Προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Νέας Κίου

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε.» AΟΤΑ, με αντικείμενο την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Νέας Κίου, υπέγραψε ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

«Πρόκειται για ένα έργο με περιβαλλοντική και πολιτιστική διάσταση» σημείωσε σχετικά ο περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η σύμβαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίησή του.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, την οποία εκ μέρους της «Αναπτυξιακής Μεσσηνίας» υπέγραψε ο πρόεδρός της Τάσος Σαρδέλης, ο εν λόγω αναπτυξιακός οργανισμός αναλαμβάνει να εκπονήσει την αρχιτεκτονική μελέτη, την στατική και την περιβαλλοντική μελέτη, καθώς και να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης για το πιο πάνω έργο.

Το έργο προβλέπει την ανάδειξη και αξιοποίηση του υδροβιότοπου της παραλιακής ζώνης Ναυπλίου – Νέας Κίου, ως συνέχεια προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατά το διάστημα 2014 – 2015.

Επιδιώκεται, ειδικότερα, η ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής που ορίζεται βόρεια από τα όρια του σχεδίου πόλης Ναυπλίου έως τον Ίναχο και από τη θάλασσα έως το νότιο όριο της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου.

Το έργο συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη ενός σημαντικού τμήματος του υδροβιότοπου που εκτείνεται στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη Ναυπλίου – Νέας Κίου – Κιβερίου. Μέσα από αυτό προστατεύονται και αναδεικνύονται σημαντικά στοιχεία χλωρίδας και πανίδας της Αργολίδας, ευαισθητοποιούνται κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής και διευκολύνονται εκπαιδευτικοί προκειμένου να αναπτύξουν σχετικές δράσεις που απευθύνονται στις νεότερες γενιές.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος για τη Μαρίνα Ναυπλίου

Την ίδια ημέρα (Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου) κατατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Ελεγκτικό Συνέδριο, και ο φάκελος για το έργο της μαρίνας του Ναυπλίου. Πρόκειται για ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που «έτρεξε» με εντατικούς ρυθμούς από την νυν περιφερειακή Αρχή και το οποίο θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ.

«Εκτιμούμε ότι σε μερικές ημέρες, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης, θα μπορέσουμε να υπογράψουμε την ΣΔΙΤ με τον ανάδοχο» σχολίασε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι το εν λόγω έργο αναμένεται, με την ολοκλήρωσή του, να συμβάλλει ιδιαίτερα στην ακόμα μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά της Περιφέρειας Πελοποννήσου γενικότερα.

Ο φάκελος του έργου κατατέθηκε στο Ελεγκτικό από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχη Διοικητικού – Οικονομικού Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον εντεταλμένο για το θέμα της μαρίνας Ναυπλίου και τα υδατοδρόμια περιφερειακό σύμβουλο Τάσο Γανώση και τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας, Παναγιώτη Μητρόπουλο.

Το έργο -φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου- προβλέπει την κατασκευή τουριστικής μαρίνας χωρητικότητας 210 θέσεων στο Ναύπλιο, 500 μέτρα βόρεια από το υπάρχον λιμάνι, με δυνατότητα σε αυτή ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8 έως 12 μέτρα.

Οι υποδομές θα κατασκευαστούν τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία ζώνη του τουριστικού λιμένα Ναυπλίου, θα αφορούν δε στη λειτουργία και διαχείριση των θέσεων ελλιμενισμού μόνιμων, διερχόμενων σκαφών, των βασικών και πρόσθετων υπηρεσιών των εμπορικών χρήσεων που θα αναπτυχθούν στην χερσαία περιοχή, καθώς και του αντίστοιχου χώρου στάθμευσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις