Παρουσιάστηκε στο Άστρος το πρόγραμμα «Βόρεια Κυνουρία – Ένα πρόγραμμα ζωής»

8 Ιουνίου 2022  /   Χωρίς Σχόλια

To πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα, «Βόρεια Κυνουρία – Ένα πρόγραμμα ζωής» για την πρόληψη εγκεφαλικών και καρδιακών νοσημάτων, παρουσιάστηκε την Τρίτη (07/06) στο Άστρος!

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η προέδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία μίλησε για «μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας και συνεργειών», καθώς για την υλοποίησή του προγράμματος συνεργάζονται η Α’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών, το Κέντρο Υγείας Άστρους, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας.

«Με την ολοκλήρωση των δράσεων της επετειακής χρονιάς, και ως αποτέλεσμα της καλής διαχείρισης, έμεινε ένα σημαντικό πλεόνασμα από τα έσοδα του νομισματικού μας προγράμματος, το οποίο ήταν η βασική πηγή χρηματοδότησης της λειτουργίας και των δράσεων της Επιτροπής. Το πλεόνασμα αυτό, συνεπείς προς την δέσμευση μας, φροντίζουμε να επιστραφεί στην κοινωνία υλοποιώντας δράσεις που θα αφήσουν παρακαταθήκη και θα στοχεύουν στο κοινό καλό», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το πρόγραμμα προβλέπει αρχικά την κλινική και εργαστηριακή εξέταση όλων των ενήλικων μόνιμων κατοίκων της περιοχής (6000- 7000 άτομα) και στη συνέχεια την παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους. Θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια και το κόστος για την υλοποίησή του ανέρχεται στις 300,000 €, εκ των οποίων 70.000 € αφορούν στον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος δωρήθηκε ήδη στο Κέντρο Υγείας Άστρους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Γεώργιος Καμπύλης, δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, ο Γιώργος Ντάιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών, η Πηγή Περδικάκη, Διευθύντρια Κέντρου Υγείας Άστρους, ενώ το ρόλο του συντονιστή είχε ο Κωνσταντίνος Βέμμος, Παθολόγος, Επίτιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών.

«Τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα ευθύνονται για τους μισούς θανάτους στην Ελλάδα και παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση και την πρόληψη, οι τάσεις είναι αυξητικές» επισήμανε ο κ. Βέμμος, υπογράμμισε ότι «η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» και εξήγησε πώς γεννήθηκε η ιδέα για το πρόγραμμα και πώς οι συνεργαζόμενοι φορείς απευθύνθηκαν στην Επιτροπή για την υποστήριξή του.

«Όσο νωρίτερα και όσο καλύτερα ρυθμίσουμε πιθανά προβλήματα, τόσο θα μειώσουμε τον κίνδυνο και θα βελτιώσουμε την υγεία μας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντάιος και αναφέρθηκε στο ρόλο της Επιτροπής: «Δεν πιστεύαμε ότι θα βρούμε κάποιον να μας στηρίξει, αλλά διαψευστήκαμε. Ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που μοιράστηκε τον ενθουσιασμό μας και μας στήριξε. Κάθε εγκεφαλικό, κάθε έμφραγμα, κάθε θάνατος που θα γλιτώσουμε θα οφείλετε στη δική σας στήριξη».

«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να επιτύχει το πρόγραμμα και να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους κατοίκους του τόπου μας και ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό», σημείωσε η κυρία Περδικάκη.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για έναν σκοπό: να μειώσουμε εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αυτό το πρόγραμμα κυριολεκτικά θα σώσει ζωές», τόνισε ο κ. Καμπύλης.

Για να δώσει έμφαση στη σημασία της προσπάθειας η κα Αγγελοπούλου κατέθεσε και τη δική της εμπειρία, καθώς έχει χάσει τον πατέρα της από εγκεφαλικό. «Έχω ζήσει πόσο αλλάζει, όχι μόνο τη ζωή αυτού που υποφέρει, τη ζωή της οικογένειας. Αυτά δεν είναι αστεία. Ό,τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να προλάβει, και εδώ σας μιλάω σαν Ελληνίδα μάνα και κόρη, πρέπει να το κάνει. Για εσάς κάναμε το πρόγραμμα και πρέπει να το αγκαλιάσετε», είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *