50 χρόνια Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια

  • Δήμαρχος Γορτυνίας: «Ο διαγωνισμός επιβεβαιώνει τη γνήσια αγάπη μας για το δημοτικό τραγούδι – την κιβωτό της συλλογικής μας μνήμης»

Μουσική, τραγούδια, χορό και μία νότα από παλιό «γλέντι» απόλαυσαν όσοι παρευρέθησαν την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στο θεατράκι της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδίων. Έπειτα από 50 χρόνια, η διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, από τον Δήμο Γορτυνίας και τη ΔΗ.Κ.Ε.Γ, συνεχίζει να αποτελεί μια γιορτή, φόρο τιμής στο δημοτικό τραγούδι, στην παράδοση, στις αξίες, στα ήθη και έθιμα των Αρκάδων.


Εμπνευστής και διοργανωτής του μακροβιότερου διαγωνισμού δημοτικού τραγουδιού υπήρξε ο εκ Λαγκαδίων λογοτέχνης και εκδότης της εφημερίδας «Νέα Γορτυνία», Χρήστος Γ. Νικήτας – Στρατολάτης και ο Δήμος Γορτυνίας συνεχίζει μέχρι και σήμερα την παράδοση, με μοναδική διακοπή δύο ετών λόγω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού. Άξιο αναφοράς είναι πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε ως Παγγορτυνιακός, εξελίχθηκε σε Παμπελοποννησιακός και κατέληξε στον σημερινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής.


Η βραδιά άρχισε με την εκτέλεση δύο δημοτικών τραγουδιών και με τη συνοδεία χορευτικού και στη συνέχεια, ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, απηύθυνε χαιρετισμό, καλωσορίζοντας τους παρόντες εκκλησιαστικούς πατέρες και συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς, καθώς και τους φίλους του δημοτικού τραγουδιού που παρακολούθησαν την εκδήλωση.


«Ο φετινός επετειακός Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής επιβεβαιώνει τη γνήσια αγάπη μας για το δημοτικό τραγούδι – την κιβωτό της συλλογικής μας μνήμης… Ο διαγωνισμός δεν έμεινε ο ίδιος. Ακολουθεί και αυτός τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και αναζητά την θέση του στο σήμερα. Είναι, όπως και η παράδοση, επαναστατικός… Αλλά χρειάζεται και λίγη από την αίγλη του παρελθόντος» είπε ο δήμαρχος Γορτυνίας, ο οποίος ακολούθως, παρουσίασε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, τα τέσσερα μέλη της κριτικής επιτροπής, καθώς και την ορχήστρα που απαρτιζόταν από επτά έγκριτους δεξιοτέχνες μουσικούς, οι οποίοι θα συνόδευαν τους διαγωνιζόμενους τραγουδιστές και μουσικούς στη συνέχεια.


Το δημοτικό τραγούδι ήταν και συνεχίζει να είναι ο συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα. Για όσους πρόλαβαν τη ζωή στο χωριό και μάλιστα την απλή ζωή χωρίς την «πολυφωνία» του σήμερα, είναι μια παρηγοριά και μια στιγμή νοσταλγίας. Για τους νεότερους είναι ο μοναδικός τρόπος σύνδεσης με μια αλλιώτικη εποχή που αντέχει στον χρόνο, με τον τόπο που δεν γνωρίσαμε και δεν ζήσαμε. Το δημοτικό τραγούδι, η «όπερα» της Ελλάδας, είναι όλες οι αξίες, η πολιτιστική κληρονομιά των νέων και ο αφηγητής των παλαιότερων χρόνων. Το δημοτικό τραγούδι είναι ο αέναος μάρτυρας όσων δεν θα γνωρίσουμε ποτέ και αποτελεί πρότυπο ομόνοιας, συνεργασίας, ομαδικότητας, κοινωνικής ζωής και λαϊκής συμμετοχής.


Λίγο από «παλιά» Γορτυνία μας «κέρασαν», την Παρασκευή, οι ερμηνευτές και μουσικοί όλων των ηλικιών και διαφόρων περιοχών που συμμετείχαν, έχοντας όλοι κάτι να προσθέσουν και να αφήσουν στον ιστορικό αυτό θεσμό.


Με την ολοκλήρωση της συμμετοχής των διαγωνιζομένων, το κοινό είχε τη χαρά και την τιμή να απολαύσει μια παλιά διαγωνιζόμενη, που όπως μας είπε, δεν ήρθε για να αναδείξει τη φωνή της, αλλά για να διατηρήσει και να διαφυλάξει το δημοτικό τραγούδι, τα έθιμα και τις αξίες της πατρίδας μας. Η κυρία Αννέτα Γεωργοπούλου από τα Τριπόταμα μάς συγκίνησε, τραγουδώντας ακαπέλλα (a capella) δύο δημοτικά, τιμώντας τους Κλέφτες και τις ηρωίδες γυναίκες που θυσιάστηκαν στον χορό του Ζαλόγγου.


Τα βραβεία δημοτικού τραγουδιού δόθηκαν και τα τρία στο γυναικείο φύλο, ενώ της δημοτικής μουσικής σε δύο νέους, οι οποίοι έπαιξαν κλαρίνο.


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, ο Βουλευτής Αρκαδίας, Γ. Παπαηλίου, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και στη συνέχεια επέδωσαν και τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού. Τέλος, η βραδιά ήταν αφιερωμένη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γορτυνίας, στον αείμνηστο δήμαρχο του άλλοτε Δήμου Λαγκαδίων, Κωνσταντίνο Σιοκορέλη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα.

Χαραλαμπία Μητροπούλου

Σχετικές δημοσιεύσεις