Παρεμβάσεις 4 εκ. ευρώ στον πυρόπληκτο Δήμο Γορτυνίας ανακοίνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Παρεμβάσεις στον πυρόπληκτο Δήμο Γορτυνίας που φθάνουν τα 4.000.000 ευρώ ―από πιστώσεις της Περιφέρειας και του ΤΑΠΤοΚ― γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που είχε στην πιο πάνω περιοχή την περασμένη Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, με τον δήμαρχο Στάθη Κούλη, αυτοδιοικητικούς, φορείς και κατοίκους.
Ο περιφερειάρχης ―που συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Αρκαδία 2020 ΤΑΠΤοΚ, Μανώλη Σκαντζό― ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν αποτελούν παρά την πρώτη φάση των δράσεων και των ενεργειών στην πληγείσα περιοχή, η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω για την ανασυγκρότησή της με επιπλέον χρηματοδότηση που θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον από την Πολιτεία.
Αναφερόμενος ειδικότερα ο Π. Νίκας στον άμεσο προγραμματισμό των παρεμβάσεων ―που περιλαμβάνονται ήδη στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής― σημείωσε ότι η Περιφέρεια διαθέτει άμεσα 1.240.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου, από τα Λαγκάδια μέχρι τα όρια της Αρκαδίας με τον νομό Ηλείας, έργο που θα δημοπρατηθεί αμέσως.
Ακόμα, διατίθενται 170.000 ευρώ (100.000 από τους ΚΑΠ και 70.000 από το ΠΔΑ) για καθαρισμό των υδατορεμάτων και το κόψιμο των καμένων δέντρων πέριξ του οδικού δικτύου, όπως επίσης και 100.000 ευρώ επιπλέον για όπου απαιτηθούν μικρές εργολαβίες.
Η Περιφέρεια, εξ άλλου, θα διαθέσει 500.000 ευρώ, από το ΠΔΕ, για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Γορτυνίας.
Επιπρόσθετα, από το ΤΑΠΤοΚ Αρκαδίας θα διατεθούν συνολικά 2.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 500.000 προορίζονται για έργα ύδρευσης και το υπόλοιπο 1,5 εκ. για το οδικό δίκτυο σε όλη την πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Γορτυνίας. Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν μέσα από προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας, του Δήμου Γορτυνίας και της Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα αναλάβει τις δαπάνες για τις μελέτες, αφ’ ενός του φακέλου για να αποδοθεί η ΠΟΠ «Ολύμπια» στο ελαιόλαδο της ντόπιας λαδολιάς της Γορτυνίας (χωραΐτικη) και αφ’ ετέρου των έργων άρδευσης βάσει των προτάσεων που θα γίνουν από τον δήμο, ενώ θα αναλάβει και την υλοποίησή τους.

Σχετικές δημοσιεύσεις