάτων.
– Επίσπευση των διαδικασιών τόσο της νόμιμης προσωρινής διαχείρισης όσο και της οριστικής λύσης.
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και οι συμμετέχοντες προσκεκλημένοι οι οποίοι τόνισαν το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων και τις επιπτώσεις στην πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Τρίπολης.
Η εικόνα αυτή, τόνισαν όλοι, αποτελεί μεγάλο πλήγμα ιδίως για το Δήμο της Τρίπολης και τη Δημοτική Αρχή που ενώ καταβάλλει τόσες προσπάθειες το τελικό αποτέλεσμα αμαυρώνει και στιγματίζει κάθε προσπάθεια και ενέργεια.
Επίσης αναφέρθηκε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να καταλάβουν ποιος τελικά ευθύνεται γι’ αυτή την κατάσταση αφού όλες αυτές οι ενέργειες και αποφάσεις είναι περίπλοκες και συγκεχυμένες και επιρρίπτουν την τελική ευθύνη στο Δήμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση τόσο για την σωστή ενημέρωση των πολιτών όσο και για την ουσιαστική και πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Να απαιτήσουμε από την πολιτεία «να μας λύσει τα χέρια για να λύσουμε το θέμα των σκουπιδιών».
Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος κάλεσε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να εγκρίνουν την πραγματοποίηση μιας σειράς δράσεων που θα περιλαμβάνουν τόσο ενημέρωση των πολιτών όσο και διεκδίκηση άμεσων και αποτελεσματικών αποφάσεων από την πολιτεία.
Ύστερα από τα ανωτέρω, τη διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών και τις προτάσεις από τους συμμετέχοντες η εκτελεστική επιτροπή

Η εκτελεστική επιτροπή Αποφάσισε Ο μ ό φ ω ν α

Την άμεση κινητοποίηση του Δήμου Τρίπολης που περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών όπως :
1. Αναστολή λειτουργίας Υπηρεσιών του Δήμου την Παρασκευή 8/3/2013.
2. Ενημέρωση των Εισαγγελικών και Δικαστικών αρχών της Πόλης.
3. Διάβημα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
4. Κοινοποίηση της απόφασης: α) Στα Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης β) Σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Τοπικά και Αθηναϊκά) γ) Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου δ) Σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *