Π.Ο.Ε.: «Όχι» στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη Βόρεια Κυνουρία

Με ομόφωνη απόφασή της, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή της στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στη Βόρεια Κυνουρία, τονίζοντας ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή, η οποία παρουσιάζει τουριστική ανάπτυξη, καθώς οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες, που βρίσκονται κοντά στο Αρκαδικό Χωριό, ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αναλυτικά η απόφαση της ΠΟΕ:


«Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, Αμερικής και Καναδά, καθώς και οι σύλλογοι του Αρκαδικού Χωριού, με βάση την έκφραση γνώμης επί της προτεινόμενης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στις περιοχές Αρκαδίας (Άστρος) εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους τόσο στη δημιουργία ΠΟΑΥ στα όρια της κοινότητας Αγίου Ανδρέα στον οποίο υπάγεται το Αρκαδικό Χωριό, όσο και στη λειτουργία των υπαρχουσών (δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας τους), πολύ δε περισσότερο στην τυχόν επέκτασή τους και την αύξηση της παραγωγής τους, γιατί:

1. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τουριστική ανάπτυξη που συνεχώς αυξάνει.
2. Οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες ρυπαίνουν τη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν του Αρκαδικού Χωριού. Παρατηρείται στην παραλία γλίτσα, αλλά και στην επιφάνεια της θάλασσας σαπουνάδες.
3. Οι περιουσίες συνεχώς μειώνονται, όταν μάλιστα επενδύθηκαν μεγάλα ποσά στην περιοχή, οικίες, οικόπεδα και τουριστικές επιχειρήσεις και ένα πρότυπο χωριό από ομογενείς Έλληνες.
4. Αμφισβητούμε τη μελέτη εγκατάστασής τους των υπαρχουσών υδατοκαλλιεργειών.
5. Η συνεισφορά των ιχθυοκαλλιεργειών στην οικονμία είναι μηδενική έως ελάχιστη, δεδομένου ότι ελάχιστοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής εργάζονται και κατά πληροφορίες μας, ούτε το μίσθωμα καταβάλλεται στον δήμο.
6. Δεν τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις (1.000 μ.) από το Αρκαδικό Χωριό και μεταξύ τους τα 500 μ.
7. Ο τριπλασιασμός της παραγωγής θα καταστρέψει την περιοχή τουριστικά και θα μειώσει κατάφωρα τις αξίες γης. Το περιβάλλον θα καταστραφεί.

Το παρόν αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.

Για την Π.Ο.Ε.
Ο πρόεδρος Μπένος Παναγιώτης
Ο Γεν. Γραμματέας Πισιμίσης Κώστας»

Σχετικές δημοσιεύσεις