Στη Βουλή η καραμπινάτη διάκριση σε βάρος του «Πρωινού Μοριά», από την Enterprise Greece

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υπουργό Επικρατείας (κ. Γεραπετρίτη) κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνιος Μυλωνάκης (φωτ.), για λογαριασμό της εφημερίδας μας.
Το αίτημα ετέθη, καταρχάς, στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (Παρασκευή 28 Μαΐου 2021), παρουσία όλων των δημοσιογράφων, αίτημα το οποίο έγινε αμέσως αποδεκτό.

Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τον τοπικό τύπο της Αρκαδίας από την «Enterprise Greece» του Υπουργείου Εξωτερικών»

Αξιότιμοι Υπουργοί,
Στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 838/01-10-2021 επιστολή της Ημερήσιας Εφημερίδας της Αρκαδίας «Πρωινός Μοριάς» προς εμέ, αναφέρεται η άνιση κυβερνητική μεταχείριση προς τον τοπικό αρκαδικό τύπο.
Συγκεκριμένα, στην Αρκαδία κυκλοφορούν δυο ημερήσιες εφημερίδες, αμφότερες ενταγμένες στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Ωστόσο, η «Enterprise Greece» Ανώνυμη Εταιρεία, Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να προωθήσει διαφημιστικά την συνδρομή της στην Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, προκειμένου να εξευρεθούν επενδύσεις στην υποστήριξη του εγχειρήματος, επέλεξε αναιτιολόγητα και άνευ άλλου τινός την μια εκ των δυο ημερήσιων αρκαδικών εφημερίδων.
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με την άνω επιστολή, η «Enterprise Greece» προέβη σε τέσσερις (4) καταχωρήσεις μόνο στην μια εκ των δυο τοπικών εφημερίδων την 2, 9, 18 και 23 Φεβρουαρίου 2021, ενώ παράλληλα το ίδιο διαφημιστικό μήνυμα δημοσιεύθηκε και σε όλες τις μηνιαίες εφημερίδες της Αρκαδίας με έδρα την Αθήνα.
Επιπροσθέτως, παρά τις εύλογες αντιδράσεις της εφημερίδας «Πρωινός Μοριάς» για τον διαχωρισμό και την κυβερνητική απομόνωση που υφίσταται, το αρμόδιο Υπουργείο ουδόλως έπραξε να διορθώσει την περιγραφόμενη αδικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπ’ αριθμ. πρωτ. 583/10-02-2021 επιστολή της πληττόμενης εφημερίδας προς τον Πρωθυπουργό για το εν λόγω θέμα ακόμα περαμένει αναπάντητη.
Δυστυχώς, οι κυβερνητικές πρακτικές φίμωσης του τύπου ή απομόνωσης συγκεκριμένων εφημερίδων, μέσω οικονομικού στραγγαλισμού προκαλούν ανισότητες, αντίκεινται στο σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς και θίγουν την ελευθεροτυπία και την αρχή της ίσης ευκαιρίας.
Τέλος, η αναίτια απομόνωση της ημερήσιας εφημερίδας «Πρωινός Μοριάς», εγείρει ερωτηματικά ως προς την σχέση των λοιπών εφημερίδων με στελέχη ή πρώην στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.
Βάσει των ανωτέρω:
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1) Για ποιο λόγο εμμέσως αποκλείστηκε η εφημερίδα «Πρωινός Μοριάς» από την καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων από τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών;
2) Προκηρύχθηκε κάποιου είδους δημόσιος διαγωνισμός και επελέχθησαν οι πιο συμφέρουσες προσφορές; Αν ναι, τότε γιατί αποκλείστηκε μια μόνο εφημερίδα;
3) Ποιος ήταν αρμόδιος από το Υπουργείο Εξωτερικών κατά τις ημερομηνίες καταχώρισης του προωθητικού μηνύματος στις τοπικές εφημερίδες;
4) Σε τι ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να διορθώσετε, έστω και καθυστερημένα, την ανισότητα και την αδικία που έχει προκληθεί;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Μυλωνάκης

Σχετικές δημοσιεύσεις