Συνεδρίαση Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Μεγαλόπολης με θέμα «Φυσικό αέριο στη Μεγαλόπολη»

20 Ιουνίου 2020  /   Χωρίς Σχόλια

Ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της μεταλιγνιτικής εποχής, μιας εποχής που θα σημαδέψει τα επόμενα χρόνια την πορεία της Μεγαλόπολης, μιας πορείας που τα χαρακτηριστικά της θα πρέπει να αναβαθμίσουν, ή στη χειρότερη να μην διαλύσουν, την περιοχή.
Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν θα πρέπει σε συνάρτηση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, αλλά και την κοινωνική διάστασή τους, να είναι μελετημένες και όχι πρόχειρες.
Μια από αυτές τις αποφάσεις είναι αν στον οικοδομικό ιστό της πόλης θα δημιουργηθεί δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.
Πλεονέκτημα αυτού του δικτύου είναι η συνεχής παροχή χειμώνα καλοκαίρι, η μειωμένη τιμή περίπου 30 με 40% σε σχέση με το πετρέλαιο ή το ρεύμα, ευκολία στη χρήση και λιγότερη ρύπανση σε σχέση με συμβατικά καύσιμα.
Μειονέκτημα μπορούμε να πούμε τις καινούργιες εργασίες για τη σύνδεση, το σκάψιμο των δρόμων, τα τέλη σύνδεσης, την τοποθέτηση καυστήρων, τα τέλη συντήρησης κάθε χρόνο.
Το μεγάλο δίλημμα που υπάρχει, όμως, για τη Μεγαλόπολη είναι ότι υπάρχει ένα σχεδόν καινούργιο σύστημα κεντρικής θέρμανσης, η Τηλεθέρμανση. Είναι συνδεμένα περίπου χίλια σπίτια και με προοπτική επέκτασης.
Η διαχρονική ρουσφετολογική πολιτική της κάθε δημοτικής αρχής, σε σχέση με την Τηλεθέρμανση, είτε για την εξόφληση των λογαριασμών, είτε για τις συνδέσεις, μάς έφτασε στο σημείο να αποφασίσουμε σήμερα να την κλείσουμε.
Πριν πάρουμε την όποια απόφαση, θα πρέπει όμως να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα που εύλογα δημιουργούνται:
• αν υπάρχουν δάνεια της Τηλεθέρμανσης, πόσα είναι και πώς θα αποπληρωθούν;
• επειδή το έργο είναι σχετικά καινούργιο με το κλείσιμο υπάρχει περίπτωση η Ε.Ε. να ζητήσει επιστροφή ενισχύσεων που έχουν δοθεί, γιατί ήταν και πρότυπο έργο μηδενικής ρύπανσης;
• τι θα γίνει με τους συμπολίτες μας που έχουν πληρώσει να συνδεθούν με την Τηλεθέρμανση και δεν έχει πραγματοποιηθεί η σύνδεση, θα επιστραφούν τα χρήματα;
• έχει μελετηθεί, αν με τα χρήματα που θα δοθούν για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου, φτάνουν να πληρώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που θα καταναλώνει η τηλεθέρμανση, για πάρα πολλά χρόνια;
• και τέλος, τη δημιουργία του δικτύου φυσικού αερίου ποιος θα την πληρώσει; Θα είναι χρήματα από τα χρήματα που δικαιούται η Μεγαλόπολη για την ανασυγκρότηση της περιοχής ή θα τα πληρώσουν αυτοί που θα διαχειρίζονται τη χρήση του φυσικού αερίου;
Αν απαντηθούν τα παραπάνω και δούμε ότι το ισοζύγιο δεν δημιουργεί πρόβλημα, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στο φυσικό αέριο.
Δυο κουβέντες για το
επιχειρηματικό πάρκο
Πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί, όμως πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα:
Όταν σχεδιάστηκε η δημιουργία του πάρκου, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά ειδικότερα στη Μεγαλοπολη, ήταν τελείως διαφορετική. Δεν είχαν προηγηθεί οι φωτιές του 2007, η οικονομική κρίση του 2010 και τώρα το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Υπήρχαν πάρα πολλές βιοτεχνίες, εργαστήρια και γενικά επιχειρήσεις, που μπορούσαν να εγκατασταθούν. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πάρα πολύ δύσκολα οι εναπομένουσες επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων με δική τους χρηματοδότηση.
Κατά τη γνώμη μας πρέπει να επιλεγεί το μοντέλο ΒΙΟΠΑ Καλαμάτας, με την κατασκευή των χώρων και τη μακροχρόνια ενοικίαση με συμβολικό τίμημα από εταιρεία που θα δημιουργήσει ο Δήμος Μεγαλόπολης, το Επιμελητήριο Αρκαδίας και οι τοπικοί σύλλογοι.
Δεύτερο, ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι τελείως ακατάλληλος, λόγω σαθρότητας του εδάφους.
Τρίτο, είναι μακριά από τον εθνικό δρόμο και διάφορες άλλες τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να προσεχθούν, θέλουμε να λειτουργήσει προς όφελος της περιοχής.
Και τελειώνω με ένα σοβαρότατο θέμα που αφορά πάρα πολλές επιχειρήσεις της πόλης μας, τις χρήσεις γης.
Οι ισχύουσες σήμερα χρήσεις γης έχουν σχεδιαστεί τη δεκαετία του 1980, που οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, όλοι ήθελαν να φτιάξουν ένα σπίτι με αποτέλεσμα το 80% του σχεδίου να είναι αμιγής κατοικία και να απαγορεύεται η λειτουργία εργαστηρίων πολυκαταστημάτων βιοτεχνιών και γενικά ενός μεγάλου αριθμού καταστημάτων.
Πρέπει άμεσα να προχωρήσετε στην αλλαγή των χρήσεων γης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας, με αφορμή το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, άμεσα πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή τους τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να μπορέσουν να ανοίξουν καινούργιες επιχειρήσεις στα τόσα κλειστά καταστήματα της πόλης.
ΗΝΤΟΥΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *