Πτώση του τζίρου τους κατά 90% εμφανίζουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις της Αρκαδίας

8 Μαΐου 2020  /   Χωρίς Σχόλια

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη κατέθεσε ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Βουλευτής Λάρισας, Κυριάκος Βελόπουλος, σχετικά με την πτώση κατά 90% του τζίρου των οινοποιείων στην Αρκαδία, λόγω των σχετικών απαγορευτικών μέτρων, εξ αιτίας της επιδημίας του κορωναϊού.
Η ερώτηση εστιάζει στα μέτρα στήριξης των οινοποιητικών επιχειρήσεων και στην εφαρμογή ενισχύσεων «de minimis», προκειμένου για την προώθηση και στήριξη της ελληνικής παραγωγής κρασιού.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 29/04/2020

ΘΕΜΑ: «Πτώση κατά 90% του τζίρου των οινοποιείων στην Αρκαδία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Όπως μας αναφέρουν οι οινοπαραγωγοί της Αρκαδίας, ασφυξία προκαλούν στις ως άνω επιχειρήσεις τα κλειστά καταστήματα εστίασης και οι μηδενικές εξαγωγές κρασιού σε χώρες της Ευρώπης, λόγω των σχετικών απαγορευτικών μέτρων, ένεκα της επιδημίας του κορωνοϊού. Η μείωση του τζίρου των ως άνω αγγίζει το 90%, όπως ισχυρίζονται. Σε κάποιες εταιρείες του κλάδου είναι μικρότερη η πτώση, σε κάποιες άλλες μεγαλύτερη, ενώ, καθολική πτώση του τζίρου σημειώνουν οι μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, που δεν εκπροσωπούνται στα ράφια των σουπερμάρκετ. Όσο τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και άλλα καταστήματα παραμένουν κλειστά, μειώνεται δραματικά η κατανάλωση του κρασιού.
Ένα άλλο πρόβλημα για τους οινοποιούς είναι ότι, ενώ δεν υπάρχουν έσοδα, οι εργασίες στα αμπέλια και τα σχετικά έξοδα συνεχίζονται. Μεταξύ των άλλων, προβλήματα προκύπτουν και με το πάγωμα των πληρωμών από το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος των Οινοποιών Πελοποννήσου, μιλώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη του κλάδου, ανέφερε ότι, πρέπει πρώτα να διατεθεί στην αγορά το στοκαρισμένο κρασί σε δεξαμενές από την προηγούμενη σοδειά, καθώς, σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει ο τρύγος. Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των οινοποιών, όπως κατέληξε.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, για να στηρίξετε τις οινοποιητικές επιχειρήσεις της Αρκαδίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Προτίθεσθε να εφαρμόσετε πολιτικές, όπως π.χ. κάποιες ενισχύσεις «de minimis», προκειμένου για την προώθηση και στήριξη της ελληνικής παραγωγής κρασιού, εν μέσω της τρέχουσας περιόδου απαγορευτικών μέτρων, ένεκα της επιδημίας του κορωνοϊού, με στόχο διατήρηση των τιμών του κρασιού σε βιώσιμα για τον κλάδο των οινοποιών επίπεδα;
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *