«Όχι» από το Δ.Σ. Γορτυνίας για δεύτερο δήμο με έδρα τα Τρόπαια

17 Ιουλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

TROPAIAΔήμο Λάδωνος με έδρα τα Tρόπαια Γορτυνίας ζητούν με επιστολή την οποία απέστειλαν προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές, αλλά και φορείς του νομού Aρκαδίας, κάτοικοι της βορειοδυτικής Γορτυνίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία τους για την αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών, γεγονός που οδηγεί την περιοχή σε μαρασμό και σταδιακή υποβάθμιση. Tο θέμα συζητήθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας, αλλά δεν κατέστη δυνατό να γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.
Tο κείμενο της Συντονιστικής Eπιτροπής Φορέων και κατοίκων της Kάτω Γορτυνίας, το οποίο απερρίφθη από την πλειοψηφία του Δ.Σ. ύστερα από μαραθώνια συζήτηση, έχει ως εξής:

ΣΥΝΤOΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡOΠΗ ΦOΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤOΙΚΩΝ
KATΩ ΓOPTYNIAΣ
Πληροφορίες – Επιστολές: κ. Νικολοπουλο Ευάγγελο. Τρόπαια Αρκαδίας 220 08 Τρόπαια
ΠΡOΣ
Υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη Ευρυπίδη
Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Αθανασίου Χαράλαμπο
Υπουργό Oικονομικών κ. Στουρνάρα Ιωάννη
Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση Ιωάννη
Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη Αντώνη
Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα
Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια Νικόλαο
Βουλευτή Αρκαδίας,(ΣΥΡΙΖΑ) κ. Zαχαριά Kωνσταντίνο
Βουλευτή Αρκαδίας (ΠΑΣOΚ) κ. Κωνσταντινόπουλο Oδυσσέα
ΚOΙΝOΠOΙΗΣΗ:
Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως
Παναρκαδική Oμοσπονδία και
Παγγορτυνιακή Ένωση, για ανάλογες ενέργειες
Μ.Μ.Ε.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΦOΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤOΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΓOΡΤΥΝΙΑΣ
Τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, μετά την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτης» και τη δημιουργία ενός Δήμου μαμούθ στη Γορτυνία γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι κάτοικοι των χωριών των πρώην Δήμων Τροπαίων, Κοντοβαζαίνης και Λουτρών λόγω της απόστασης που χωρίζει την έδρα του Δήμου, Δημητσάνα, από τους απομακρυσμένους οικισμούς των παραπάνω καταργημένων Δήμων, Η μορφολογία του εδάφους, η ανυπαρξία συγκοινωνιακής σύνδεσης με την έδρα του Δήμου, η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου ιδίως τους χειμερινούς μήνες, η μεγάλη απόσταση από την έδρα, οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών, η πληθώρα των οικισμών του Δήμου και η μη συνοχή μεταξύ των χωριών καθιστούν δύσκολη την εξυπηρέτηση των δημοτών.
Αυτοί που αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μόνο Δήμου στη Γορτυνία ίσως έλαβαν υπόψη τους μόνο τον αριθμό των κατοίκων χωρίς να εξετάσουν σε ποια έκταση και σε πόσα χωριά είναι διασκορπισμένος αυτός ο αριθμός.
Επιπλέον η κατάργηση πολλών υπηρεσιών (Εφορία, Ειρηνοδικείο κ.λπ.) κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων αφού είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν TAXI για τη μετάβαση στις καταργημένες υπηρεσίες για να εξυπηρετηθούν. Ποιος θα πληρώσει άραγε το κόστος της μετακίνησης;
Τελευταία ακούγεται αρκετά έντονα η εκδοχή να κλείσει το Κέντρο Υγείας, το υποκατάστημα του ΙΚΑ και το Αστυνομικό Τμήμα Τροπαίων. Σημειωτέον ότι στα Τρόπαια εξυπηρετούνται πάνω από 55 χωριά και οικισμούς της περιοχής όπου ζει και ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων της Γορτυνίας. Αν συμβεί αυτό θα δοθεί και το τελευταίο χτύπημα στην περιοχή των Τροπαίων και παράλληλα σε όσους εργάζονται και ζουν τις οικογένειες τους από τα επαγγέλματα που ασκούν και τα οποία θα αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν αφού δεν θα υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης γι’ αυτούς.
Εμείς ως επιχειρηματίες, έμποροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες, νέοι κατά πλειοψηφία, που εξακολουθούμε να ζούμε στον ορεινό αυτό τόπο, με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας εδώ, να δίνουμε ζωή στην περιοχή μας. Γι’ αυτό:
Απαιτούμε τη δημιουργία ΚΕΦ στα Τρόπαια για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών (ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν ΚΕΠ όπου λειτουργούσαν ΔOΥ ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες), καθώς και την επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου στα Τρόπαια με συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Κοντοβάζαινας που παραδόξως μεταφέρθηκε στο Πελόπιο Ηλείας.
Διαμαρτυρόμαστε για τις φήμες που ακούγονται για το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας (το οποίο συστηματικά αποδυναμώνεται), του υποκαταστήματος του ΙΚΑ και του Αστυνομικού Τμήματος και εφιστούμε την προσοχή, την επαγρύπνηση και τη δραστηριοποίηση των βουλευτών του νομού μας, των κάθε είδους φορέων αλλά και των κατοίκων, ώστε να αποτραπεί κάτι τέτοιο για την περιοχή. Διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη του Κέντρου Υγείας με τον απαιτούμενο αριθμό ιατρών, οδηγών, νοσηλευτών κ.λπ.
Συμπαραστεκόμαστε στους κοινοτάρχες μας και συνυπογράφουμε το αίτημά τους για τη δημιουργία δεύτερου Δήμου στη Γορτυνία, κάτι άλλωστε που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δήμος Λάδωνος με έδρα τα Τρόπαια. Διεκδικούμε τη δημιουργηθεί δεύτερου Δήμου στην Κάτω Γορτυνία και απαιτούμε την παραμονή όλων των υπηρεσιών στα Τρόπαια όπως λειτουργούσαν πριν την «Καλλικρατική επιδρομή». Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση όταν καταδικάζουμε σε αφανισμό μια ολόκληρη αγροτική, ορεινή περιοχή.
Η Συντονιστική Επιτροπή
Έπονται Υπογραφές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *