«Σημεία και τέρατα» καταγγέλλει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αρκαδικού Χωριού, αφού αναγκάστηκε να εκδώσει δημόσια διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παναρκαδικού Συνεδρίου (προ ημερών στην Τρίπολη), για το «κακό μαύρο χάλι» στο οποίο έχουν περιέλθει, όσοι εκ των ομογενών θέλησαν να «επενδύσουν» σε μια …άλλη Ελλάδα και φιλοδοξούσαν να τη γνωρίσουν και στα παιδιά τους!
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΣ: ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΑΔΑ, ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Αρκαδικού χωριού διαμαρτύρεται εντόνως για την περιφρόνηση που δείχνετε στο μείζων θέμα του ομογενειακού Αρκαδικού χωριού καθότι ως ομογενείς και εσείς δεν το έχετε συμπεριλάβει στα θέματα που θα αναπτυχθούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών Ελλάδος – Αμερικής – Καναδά – Αυστραλίας, ενώ ταυτόχρονα απορρίψατε την εισήγηση της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος να αναφερθεί το θέμα του Αρκαδικού χωριού με ομιλητή μόνιμο κάτοικο – ομογενή του Αρκαδικού χωριού μέλος του Δ.Σ. της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Το ερώτημα παραμένει γιατί αγνοείτε το Αρκαδικό χωριό; Γιατί ενώ είστε ομογενείς αγνοείτε ένα χωριό που ιδρύθηκε για τους απανταχού Αρκάδες ομογενείς; Ένα χωριό που ιδρύθηκε με την σύμφωνη γνώμη και συμβολή των αντίστοιχων Παναρκαδικών Ομοσπονδιών, αφού απευθύνθηκαν σε εσάς οι εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΠΟΣ, τα στελέχη της και οι εποπτεύοντες αυτήν υπουργοί, υφυπουργοί γραμματείς υπουργείων και πάσης φύσεως παράγοντες του δημοσίου βίου.
Επρόκειτο περί ενός φιλόδοξου μητροπολιτικού πιλοτικού προγράμματος δημιουργίας υλικών και για αυτό αποτελεσματικών σχέσεων με τον απόδημο Ελληνισμό του οποίου η επιτυχία θα οδηγούσε στην διεύρυνση και επανάληψη του εγχειρήματος σε όλους τους νομούς της χώρας.
Επρόκειτο για ομογενειακά χωριά, χωριά πρότυπα όπου θα φέρνανε οι ομογενείς τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γνωρίσουν και να αναπτύξουν δεσμούς με την Ελλάδα προκειμένου να σώσουν την γλώσσα τους και την εθνική συνείδησή τους, δημιουργώντας αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα για την Ελληνική Ιστορία και γλώσσα.
Δυστυχώς ένα ωραίο σχέδιο σύρθηκε σε μια χωρίς προηγούμενο περιπέτεια που την καθοδηγούσε η γραφειοκρατία, η ανικανότητα των διοικήσεων, ο κομματισμός και η διαφθορά. Το πρώτο χωριό και το τελευταίο, το Αρκαδικό παρέμεινε ημιτελές και κατέληξε βορά των εργολάβων – επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων και ενοικιάσεων «AIRBNB».
Η παραλιακή ζώνη που ήταν για την κατασκευή καταστημάτων με Φ.Ε.Κ. υπουργού άλλαξε και έγινε ζώνη κατασκευής οικιών δίπλα στο κύμα. Δεν υπάρχει κατάστημα σε όλο το Αρκαδικό χωριό παρά μόνο μια τροχήλατη καντίνα, για τρεις μήνες το καλοκαίρι.
Οι απόδημοι έζησαν εφιαλτικές μέρες και εβδομάδες και μήνες και χρόνια χωρίς να έχουν νερό να πλυθούν, κουβαλώντας νερό για να πιούν, αναπνέοντας δίπλα σε ανοιχτό βόθρο που επρόκειτο να γίνει χώρος βιολογικού καθαρισμού και παραμένει μέχρι σήμερα βόθρος. Τα λύμματα του βόθρου μέχρι το 2010 έπεφταν στην θάλασσα.
Τα χρήματα τα οποία καταβάλλονταν στην ΔΕΠΟΣ για αγορά οικοπέδων και αποπεράτωση του οικισμού αναλώνονταν από την ίδια στην μισθοδοσία του προσωπικού της.
Η ΔΕΠΟΣ εισέπραξε επανειλημμένως χρηματοδοτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά οι σχετικοί πόροι διατέθηκαν όχι συννόμως, για άλλους σκοπούς. Το Αρκαδικό χωριό από πρότυπο κατέληξε αντιπρότυπο ίσως βέβαια έχει και κάτι πρωτότυπο όπως το να διέρχονται οι σωληνώσεις των αποχετεύσεων υπέργεια πάνω στα πουρνάρια. Το χωριό έχει πολλούς κατσικόδρομους, χωρίς φωτισμό και δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης διάτρητο.
Ειδικώς η ύδρευση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τους κατοίκους του Αρκαδικού χωριού. Η κατάληξη του ποσίμου νερού στο Αρκαδικό χωριό με συνεχή ροή από την πηγή της Μαζιάς έχει επανειλημμένως χρηματοδοτηθεί και από την ΔΕΠΟΣ και από το Ελληνικό Δημόσιο και έχει αναληφθεί από την κοινότητα του Αγίου Ανδρέα και τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.
Τέλος τα υφιστάμενα στοιχεία χωροταξικού σχεδιασμού ήτοι ο οικισμός Αρκαδικό χωριό και το παρακείμενο και προϋφιστάμενο Κάμπινγκ ΡΕΠΟΝΤΙΝΑ αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργικού Συμβουλίου, επέλεξαν και καθόρισαν το χωροταξικό παρόν και μέλλον της περιοχής του Αρκαδικού χωριού ως χώρου οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης και όχι παραγωγικών και ιχθυοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων.
Αυτά τα στοιχεία χωροταξικού σχεδιασμού, όχι μόνον δεν έλαβαν υπ’ όψη τους οι πράξεις αδειοδοτήσεως των ιχθυοτροφείων αλλά και τα αντιστρατεύονται ευθέως.
Αναφερόμαστε ενδεικτικώς σε ένα μόνο από τα ιχθυοτροφεία που βρίσκονται Ν-ΝΑ του Αρκαδικού χωριού (όπως και των υπολοίπων) κακώς αδειοδοτήθηκε σε τόσο κοντινή απόσταση (1440 μέτρα) από το Αρκαδικό χωριό. Η άδεια του εν λόγω ιχθυοτροφείου ανακλήθηκε με απόφαση του ΣΤΕ η οποία απόφαση κατά «μυστήριο» τρόπο δεν εκτελέσθηκε ποτέ. Βέβαια το «μυστήριο» συνίσταται στο ότι ενώ ο δικηγόρος τότε του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού χωριού είχε κερδίσει την απόφαση στο Σ.Τ.Ε. με σαφή οδηγία του να αποδοθεί με δικαστικό κλητήρα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας προς γνώση για τις νόμιμες συνέπειες και να συμμορφωθεί προς την επιδιδόμενη απόφαση, παραδόξως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού χωριού με πρόεδρο τότε τον Αντώνη Παναγόπουλο και αντιπρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Καραχάλιο αποφάσισε (πρακτικό 59 και 60 του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαδικού χωριού) να την δώσει ιδιοχείρως στον Νομάρχη χωρίς περεταίρω ενέργειες επί του θέματος αυτού.
Το Πολιτιστικό Κέντρο του Αρκαδικού χωριού χρόνια αφημένο στα μπετά ζητούμε να περιέλθει στην δικαιοδοσία – ιδιοκτησία της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ώστε να γίνει όντως Κέντρο Πολιτισμού και για να μην πέσει τελικά στα χέρια εργολάβων για αγοραπωλησίες ή χρήση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων – «AIRBNB» κ.λπ.
Σήμερα, ύστερα από τα Πλείστα όσα προβλήματα, που υπάρχουν στο ομογενειακό Αρκαδικό χωριό η συμβολή των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών, που θα οδηγήσει στην λύση αυτών, θεωρείται επιβεβλημένη.
Δεν αρκούν πλέον μόνο οι φωτογραφήσεις και οι εναγκαλισμοί των μελών των Παναρκαδικών με πολιτειακούς παράγοντες υπουργούς – υφυπουργούς – γενικούς γραμματείς κ.λπ., ούτε μόνο οι δοξολογίες, ούτε μόνο οι αναφορές στον Κολοκοτρώνη και τους ήρωες του 21, δημιουργήστε αποτέλεσμα για τους απανταχού Αρκάδες, και Αρκάδες ομογενείς για να αποκτήσει ουσία η λέξη «Παναρκαδική».
Η πρόεδρος Σύνθια Μανιάτη
Ο Γραμματέας Γεώργιος Κέτης