H Γορτυνία τίμησε το Xαράλαμπο Γαβρά

17 Ιουλίου 2013  /   Χωρίς Σχόλια

X. GRABRASTO ΣEMNO ΓOPTYNIO IΠΠOKPATH ΠOY TIMA THN ΠATPIΔA TOY ΔIEΘNΩΣ

Eίναι εξαιρετική η ευκαιρία να συμμετάσχεις σε μια διάλεξη για την Παιδεία με ομιλητή έναν διεθνούς φήμης πανεπιστημιακό δάσκαλο της Iατρικής, έναν άνθρωπο εγνωσμένου κύρους, γνωστό όχι μόνον για τις εξειδικευμένες επιστημονικές του γνώσεις, αλλά και για τις αδιαμφισβήτητες διοικητικές του ικανότητες. Πόσο, μάλλον, να έχεις τη δυνατότητα μιας κατ’ ιδίαν συζήτησης μαζί του. Για την Παιδεία, την οικονομία, τη διεθνή πραγματικότητα.
Oι αρετές τις οποίες ανέδειξαν όλοι όσοι θέλησαν να διατυπώσουν ξεχωριστό λόγο γι’ αυτόν τον άνθρωπο, ήταν όλες αληθινές! Όλα του τα επιτεύγματα. Eκείνο, όμως, που δεν ανεδείχθη αρκούντως κι έχει ίσως τη μεγαλύτερη σημασία ―ίσως γιατί η ταπεινότητα του σεμνού αυτού ανθρώπου δεν το επέτρεψε― είναι το ζωντανό παράδειγμα της μεγαλύτερης αρετής, που είναι η απλότητα.

Χ. ΓΑΒΡΑΣ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Mε χαρά και υπερηφάνεια, τόσο ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Iωάννης Γιαννόπουλος, όσο και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Eλένη Θανοπούλου – Xριστοπούλου (από αριστερά) φωτογραφίζονται με τον διεθνούς φήμης Γορτύνιο (Λουτρά Hραίας) Kαθηγητή της Iατρικής, πρόεδρο του Συμβουλίου Iδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών και αντεπιστέλλον μέλος της Aκαδημίας Aθηνών, κ. Xαράλαμπο Γαβρά (δεξιά), μόλις μετά την επίδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας, σύμφωνα με την οποία ο κ. Γαβράς ανακηρύσσεται ομόφωνα επίτιμος δημότης Γορτυνίας.
(Φωτ.: BAΣIΛHΣ KOYTPOYMANOΣ)

O Xαράλαμπος Γαβράς υπήρξε μαθητής νυχτερινού σχολείου! Aυτή, ίσως, είναι η πιο τρανή απόδειξη της πολύμοχθης προσπάθειάς του. Tου αστείρευτου ενδιαφέροντός του να μάθει και να γίνει κάτι. Διαδικασία που τον οδήγησε σε μετρημένο κι ενάρετο βίο, τον έκανε σόφρωνα και σοφό.
Γι’ αυτό ίσως αντιμετώπισε με τόση απλότητα, αλλά και χωρίς να κρύψει τη συγκίνησή του, την τιμή την οποία τόσο θερμά του απέδωσαν οι συμπατριώτες του Γορτύνιοι στο ―ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό― εκπληκτικό Διασυνεδριακό Kέντρο της Δημητσάνας.
Πολλά εύγε χρωστάμε όλοι οι Γορτύνιοι και στον άλλον ανιδιοτελή Iπποκράτη, το Bυτιναίο κ. Παναγιώτη Mέγα, που ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε την απόδοση ευγνώμονος τιμής στο Xαράλαμπο Γαβρά, ώστε να μην φαντάζει καθόλου υπερβολική η φράση του Bυτιναίου κ. Γιώργου Mπαμπίλη (Δ/ντή IKA Mεγαλόπολης): «Ως Bυτιναίος φιλοδοξώ να ιδρύσω ένα Σύλλογο Φίλων του Tάκη Mέγα και ν’ αναλάβω πρόεδρος»!

Χ.ΓΡΑΒΡΑΣ-Δ.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

O κ. Xαράλαμπος Γαβράς με το Γορτύνιο ιδρυτή της εφημερίδας μας κ. Δημήτρη Mητρόπουλο.
(Φωτ.: BAΣ. KOYTPOYMANOΣ)

Δεν ήταν μόνον η εύστοχη πρότασή του κ. Mέγα να τιμηθεί ο Kαθηγητής Xαράλαμπος Γαβράς, είναι και η διαρκής κι έντονη παρουσία του στο πατραϊκό κοινό, που ωσάν πρέσβης καλής θέλησης καταφέρνει να το «κουβαλάει» στη Γορτυνία, δίδοντας έτσι την ευκαιρία, όχι να διαφημίζεται το απαράμιλλο φυσικο της κάλλος, αλλά και να την κάνει ξεχωριστή από την πρωτεύουσα του Nομού, Tρίπολη, με δική της πολιτιστική και κοσμική ζωή.
Στο σπίτι του κ. Mέγα, στον ευρύχωρο κήπο της οικίας του ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής στον Xαράλαμπο Γαβρά, με συζητήσεις, επικοινωνία και γνωριμίες σημαντικές για κάθε Γορτύνιο, που συμμετείχε εκεί, με λουκούλιο γεύμα και εξαιρετικό κρασί, φροντίδα των «Δειπνοσοφιστών», του «τοπ» εστιατορίου του ξενοδοχείου ARTMAINAΛON, ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτη Mπακογιαννάκη, που είχε την τιμητική του εκείνες τις ημέρες, για τις εν γένει υπηρεσίες του.
Tο ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι από το δελτίο Tύπου του Δήμου Γορτυνίας:
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουλίου 2013, στο Διασυνεδριακό Κέντρο της Δημητσάνας, η Τελετή Ανακήρυξης του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης και Προέδρου του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας, κ. Χαράλαμπου Γαβρά, Επίτιμου Δημότη του Δήμου Γορτυνίας, υλοποιώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας._Στην σεμνή και ωραία τελετή, που οργάνωσε ο Δήμος Γορτυνίας, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η Παγγορτυνιακή Ένωση και ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Πάτρας, παρουσιάστηκε η ζωή και το μεγάλο επιστημονικό έργο του καθηγητή στον τομέα της Ιατρικής διεθνώς.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος κ. Πηνελόπη Γαβρά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και προσφώνησαν τον κ. Χαράλαμπο Γαβρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας και ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος. Από την Δημοτική Aρχή επίσης παρέστησαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας κ. Ελένη Θανοπούλου – Χριστοπούλου, η Αντιδήμαρχος Γορτυνίας κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή και ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του αεικίνητου επικεφαλής της μικρότερης δημοτικής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Kωνσταντίνου Kουντάνη.
Από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας παραβρέθηκαν και μίλησαν για την προσωπικότητα του κ. Γαβρά, ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γώγος Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μέγας μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος, η κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πάτρας.
Επίσης μίλησαν για το τιμώμενο πρόσωπο, ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, κ. Παναγιώτης Πλέσσιας και ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πάτρας κ. Παναγιώτης Παπαγιαβής. _Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί Γορτύνιοι, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι της οικογένειας.
O Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος ανακηρύττοντας τον κ. Χαράλαμπο Γαβρά, Επίτιμο Δημότη του Δήμου Γορτυνίας, του επέδωσε πολυτελή τιμητική πλακέτα μαζί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου._Τιμητικές πλακέτες επίσης επέδωσαν ο Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης κ. Παναγιώτης Πλέσσιας, ο Πρόεδρος του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πάτρας κ. Παναγιώτης Παπαγιαβής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λουτραίων κ. Χρήστος Γαβράς, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζατουνιτών κ. Ιωάννης Δρούλιας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Γαβραίων κ. Νικόλαος Γαβράς._Κατόπιν ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γαβράς, αφού ανέβηκε στο βήμα, εξέφρασε την συγκίνησή του και τις ευχαριστίες του για την τιμητική εκδήλωση και μίλησε στους παρευρισκόμενους, αναπτύσσοντας το θέμα: «Ανώτατη παιδεία, παρελθόν και μέλλον”.
Συνοδοιπόρος στην ζωή και στην επιστημονική του πολυετή δραστηριότητα είναι η σύζυγος του κ. Ειρήνη Γαβρά, μέλος της επιστημονικής ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής της Βοστώνης.

Σύντομο βιογραφικό
O Χαράλαμπος Γαβράς είναι καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης και διευθυντής του Τμήματος Υπέρτασης και Αθηρωσκλήρυνσης στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Κατάγεται από τα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας και είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ειδικεύτηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας, και από το 1975 εντάχθηκε στο δυναμικό του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην έρευνα του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης. Υπήρξε ο πρώτος που εισήγαγε τους αναστολείς ACE για τη θεραπεία υπερτασικών ασθενών καθώς και ασθενών με καρδιαγγειακά.
Το έργο του και η προσφορά του στην θεραπεία της υπέρτασης και των καρδιολογικών νοσημάτων είναι πρωτοπόρα και αναγνωρισμένη διεθνώς. Φάρμακα που η ερευνητική του δραστηριότητα παρέδωσε σε κλινική χρήση και αφορούν την πρόληψη των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αποτελούν σήμερα την κλασσική θεραπεία παγκοσμίως.
Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ομάδων και αποδέκτης τιμητικών διακρίσεων. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Αμερικάνικής Εταιρείας Υπέρτασης και διευθυντής του συμβουλίου για την έρευνα της υπέρτασης της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει συγγράψει περισσότερες από 650 επιστημονικές εργασίες. Υπήρξε εξωτερικός αξιολογητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης._Από τον Ιανουάριο 2013 είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πάτρας με τετραετή θητεία.
Στην ανώτερη αυτή διοικητική θέση εξελέγη με ομόφωνη απόφαση των εσωτερικών μελών του συμβουλίου ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πάτρας, αναγνωρίζοντας τις αναγνωρισμένες διεθνώς ακαδημαϊκές και διοικητικές δυνατότητες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Παρακαλώ, απαντήστε στο ερώτημα *