Πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών και μαθητών στην Τρίπολη, στη μνήμη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη πραγματοποιήθηκε χθες, στην Τρίπολη, από τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τους μαθητές των σχολείων της πόλης.


Φοιτητές, μαθητές και άτομα όλων των ηλικιών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πετρινού, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη θλίψη τους για τον άδικο χαμό των ανθρώπων από τη μετωπική των δύο αμαξοστοιχιών, την περασμένη Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, κοντά στα Τέμπη.

Με συνθήματα και πανό, όπως «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένα μικρέ», «Στον Βωμό του κέρδους θυσία οι νεκροί» και με «όπλο» τις τσάντες τους σχημάτισαν στον χώρο της πλατείας, τη λέξη «Οργή», φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μαθητές των σχολείων της πόλης.
Ένα συναίσθημα, που όπως είπαν, τους έχει κυριεύσει μετά την είδηση της πολύνεκρης τραγωγίδας, αφού θέσεις συναδέλφων τους στο πανεπιστήμιο θα παραμείνουν για πάντα κενές.


Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος της Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Φιλένια Σκορδάκη-Γιαννακοπούλου, δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή που οι φοιτητές και οι μαθητές πληροφορήθηκαν το τραγικό γεγονός, θέλησαν να κινητοποιηθούν, τόσο για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων, όσο και την αγανάκτησή τους για το γεγονός. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό ούτε ατύχημα ήταν, ούτε ανθρώπινο λάθος, ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα, για το οποίο ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος.


Η απαξίωση του σιδηροδρομικού δικτύου ήδη από το 2017 και η ιδιωτική εταιρεία που δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ―με το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας να βρίσκεται εγκαταλελειμμένο― αποτελούν τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα, δήλωσε η κυρία Σκορδάκη και τόνισε πως «πρόκειται για ένα έγκλημα, που δεν θα το αφήσουμε να συγκαλυφθεί».

Πολλοί φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν στην πόλη μας, χρησιμοποιούσαν συχνά αυτό το τρένο για τις μετακινήσεις τους, πιστεύοντας πως πρόκειται για ένα από τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς. Το δυστύχημα στα Τέμπη διέλυσε αυτή την εντύπωση. «Είμαστε η γενιά που τα έχει δει όλα. Έχουμε δει νεκρούς από πυρκαγιές, πλημμύρες, νεκρούς μαθητές στα σχολεία λόγω έκρηξης λεβήτων, δεκαεξάχρονο νεκρό για είκοσι ευρώ, φοιτητή που έπεσε από το παράθυρο της σχολής του, λόγω του περιορισμένου χώρου. Για τα κέρδη χάνονται ανθρώπινες ζωές» λέει αγανακτισμένη η κυρία Σκορδάκη.
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας μας με τη συμμετοχή όλων των ηλικιών συνεχίζονται, με την κυρία Σκορδάκη να καλεί όλους τους φοιτητές να πάρουν μέρος και στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών για το δυστύχημα την Τετάρτη στην πλατεία Πετρινού στις 12:30.
Αγγελική Γεωργοπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις